Χίος, Σάββατο 28 Μαρτίου

Τα "φάουλ" του Αντιδημάρχου κ. Ξενάκη

Κυρ, 23/02/2020 - 10:26

 

  Σε κάθε ελεύθερη και δημοκρατική Πολιτεία τα άτομα είναι αυτόνομα και αυτεξούσια με το δικαίωμα δράσης και έκφρασης γνώμης (προφορικά ή γραπτώς) απεριόριστο πάντα όμως εντός πλαισίων που θέτουν οι νόμοι και, ενίοτε, άγραφοι, εθιμικοί κανόνες.

  Τα δικαιώματα αυτά, κατ΄ανάγκη περιορίζονται και, εν μέρει, κάμπτονται, για τα άτομα εκείνα που, ελεύθερα και κατ΄επιλογήν τους, αποφασίζουν να οργανώνονται (ως μέλη), σε Κόμματα ή Παρατάξεις. Στην περίπτωση αυτή, το άτομο-μέλος, είναι υποχρεωμένο να ακολουθεί και να εφαρμόζει κανόνες (έστω άγραφους) που σχετίζονται με τις αρχές, τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του Φορέα αλλά και τις γενικές και ειδικές στοχεύσεις και επιδιώξεις του. Αν αυτά δεν ισχύουν, αν τα μέλη δεν “αυτοπειθαρχούν”, τότε δεν έχουμε ομαλή ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ λειτουργία, αλλά,κατά το κοινώς λεγόμενο, “ΣΚΟΡΠΟΧΩΡΙ”.

   Βέβαια, το άτομο, ακόμη και εντός Παράταξης ή Κόμματος, διατηρεί το δικαίωμα της προσωπικής γνώμης και άποψης την οποίαν όμως ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΤΥΠΩΝΕΙ εντός των αρμοδίων οργάνων με  τρόπο που να μην υπονομεύει την Παράταξη ή το Κόμμα και, κυρίως, με τρόπο που να μη προσβάλει τα λοιπά μέλη. Αυτή η υποχρέωση βαραίνει και δεσμεύει πάντες, πολύ περισσότερο όμως όσους έχουν δεχθεί να ασκήσουν και ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΑ-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΑ καθήκοντα κατ' ανάθεση από υπερκείμενό τους, (Πρωθυπουργό, Περιφ/ρχη, Δήμαρχο).

   Προφανώς, αυτά τα αυτονόητα, ή δεν τα γνωρίζει ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Χίου κ. Γιάννης Ξενάκης, ή,αν τα γνωρίζει, τα παραγνώρισε, τα παρέκαμψε και, με τρόπο πρωτόγνωρο, έδωσε στη δημοσιότητα κείμενό του ΠΛΗΡΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟ προς θέσεις και απόψεις της Παράταξής του και μάλιστα λίγες ώρες πριν από,(σχετική με την αρθρογραφία του), σύγκληση και συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

   Η ΔΗΜΟΣΙΑ διατύπωση πρότασης με υπόδειξη χώρων πιθανής χωροθέτησης του νέου ΚΥΤ-ΠΡΟΚΕΚΑ λίγο πριν την κρίσιμη συνεδρίαση, ήταν ΠΡΟΚΛΗΣΗ γι' αυτό και έτυχε της άμεσης και γραπτής αποδοκιμασίας της από τον κ. Δήμαρχο.

   Προσωπικά εκτιμώ ότι, ο κ. Ξενάκης, με την ΠΟΛΙΤΙΚΗ αυτή κίνηση, προς κάποιους απευθύνεται, ΚΑΤΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΕΙ και, ενδεχομένως, ΚΑΤΙ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ. Αν αυτό ισχύει, αν δηλαδή σωστά εκτιμώ τις προθέσεις του, είναι κάτι που, αργά ή γρήγορα θα φανεί.

   Αν τίποτα απ΄αυτά δεν συμβαίνει, προκαταβολικά του ζητώ συγγνώμη μιας και τον “παρεξήγησα” τουλάχιστον όσον αφορά τις προθέσεις του αλλά μόνον γι΄αυτές.

   Τούτο διότι, και καλές να ήταν (οι προθέσεις), η επιλογή που έκανε και αυτά που εγγράφως διατύπωσε, δημιουργούν αφ' εαυτών, δύο τουλάχιστον προβλήματα.

