Με ενδιαφέρον παρακολουθώ την δημόσια συζήτηση που αναπτύσσεται τελευταία, για την ρύπανση που προκαλεί το εργοστάσιο της ΔΕΗ και τις συνέπειες της και παρεμβαίνοντας θέλω να υπενθυμίσω.
Αρχές του 2012 το περιφερειακό συμβούλιο καλείται να γνωμοδοτήσει για την δημιουργία αιολικών πάρκων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.
Εγώ ως αντιπεριφερειαρχης Χίου συγκαλώ στο ομήρειο σύσκεψη φορέων και πολιτών για ενημέρωση επί του επενδυτικού σχεδίου ύψους (περίπου 2 δις) το οποίο σε γενικές γραμμές προέβλεπε.
- Αιολικό πάρκο 75 ανεμογεννητριών στην βόρεια Χίο.
- Διασύνδεση με της Χίου με την Στερεά Ελλάδα (Λάρυμνα) για την μεταφορά της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.
- Τροφοδοσία της Χίου από το κεντρικό δίκτυο διανομής (με αποτέλεσμα ελάχιστες έως μηδενικές διακοπές ρέματος ενώ σήμερα έχουμε διακοπές σε ημερήσια βάση με ο,τι αυτό συνεπάγεται για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις)
- Οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ τίθενται έκτος λειτουργίας.
- Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις της βόρειας Χίου θα είχαν δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια.
- Αντισταθμιστικά οφέλη για τον Δήμο Χίου.
Οι αγανακτισμένοι της πλατείας βουνακίου αφού μας καθύβρισαν αποκαλώντας μας γερμανοτσολιαδες, προδότες, πουλημένους στις πολυεθνικές και πράκτορες του διεθνούς ιμπεριαλισμού και καπιταλισμού, προέβαλαν τα γνωστά κατά των ανεμογεννητριών επιχειρήματα. (θόρυβος, οπτική ρύπανση, θάνατοι πουλιών και νυχτερίδων, στείρωση των ποιμενικών αιγοπροβάτων).
Και το γελοιωδέστερο όλων ότι απειλείται η υγεία των μαστιχόδεντρων και η μαστιχοπαραγωγή. Άραγε δεν βλέπουν τις εκατοντάδες ανεμογεννήτριες της Τουρκίας που βρίσκονται και λειτουργούν εδώ και δεκαετίες σε απόσταση αναπνοής από τα Μαστιχοχώρια.
Η παράταξη ΓΙΑΚΑΛΗ έχουσα την πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου συνεκτιμώντας τα επιστημονικά και οικονομικά δεδομένα ήταν η μόνη που είπε ΝΑΙ στην επένδυση.
Όμως η εταιρεία εκτιμώντας το τότε επικρατούν πολιτικό κλίμα απέσυρε το ενδιαφέρον της.
Έτσι η Χίος για τις επόμενες δεκαετίες επιλεγεί το μαζούτ, υφιστάμενη την μόλυνση και την υποβάθμιση της και οι Χιώτες καταβάλουν μερικά εκατομμύρια ευρώ ετησίως για εξαγορά ρύπων.
Όμως είμαστε υπεύθυνοι των πράξεων των παραλείψεων και των κυρίως επίλογων μας.
Και τώρα τι γίνεται?
Πρώτα από όλα να συμφωνήσουμε ως κοινωνία ότι οι πηγές από τις οποίες μπορούμε να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια είναι οι εξής τρεις:
- Τα ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο κ.τλ.)
- Οι ανανεώσιμες πηγές (Ανεμογεννήτριες, κ.τλ.) και
- Η Πυρηνική ενέργεια
Μετά και πάλι ως κοινωνία να αποφασίσουμε τι από τα παραπάνω και σε ποια αναλογία επιλέγουμε και μετά περιμένουμε τουλάχιστον μια εικοσαετία.
Γιατί όπως λένε στο χωριό μου άμα περνούν τα πουλιά θέτουνε τα ξόβεργα.
Και τα πουλιά πέρασαν το 2012.