Περί... Ευαγγελισμού, για να μην ξεχνιόμαστε

Τρί, 13/10/2015 - 16:38

Προ ημερών σε κάποιο χιακό έντυπο διάβασα ένα κείμενο του φίλου μου (εξ Αρμολίων) Σταματίου Γ. Μανέ, που εξυμνεί τους Γιατρούς, τους Νοσηλευτές και… τον «Ευαγγελισμό»! Έτσι από τη μία ένιωσα υπερήφανος που είμαι Γιατρός, από την άλλη ένιωσα τύψεις που δεν πήρα είδηση την περιπέτεια του φίλου μου! Μετά βέβαια θυμήθηκα ότι ήμουν στη Χίο εκείνες τις ημέρες και… ηρέμησα!

Και τώρα… για την Ιστορία: Πλην των Γιατρών κλπ. ζώντων που τον βοήθησαν, καλό θα ήτο ο φίλος μου ο Σταμάτης (όλοι μας κι εγώ μαζί) να ανάβαμε και κανένα κερί σ’ αυτούς που έφτιαξαν τα Νοσοκομεία μας. Ο Ανδρέας Συγγρός (και η Ιφιγένεια, βέβαια) πλην του γνωστού Δερματολογικού, του Δημοτικού («ΕΛΠΙΣ»), του γνωστού Τμήματος στο «Δρομοκαΐτειο» (και άλλων «ων ουκ έστιν αριθμός») έφτιαξε και το πρώτο κομμάτι, την πρώτη πτέρυγα του «Ευαγγελισμού», στο τέλος του 18ου και στις αρχές του 19ου αιώνα (είχε πεθάνει εν τω μεταξύ ο Ανδρέας και το τελείωσε η Ιφιγένεια, η οποία ήταν και η πρώτη Πρόεδρος του Διοικητικού του Συμβουλίου), τη δεύτερη πτέρυγα του «Ευαγγελισμού» την έφτιαξαν οι ΑΧΕΠΑ της Αμερικής (πρωτοστατούντων πάλι των Χίων), και τέλος την τρίτη πτέρυγα την έφτιαξε (επί των ημερών μας) ο γνωστός μας, ο Καπετάν Γιάννης Πατέρας.

Αυτά, για να ανάβουμε και κάποιο κερί για κάποιους!...

Ευχόμενος περαστικά στον Σταμάτη και να μην ξαναπεράσει τέτοιες πόρτες.

 

Με Εκτίμηση και ΑΓΑΠΗ,

Αναστάσιος Ι. Τριπολίτης

Αγγειοχειρουργός

 

 

 

Υ.Γ.: Δεν υποβαθμίζω με τα γραφόμενά μου, την τελευταία δωρεά της Εθνικής Τραπέζης, που έφτιαξε καινούργια Χειρουργεία αξίας 30.000.000 € (…και βάλε).

 

Άλλες απόψεις: Του Αναστάσιου Ι. Τριπολίτη