Χίος, Σάββατο 4 Απριλίου

Το θέατρο σκιών στη Χίο

Κυρ, 25/06/2017 - 07:05

Αγαπητή  Αλήθεια.
όπως ήδη γνωρίζετε στις 18-6-2017 μίλησα στο 2ο πανελλήνιο συνέδριο..ένα σπίτι για τον καραγκιόζη και όχι μόνο.
Το θέμα μου ήταν το θέατρο σκιών στη Χίο.(Σ.ΓΚΑΡΗΣ  και  Ν.ΓΙΑΛΟΥΡΗΣ ).
Σας καταθέτω κάποια στοιχεία που σας είναι  άγνωστα.
Το 2007 με τη συνδρομή της εκδότριας του περιοδικού 'ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ' κας Άννας Λαμπράκη εντόπισα τα χαμένα έργα του ΓΙΑΛΟΥΡΗ  από τις πλημμύρες της Αθήνας σε κεντρικό παλαιοπωλείο του Κολωνακίου.Μεταξύ αυτών ήταν και χαρακτικά (υψ.12εκ ) από το Χιώτικο Καραγκιόζη.Ο Μ.Αλέξανδρος,ο Μορφονιός,ο Χατζηαβάτης, ο Σταύρακας ,ο Μάρκος  Μπότσαρης, ο Πασάς, ο Παπαφλέσσας, ο Ανδρούτσος και ο Βεληγκέκας.
Ο  Χιώτικος Καραγκιόζης διαφέρει με τις ψιλοτάκουνες φιγούρες.
Ο Ν.ΓΙΑΛΟΥΡΗΣ επίσης ήταν ο γραφίστας της 'ΩΡΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ' στην  οδό Μητροπόλεως.Εκεί είχα  φωτογραφίσει δύο έγχρωμα χαρακτικά.
Ο  ΜΕΓΑΣ  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ  '71  και   ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ(30 Χ70 )  που ευτυχώς πουλήθηκαν σε ελληνικό εστιάτοριο στον Καναδά.Από τα ζώδια ο ΥΔΡΟΧΟΟΣ ΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ  πουλήθηκε  σε δημοπρασία  του ΦΡΑΤΤΗ..
Σε πρόχειρο κατάλογο που βρήκε στα σκουπίδια  η Καίτη  Μερεσεντζή διαβάζουμε  ο ΚΑΡΑΓΚ.ΠΛΟΙΑΡΧΟΣ (42 Χ 46 ), ΠΑΡΑΓΚΑ  (40 Χ60 ),ΝΙΟΝΙΟΣ (28 Χ 68 ), ΣΤΑΥΡΑΚΑΣ  (30Χ 70 )  και  ΔΟΞΑ (38 Χ 53 ) που έχω εντοπίσει σε ιδιωτική συλλογή.
Ομιλήτρια στο συνέδριο ήταν και   η Μένια Σπαθάρη,Αρχαιολόγος, κόρη του  Ευγένιου και Διευθύντρια τριών μουσείων  στο  Δήμο  Αμαρουσίου που μου είπε ότι γνώρισε τον Γιαλούρη στα δέκα της χρόνια  και εξέφρασε την πικρία της για την άρνηση των υπευθύνων  της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ ΧΙΟΥ να δει τα έργα του φίλου του πατέρα της -αυτά που προέρχονται από το ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ κατά την επίσκεψη στη φοιτήτρια  κόρη της στο Παν/Αιγαίου.
Φαίνεται ότι κάποιοι επιθυμούν την  υπονόμευση και τη λήθη  του έργου του Ν.  ΓΙΑΛΟΥΡΗ.
Φιλικά,
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ  ΜΑΝΔΑΛΑ

Άλλες απόψεις: Της Αναστασίας Μανδάλα