Βαρβασιακός, το ζηλευτό ταξίδι

Δευ, 14/12/2020 - 17:03

Η περίοδος 1991-1997 μπορεί να χαρακτηριστεί χρυσή, στην ιστορία του χιώτικου ποδοσφαίρου, χάρη στην ομάδα του Βαρβασιακού που διακρίθηκε αρχικά στη Δ’ Εθνική, αναδείχτηκε πρωταθλήτρια, έπαιξε στη Γ’ Εθνική και τελικά «κατέληξε» λόγω οικονομικής αδυναμίας… Και έγραψαν ιστορία οι διοικήσεις, οι προπονητές, οι παίκτες, οι φίλαθλοι και, πιο πολύ απ’  όλους, αυτοί που είχαν βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη για να στηθεί αυτό το οικοδόμημα.

Αυτή την περίοδο βάζει στο στόχαστρό του ο Δημήτρης Φρεζούλης προκύπτοντας το 17ο βιβλίο του με τίτλο «ΒΑΡΒΑΣΙΑΚΟΣ, το ζηλευτό ταξίδι» και με υπότιτλο «από τις αλάνες στις εθνικές κατηγορίες» που εκδόθηκε πρόσφατα από τις εκδόσεις Άλφα Πι και με χορηγία την Τεχνική Εταιρεία Χίου ΕΠΕ, του Γιάννη Ζαννάρα.

Με μια μικρή αναδρομή στην αρχική συμμετοχή χιακών ομάδων σε εθνικές κατηγορίες (Αετός, Μικρασιατική, ΑΕ Χίου, Παγχιακός, ΑΠΟ Χίος) ο συγγραφέας κάνει μια μικρή αναφορά και στα συμπαρομαρτούντα του ποδοσφαίρου. Στις αλάνες, στο διπλό, στα ματωμένα γόνατα, στο μπακότερμα, στα Μεζάρια, στη γκρίνια των γυναικών για τους άντρες που πήγαιναν στο γήπεδο… Και ακόμα για την προσφυγιά, το Βαρβάσι για όλα όσα προηγήθηκαν της ίδρυσης της ομάδας (από τον Γ. Διλμπόη), στην ίδρυση του Βαρβασιακού. 

Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στη συμμετοχή της ομάδας στα πρωταθλήματα Δ! και Γ! Εθνικής με την παράθεση όλων των αγώνων με τις συνθέσεις και τους σκόρερ, τα παραλειπόμενα των αγώνων, ό, τι μεσολαβούσε ανάμεσα στις αγωνιστικές περιόδους, στις αγωνιώδεις προσπάθειες και τη συμβολή όλων για την παραμονή στις εθνικές κατηγορίες.

Ακόμα δημοσιεύονται συνεντεύξεις από τους πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου, αλλά και αντίστοιχες είκοσι χρόνια μετά εκείνη την επιτυχημένη παρουσία.

Το βιβλίο συνοδεύεται από DVD με αποσπάσματα από αγώνες του Βαρβασιακού και συνεντεύξεις με νοσταλγικές μνήμες.

Ο «Βαρβασιακός τα ζηλευτό ταξίδι» αφιερώνεται στη μνήμη του Σταμάτη Γάβανου που έδωσε τη ζωή του όλη γι’ αυτή την ομάδα. 

Συνοδεύεται και από φωτογραφίες παλιές και πρόσφατες του Βαρβασιακού, καθώς και άλλων ομάδων που πρωταγωνιστούσαν τη δεκαετία του ‘60.

Ένα βιβλίο όχι αποκλειστικά για φίλους του Βαρβασιακού και του ποδοσφαίρου αλλά και για τον καθένα που ενδιαφέρεται για την ιστορία. 

 

Δημήτρης Φρεζούλης

Σχετικά Άρθρα