Χίος, Σάββατο 6 Ιουνίου

Βασίλης Σγούτας: Ο Φίλος του Κάμπου, που αναγορεύτηκε επίτιμος Πρόεδρος της U.I.A. (Διεθνής ΄Ενωσης Αρχιτεκτόνων)

Τρί, 08/10/2019 - 18:42
 

Ο Βασίλης Σγούτας είναι αρχιτέκτων με έργα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Έχει βραβευθεί πολλές φορές διεθνώς προσωπικά για το έργο του-αλλά και για το έργο του γραφείου που ίδρυσε το 1961 με την επωνυμία «Σγούτας Αρχιτέκτονες». Το έργο του Σγούτα περιλαμβάνει μελέτες για δημόσια και εμπορικά κτήρια, αμφιθέατρα, φαρμακευτικά εργοστάσια, νοσοκομεία, κατοικίες, κέντρα αποκατάστασης, αναπλάσεις διατηρητέων κτιρίων και αρχιτεκτονική τοπίου καθώς και πολεοδομικά σχέδια.

Σημαντική είναι επίσης η συμβολή του στα ελληνικά και

διεθνή αρχιτεκτονικά δρώμενα μέσω του ΣΑΔΑΣ, ΤΕΕ και της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA), της οποίας διετέλεσε Γενικός Γραμματέας και από το 1999 έως το 2002 Πρόεδρος. Προς τιμήν του η UIA το 2007 καθιέρωσε το «Bραβείο Βασίλης Σγούτας» (Vassilis Sgoutas Prize) που απονέμεται κάθε τρία έτη σε αρχιτέκτονες με συμβολή στην καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης σε περιοχές κάτω από τα όρια της φτώχειας. Το 2019, πενήντα χρόνια μετά την τελευταία αντίστοιχη εκλογή, η UIA ομόφωνα εξέλεξε τον Βασίλη Σγούτα Επίτιμο Πρόεδρό της.

Η ευαισθησία του Βασίλη και η ενασχόληση του στην συνέχεια στην UIA για τους πληθυσμούς που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχιας και για την καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσής τους, κατά μεγάλο μέρος οφείλεται και στο περιβάλλον που μεγάλωσε. Ο πατέρας του, Κώστας Σγούτας επίσης αρχιτέκτονας, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση των προσφύγων του 1922 και είχε έντονη κοινωφελή δράση και μεγάλο αρχιτεκτονικό έργο στην Ελλάδα και την Νότια Αφρική. Ο Βασίλης σπούδασε στο Cape Town και απέκτησε τις πρώτες επαγγελματικές του εμπειρίες στη Νότιο Αφρική κοντά στον πατέρα του και στο Ιράκ ως συνεργάτης του γραφείου Δοξιάδη.

Το 2017 εκδίδεται στο Βερολίνο το βιβλίο του με τίτλο «Α Journey With the Architects of the World» ( «Ένα ταξείδι με τους Αρχιτέκτονες του Κόσμου»), αφιερωμένο στους γιούς, Κώστα και Δημήτρη, επίσης αρχιτέκτονα που συνεχίζει με επιτυχία την οικογενειακή παράδοση με επώνυμο έργο. Το βιβλίο αυτό δεν αποτελεί μόνο απόσταγμα των εμπειριών του, αλλά αντανακλά και σκέψεις για προβλήματα αισθητικής, ανισοτήτων και κλιματικής αλλαγής.

Οι ρίζες του Βασίλη Σγούτα βρίσκονται στην Χίο. Η οικογένεια Σγούτα κατείχε ιδιοκτησίες στην πόλη της Χίου και στον Κάμπο, όπως το σημερινό Καράβικο στην Παναγία Συριώτισσα και Βιτιάδικο στην Παναγία Παχυά.

Τα τελευταία δέκα χρόνια ο Βασίλης Σγούτας είναι ενεργό μέλος του Συλλόγου μας « Οι Φίλοι του Κάμπου της Χίου». Με την πείρα του και τις πολυεπίπεδες γνώσεις του συμβάλλει θετικά, αφιερώνοντας πολλές ώρες από τον πολύτιμο χρόνο του σε θέματα που αφορούν την Χίο, και ιδιαίτερα την περιοχή του Κάμπου. Η συμβολή του σε σημαντικά έργα που είχε αναλάβει ο Σύλλογός μας, όπως είναι η ένταξη του Κάμπου το 2016 στο πρόγραμμα της Europa Nostra «7 περισσότερο επαπειλούμενα μνημεία» ήταν καθοριστική. «Οι Φίλοι του Κάμπου της Χίου» είναι τυχεροί που μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου είναι ο Βασίλης Σγούτας, αρχιτέκτονας με διεθνή ακτινοβολία και μεγάλη γνώση αλλά πάνω από όλα άνθρωπος με έμφυτη ευγένεια, ακέραιο χαρακτήρα και κοινωνική ευαισθησία. Προσωπικά εγώ αισθάνομαι υπερήφανη για εκείνον και τον ευχαριστώ που με τιμά με την φιλία του.

 

Θεανώ Βογιατζή, αρχιτέκτων μηχανικός