ΠΡΩΤΟΝ, πρόβλημα με τους συναδέλφους του, τόσο της Παράταξής του όσο και με τους λοιπούς. Όταν, στο κλείσιμο του επίμαχου άρθρου του γράφει (απευθυνόμενος σ' αυτούς αλλά και προς εμάς τους απλούς πολίτες) ότι “...τα προβλήματα δεν λύνονται με ευχές. Ζητούν και λύνονται με αποφάσεις τεκμηριωμένες με ό,ποιο πολιτικό κόστος...”, είναι σα να τους “πετά κατάμουτρα” τη μομφή ότι, έως τώρα, οι σχετικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί, ήταν “ατεκμηρίωτες” ήταν απλές “ευχές” και τούτο επειδή φοβούνται το “πολιτικό κόστος”, προφανώς σε αντίθεση προς εκείνον που, με τόλμη, αποφασίζει μόλις τώρα να το αναλάβει. Θυμίζω ότι, όλες τις προηγούμενες αποφάσεις, τις είχε ψηφίσει και στηρίξει και ο ίδιος!!!

Το ΔΕΥΤΕΡΟ πρόβλημα που δημιουργούν τα γραφόμενα του κ. Ξενάκη, σχετίζονται με τους προτεινόμενους από τον ίδιον χώρους για εγκατάσταση του ΚΥΤ-ΠΡΟΚΕΚΑ.

  Και οι δύο ευρίσκονται εντός των ορίων του Βροντάδου όπως αυτά (τα όρια) έχουν αρμοδίως ορισθεί.

Ο πρώτος,(χωριό Κιβωτού) “πάνω από το κεφάλι” της πόλης μας και ο δεύτερος,(Θόλος,περιοχή Παχύ) στα όρια Συκιάδας-Βροντάδου δηλαδή “στην πλάτη” μας.

  Πάντως, και οι δύο προτάσεις του, “δείχνουν” με τρόπο ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ Βροντάδο!!

“Πικάρει” και προσβάλει (ηθελημένα ή άθελα) ο κ. Αντιδήμαρχος όλους εμάς τους Βρονταδούσους, το Τοπικό μας Συμβούλιο, τους αιρετούς εκπροσώπους μας στον Δήμο και την Περιφέρεια, τους λοιπούς τοπικούς Φορείς (ΦΟΒ,ΠΕΚΕΒ,ΕΒΑΤ, Σωματείο Συντ/χων ΝΑΤ Βροντάδου) αλλά και την Χιακή Εκκλησία, μιάς και όλοι μαζί, ΕΝΩΜΕΝΟΙ (και γι' αυτό αποτελεσματικοί), αποτρέψαμε τη δημιουργία του γιγαντιαίου ΚΥΤ-ΠΡΟΚΕΚΑ στο 15ο χιλιόμετρο.

  Είναι άξιο απορίας, αφού όσα προηγήθηκαν και όσα σχετίσθηκαν μ' αυτόν τον ΔΙΚΑΙΟ ΑΓΩΝΑ μας (που πέραν των άλλων διασφάλισε την ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ επί του ΑΙΠΟΥΣ του Καθεδρικοί Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Βροντάδου), ο κ. Ξενάκης τα γνωρίζει “από πρώτο χέρι”, είναι λοιπόν άξιο απορίας γιατί επαναφέρει ξανά (βέβαια ως άσφαιρη μπαλωθιά στον αέρα) πρόταση για δύο εναλλακτικές θέσεις που, και οι δύο, σχετίζονται και αφορούν τον Βροντάδο (η δεύτερη και τη Συκιάδα); Την απάντηση βέβαια μόνο ο ίδιος μπορεί να δώσει.

   Κλείνω με μια-όχι αβάσιμη-επισήμανση την οποίαν κρίνω σημαντική:

-Και αυτό το συμβάν, είναι απότοκο της εφαρμογής του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής. Η ανοχή της Παράταξης και του ιδίου του Δημάρχου κ. Κάρμαντζη έναντι τέτοιων φαινομένων, δεν θα ήταν δυνατόν να συμβεί αν, αντί των 12 συμβούλων που σήμερα διαθέτει, είχε (ως πλειοψηφία στο εκλογικό Σώμα), 22-24 δημοτικούς συμβούλους

Άλλες απόψεις:  του Αριστείδη Ζαννίκου