Τα κόκκινα φανάρια

Πέμ, 12/05/2016 - 20:34

Μεσήλικες, ηλικιωμένοι , ίσως και νεότεροι, αυτό δεν το γνωρίζω ,τι γίνεται με τα σημερινά νιάτα;  Ο   τίτλος   του   κειμένου   ίσως   εξάπτει   την   φαντασία   σας   και   σας θυμίζει γλυκές αναμνήσεις του παρελθόντος από την εφηβική ηλικία σας όταν πηγαίνατε επιμορφωτικά φροντιστήρια για να εμπεδώσετε και πλουτίσετε τις γνώσεις και τις εμπειρίες, τον τρόπο να κατευθύνετε   σωστά   το   μεγαλείο   της   γνώσης   σας,   τον   λεβιέ   των ταχυτήτων με δεξιοτεχνία και να αποκτήσετε τα προσόντα της ζωής. Πρώτη   Δευτέρα   ,   Τρίτη,  Τετάρτη   Όπισθεν,   γλυκές   μνήμες  και νοσταλγίες. Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις!               

Το  θέμα   μας   είναι   φυσικά  τα   κόκκινα,   τα   πράσινα   ,   τα   κίτρινα φανάρια της πόλης μας που ταλαιπωρούν καθημερινά τους οδηγούς και πεζούς.  Δεν ξέρω ποιος συγκοινωνιολόγος έχει ρυθμίσει τα φανάρια αυτά, αλλά τα παράπονα είναι πολλά και ποικίλα.             
Εδώ και αρκετό καιρό γνωστοί και φίλοι με παροτρύνουν να γράψω για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά απαντούσα αρνητικά, δεν με αφορά, δεν είναι δική μου δουλειά, δεν ανακατεύομαι κλπ.                                                                     Τώρα τελευταία, κανένα μήνα περίπου το διαπίστωσα και μόνος μου, με λίγα  χιλιόμετρα   που περπατώ   καθημερινά  για  να βελτιώσω το μυϊκό σύστημα στα γόνατα μου.                         

Δεν έχω συγκεκριμένες ώρες, πότε πρωί,   πότε   απόγευμα,   αλλά   το   ίδιο   δρομολόγιο,   οδός   Βερίττη, Φάρκαινα και  βγαίνω  στην  παραλιακή  λεωφόρο  ΚΑΡΤΑΛΗ όπως έχει ονομασθεί. 

Συνεχώς παρακολουθώ ίσως σε ώρες αιχμής μεγάλο μποτιλιάρισμα στην   οδό   Βερίττη   και   την   προέκταση   της   μέχρι   την   Παναγιά Στρατήδαινα  που ευρίσκονται και τα τελευταία φανάρια.    
Δεν μπορώ να καταλάβω πως η κεντρική αρτηρία δεν συγχρονίζεται να ανοίγουν σε συνέχεια τα φανάρια. Νομίζω δεν υπάρχει σωστή ρύθμιση.   Ας το εξετάσουν οι ειδήμονες. Εγώ απλώς το προβάλω και το σημειώνω.
Έρχεται καλοκαίρι θ’ αυξηθούν τα οχήματα και θα υπάρχει μεγάλο ΧΑΟΣ !                        

Κάνοντας   την   διαδρομή   δυστυχώς,   βλέπω   και   διαπιστώνω   την βρωμιά  που  προκαλούμε  εμείς  οι  δημότες  και  όχι μόνο  αυτής της πόλης.   

Πρώτο και σπουδαιότερο τα περιττώματα των σκύλων πάνω στα πεζοδρομία   και   δει   σ’ αυτά   που   όλο   το   εικοσιτετράωρο   άλλοι  για λόγους υγείας, άλλοι για γυμναστική βαδίζουν ή τρέχουν σ’ αυτά. Είναι μεγάλη ντροπή και ειδικά για τους ξένους που κάνουν συνήθως κάθε πρωί τζόκινγκ.  
Εάν δεν κοιτάζουν στο έδαφος σίγουρα θα πατήσουν σκατά ! 
Φαντασθείτε το βράδυ που δεν φαίνονται κιόλας ! Άσε πια τα διάφορα μπουκάλια, κύπελλα, σακούλες, και χαρτιά μεσ’ στο δρόμο, αλλά και στα πεζοδρόμια.  
Γι’ αυτά υπεύθυνοι είμαστε εμείς οι ίδιοι! 
Δεν   θα   κατηγορούμε  συνέχεια   την   υπηρεσία   καθαριότητας   που αγωνίζεται να τα φέρει βόλτα καθημερινά.  Καλό   θα   ήταν   όμως   και   οι   δημοτικοί   μας   Άρχοντες,   και   οι υπηρεσιακοί   παράγοντες   να   βγουν   από   τα   γραφεία   τους,   να σηκωθούν από τις καρέκλες τους (δεν θα τους την πάρει κανείς), και να και να περπατήσουν κι αυτοί τους δρόμους της πόλης μας. 
Έτσι θα πάρουν μια γεύση της πραγματικότητας ! Αρμόδιοι ρυθμίστε τα ΦΑΝΑΡΙΑ και δεν πειράζει εάν είναι κόκκινα, ή πράσινα, ή κίτρινα ή οι Θαλασσιές οι Χάντρες !

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
Με πόλη καθαρή!
 

Άλλες απόψεις: του Λευτέρη Πυκνή