Νέες Χιακές Εκδόσεις Λεωνίδα Όθ. Πυργάρη, Φιλολόγου «ΧΙΑΚΑ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΡΘΡΑ

Δευ, 24/08/2020 - 17:25

Νέες Χιακές Εκδόσεις

Λεωνίδα Όθ. Πυργάρη, Φιλολόγου

«ΧΙΑΚΑ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΡΘΡΑ – Κείμενα τοπικής λαογραφίας και πατριδογνωσίας»

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου – Τακτ. Μέλους Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών

 

            Έχει λεχθεί –και είναι αληθές– ότι, «λαός που λησμονεί την ιστορία του, είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει». Τούτο, αποδεικνύεται περίτρανα μελετώντας ακόμη και την τοπική ιστορία των νεοελληνικών χρόνων μας.

            Στοιχεία πατριδογνωσίας, καταγραφής και διάδοσης της τοπικής λαογραφίας, συμβάλλουν τα μέγιστα στην γνωστοποίηση και επικοινωνία της πολύτιμης αυτής γνώσης στο διάβα των χρόνων και ιδιαίτερα στο να την ενστερνιστούν οι νέες γενιές.

            Ο ακάματος, αλτρουιστής και σκαπανέας του πνεύματος, εξαίρετος φιλόλογος, Λεωνίδας Όθωνος Πυργάρης, είναι το λαμπρό παράδειγμα του σύγχρονου παιδαγωγού, που πασχίζει την προμνημονευθείσα γνώση να μεταλαμπαδεύσει στις μετέπειτα γενιές.

            Στο φιλολογικό, ιστορικό, λαογραφικό, γλωσσολογικό γεώργιο-σκάμμα-έρευνά του, έχει κατορθώσει να δώσει στη χιακή βιβλιογραφία και πραγματεία, περίφημα βιβλία. Τόμους γνώσεων, που καλύπτουν επάξια τον σκοπό της έκδοσής τους.

            Μας έχει χαρίσει, στο φιλαναγνωστικό κοινό της Χίου –και όχι μόνο – πολύτιμες εκδόσεις, σκιαγραφούσες την προσωπικότητα ευπατριδών συμπατριωτών μας, αλλά και την προσωπικότητα του Χιώτη πολίτη ως κάτοικο του νησιού, ως αγωνιστή, ως μάρτυρα, ως συγκάτοικο με –αλλότριων φυλών ή εθνών– ανθρώπους, ως ξεχωριστή, ανεξάρτητη και μοναδικής πάστας άνθρωπο, ως χαρακτηριστική κουλτούρα.

            Την περίοδο αυτή, η νέα, ογκώδης, έκδοσή του (αποτελούμενη από 630 σελίδες) που ήλθε στο φως της δημοσιότητας, φέρει τον τίτλο «ΧΙΑΚΑ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΡΘΡΑ – Κείμενα τοπικής λαογραφίας και πατριδογνωσίας».

            Πρόκειται για μια έκδοση-μνημειακή συλλογή, που περιλαμβάνει 61 επιμέρους κείμενα, γνωστών ανδρών της προγενέστερής μας εποχής και δη από τα μέσα του 19ου αιώνα περίπου και έως το δεύτερο ήμισυ του 20ου.

            Ο καθηγητής φιλόλογος Λεωνίδας Οθ. Πυργάρης, με καταγωγή από το χωριό Βουνός της ΝΑ Χίου, έκαμε μιαν εξαιρετική δουλειά: Συνέλλεξε από δεκάδες τοπικές συλλογές γραπτών του νησιού μας, ξεχωριστά κείμενα που σημαδεύουν την ταυτότητα του τόπου και των κατοίκων του.

            Το σημαντικότερο δε όλων είναι ότι, κάτω από κάθε τοπικό ιδίωμα-λέξη ή τοπωνύμιο, αναπτύσσει (με σχετική βιβλιογραφία) πλήθος αναλύσεων και παραπομπών για την κάθε λέξη, καθιστώντας το όλο έργο του ως ένα φιλολογικό αγλάισμα-γλωσσικό κέντημα, που θα μπορούσε να συγκριθεί μόνο με διδακτορικές διατριβές του είδους.

            Τα κείμενα που περιλαμβάνονται στον καλαίσθητο και πολυτελή τόμο (εκδόσεις «Ηδυέπεια», Βαρβιτσιώτη 6, Ν. Κόσμος, 11744, Τηλ.: 210-9025178) αφορούν σε γεγονότα, ενθυμήσεις, πρόσωπα και την καθημερινότητα στην πόλη της Χίου, την Μικρά Ασία (ιδιαίτερα τα χωριά της χερσονήσου της Ερυθραίας) και τα χωριά της Χίου: Παρπαριά, Βολισσός, Καρδάμυλα, Καμπόχωρα, Καλλιμασιά, Βουνό, Αρμόλια, Πυργί, Μεστά. Συντάκτες και αφηγητές των αυτοτελών αυτών κειμένων είναι πρόσωπα γνωστά στον χώρο του πνεύματος και των γραμμάτων της Χίου: Κ. Παπάδης, Αντ. Στεφάνου, Μιχ. Παπαμαύρου, Γεωργ. Μαδιάς, Παντ. Κουκούλης, Ισιδ. Πυλιαρός, Δημ. Χρ. Στακιάς, Λεων. Μ. Καλβοκορέσης, Βικτ. Μ. Κουκουρίδης, Κων. Πατελίδας, Στ. Βίος, Ευριπ. Μπιλιράκης, Χρυσ. Γανιάρης, Δημ. Ν. Χαρτουλάρης, Γ. Ζησιμόπουλος, π΄΄ Ι. Μιχ. Γκιάλας, Στεφ. Δ. Καββάδας, Γεώργιος Μιχ. Θεοτοκάς, Δέσποινα Γεμέλου, Ηλ. Παρδής, Δημ. Βράτσος, Μιχ. Ι. Κεφαλάς, Γεωργ. Α. Γώγος, Σταμ. Κωνσταντινίδης.

            Την έκδοση, ο συγγραφέας της, αφιερώνει στην «δασκάλα του από τα χρόνια των φοιτητικών του σπουδών κα Λίλα Μαραγκού, ομότιμη καθηγήτρια της Κλασσικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων».

            Το βιβλίο αυτό οφείλει κάθε Χιώτης, που ενδιαφέρεται να μάθει την τοπική ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα των δύο προηγούμενων αιώνων, να το προμηθευτεί. Είναι το καλύτερο δώρο για τα παιδιά και τους φίλους μας. Απαραίτητο για κάθε χιώτικη βιβλιοθήκη.

            Φίλτατε και εκλεκτέ καθηγητά μου, Λεωνίδα, γνωρίζω πολύ καλά ότι, με ζήλο μεγάλο, κόπο πολύ και αγάπη αστείρευτη, συγγράφεις αριστουργήματα. Είμαι βέβαιος πως, η αέναη προσφορά σου στα γράμματα του τόπου, ετοιμάζει νέες εκδοτικές επιτυχίες. Σε ευχαριστούμε πολύ για το έργο, την προσπάθεια, μα πάνω από όλα για τη συμβολή σου στα γράμματα και το ήθος σου, που κοσμεί και επισφραγίζει όλα τούτα. Και σε άλλα, με το καλό!-

    

Άλλες απόψεις: Του Γιώργη Παπαδόπουλου