Λιμάνι Μεστών- Μουσείο Μαστίχας & Κρουαζιέρα

Τετ, 10/04/2019 - 10:06

Τελευταία φάνηκαν στον ορίζοντα φιλότιμες προσπάθειες αξιοποίησης του λιμένα των Μεστών από την ακτοπλοΐα.

  Διαχρονικό σχέδιο ανάπτυξης του νησιού που αν το Ελληνικό κράτος είχε κατασκευάσει αυτοκινητόδρομο & προαστιακό έως το Λαύριο όπως προβλεπόταν σήμερα ολόκληρη η Χίος θα ήταν διαφορετική.

  Όμως το ιδανικό αυτό λιμάνι μπορεί παράλληλα να φιλοξενήσει & μια άλλη δραστηριότητα δυνατή και σύγχρονη, αυτή της κρουαζιέρας.

Μιλάμε κυρίως για μεγάλα κρουαζιερόπλοια όπως αυτά που δεν μπορούσαν να μπουν στο λιμάνι της Χίου, χωρίς βέβαια να αποκλείονται τα μικρότερα.

  Σαν πρόταση δημοσιεύτηκε με απόλυτα τεκμηριωμένα επιχειρήματα από τον συμπολίτη μας Μ. Τριπολίτη και με εκπλήσσει το γεγονός ότι ενώ είναι άμεσα υλοποιήσιμο & χωρίς επενδύσεις δεν το εντόπισα σε κανένα από τα αναπτυξιακά πλάνα των υποψηφίων Δημάρχων μας έως σήμερα.

  Η πρόταση αυτή περιλαμβάνει, άφιξη του κρουαζιερόπλοιου στο λιμάνι των Μεστών, περιήγηση στα μοναδικά Καστροχώρια, Μεστά, Ολύμποι, Πυργί και τέλος επίσκεψη στο Μουσείο Μαστίχας, μια μοναδική διαδρομή κομμένη & ραμμένη στα μέτρα τους δεδομένου ότι ο κόσμος της κρουαζιέρας είναι στη πλειοψηφία του άνω των 60 ετών με ότι αυτό συνεπάγεται και ο διαθέσιμος χρόνος τους 6 – 8 ώρες ανά προσέγγιση.

  Στον αντίποδα τα οφέλη θα είναι πολύ μεγάλα, αν σκεφτεί κανείς 500 με 1.000 άτομα να κυκλοφορούν μέσα στα χωριά…. Τι προοπτικές δημιουργούνται και το κυριότερο από ένα έως 2 προϊόντα μαστίχας να αγοράσει ο καθένας τι έσοδο αλλά και τι διαφήμιση θα είναι για την Ε.Μ.Χ.

  Σημειωτέον ότι η υλοποίηση αυτής της πρότασης μπορεί να καρποφορήσει από την επόμενη σεζόν και η συγκυρία των εκλογών μπορεί να ενεργοποιήσει πολίτες και πολιτικούς, αρκεί οι κάτοικοι των Μαστιχοχωρίων να μην αρκεστούν στα χαμόγελα και στις χειραψίες των πολιτικών αλλά με μια φωνή να απαιτήσουν άμεσα ενέργειες.

  Θεωρώ δεδομένη και καθοριστική την ενεργό την δεδομένη στήριξη της Ε.Μ.Χ. και του προέδρου της.

  Κυρίως όμως των πολιτών με την ελπίδα να κάνομε ένα βήμα μπροστά.

 

Άλλες απόψεις: Του Μιχάλη Φυτούση