27 χρόνια «Διαδρομές»

Τετ, 10/08/2022 - 07:26

Ήταν 1988 όταν είχαν αρχίσει να ξεφυτρώνουν τα τοπικά ραδιόφωνα. Και βέβαια τα ραδιόφωνα έπρεπε να έχουν και εκπομπές. Τότε ήμουν στο «Χιακό Λαό», όπου, εκτός από την εφημερίδα, οι ιδιοκτήτες τους αποφάσισαν να φτιάξουν και ένα ραδιοφωνικό σταθμό. Εκτός από τις δύο άλλες εκπομπές που είχα σκέφτηκα να εγκαινιάσω και μια ακόμα που θα είχε σχέση με  τα βιογραφικά κάποιων συμπατριωτών μας. Τελικά η εκπομπή δεν προχώρησε λόγω δυσφορίας των ιδιοκτητών ως προς τα πρόσωπα που θα φιλοξενούνταν…

Το 1990 στην «Αλήθεια», το σχέδιο που είχα το μετέφερα εντύπως στη στήλη «Ανφάς και Προφίλ» και εκεί είχαν παρουσιαστεί 100 συμπατριώτες μας. Και το 1995 σκέφτηκα οι συνεντεύξεις να μεταδίδονται τηλεοπτικά. Και έτσι με τον τρόπο αυτό θα είχαμε «ζωντανούς» όσους παρουσιάζονταν με στόχο και σκοπό να δημιουργηθεί ένα πανόραμα Χίων που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έβαλαν ένα λιθαράκι στην ιστορία αυτού του τόπου. Ανθρώπων αλλά και γεγονότων προκειμένου να μη σβήσουν.

Έτσι η εκπομπή «Ανθρώπινες Διαδρομές» από το 1995 μέχρι σήμερα «μετράει» 27 χρόνια συνεχόμενης παρουσίας στην τηλεόραση της «Αλήθειας» και φιλοδοξεί να συνεχίσει αν είμαστε καλά. Φιλοξενώντας όχι μόνο επώνυμους αλλά και λιγότερο επώνυμους συμπατριώτες μας που ο καθένας έχει κάτι να καταθέσει στο ιστορικό γίγνεσθαι αυτού του τόπου.

Και επειδή τα γραπτά μένουν σκέφτηκα πριν από τρία χρόνια κάποιες από τις διαδρομές αυτές να μεταφέρονται και σε βιβλίο, ώστε να υπάρχουν εκτός από την ηλεκτρονική και σε έντυπη μορφή.

Απόψε, λοιπόν, στις 20.30 παρουσιάζεται ο 3ος τόμος, στο αίθριο του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος και μάλιστα με εκλεκτούς ομιλητές. Και είναι έτοιμος για δημοσίευση και κυκλοφορία και ο 4ος.

Στόχος και σκοπός να μείνουν αθάνατοι συμπατριώτες και γεγονότα που μόνο απαρατήρητα δεν πέρασαν και γράφτηκαν στην ιστορία. Μέσα από μαρτυρίες που δεν έχουν καταγραφεί αλλού και πρέπει να διατηρηθούν γιατί αποτελούν τεκμήρια του παρελθόντος. Τα «λέμε» το βράδυ.

Του Δημήτρη Φρεζούλη

Σχετικά Άρθρα