Αγαπώ τις Οινούσσες

Παρ, 30/07/2021 - 11:33
Αγαπώ τις Οινούσσες

Έτσι μου «έκατσε» και αυτό το καλοκαίρι και έκανα το ετήσιο «προσκύνημά» μου στις Οινούσσες…

Ένα νησάκι που, πολλά χρόνια πριν, ήταν στα αζήτητα αλλά τώρα τελευταία όσο και όσοι το γνωρίζουμε από κοντά, κάθε φορά το αγαπάμε και πιο πολύ. Όχι, βέβαια, επειδή «έβγαλε» πολλούς εφοπλιστές, αλλά επειδή, για μένα τουλάχιστον, κάθε επίσκεψη μού προκαλεί μια ιδιαίτερη συγκίνηση.

Δεν ξέρω πώς να το εξηγήσω, όμως, μόλις αντικρύσω τη γοργόνα της Μαίρης, την υπέροχη προκυμαία του, το Πατερόνησο, τα σπίτια που «κρέμονται» από το βουνό, αλλάζει η διάθεσή μου.

Και όταν με το ηλιοβασίλεμα κάθομαι να πιω τον καφέ μου είτε στην προκυμαία, είτε το απόγευμα λίγο πιο μέσα από την πλατεία, στην παχιά σκιά των δέντρων, αγαλλιάζει η ψυχή μου. Και «αφήνομαι», χωρίς έγνοιες, να απολαύσω τις όμορφες εκείνες στιγμές…

Έχω πάει αρκετές φορές στις Οινούσσες πάντα με αφορμή πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά και ένα διήμερο φιλοξενούμενος καλών φίλων. Πότε για τον καπ. Γιώργη Φράγκο για τις «Μπουνάτσες και Φουρτούνες» του, πότε για τον αείμνηστο αγαπημένο Φάνη Φαντέμη, πότε για το «Σινεμά», πότε για τους «Γάμους» της Ελένης Αχλιόπτα. Και προχτές για μια βραδιά μνήμης στην Μαίρη Παπακωνσταντίνου.

Και όλες τις φορές ενθουσιάζομαι και συγκινούμαι το ίδιο. Καλοσυνάτοι να σε υποδεχτούν οι κάτοικοι, παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα κατά καιρούς, το χωριό πεντακάθαρο και περιποιημένο. Και, εδώ που τα λέμε, δεν θέλεις και περισσότερα για να περάσεις κάποιες ευχάριστες στιγμές. Και τα δυο τελευταία χρόνια είναι πολλοί που «ανακαλύπτουν» το γειτονικό νησάκι. Και κάθε Κυριακή, που κάνει εκδρομή το καραβάκι (με 10 ευρώ α λε ρετούρ), πάνω από 100 Χιώτες το χαίρονται.

Και λέω αυτά τα δύο τελευταία χρόνια, γιατί υπάρχει στο νησί μια δημοτική αρχή που τα «δίνει όλα» προκειμένου να αλλάξει προς το καλύτερο όχι μόνο το μέλλον αλλά και την καθημερινότητά του. Ο δήμαρχος, Γιώργος Δανιήλ, έχει «αλλάξει τα φώτα», κατά το κοινώς λεγόμενο, στις Οινούσσες. Πλαισιωμένος από άξιους συνεργάτες (μεταξύ αυτών και οι Λάμπρος Σκούφης και Ευγενία Χαλκιά που γνώρισα από κοντά) έχουν διάθεση, όρεξη και όραμα. Τα δύο πρώτα χρόνια έγιναν ήδη πολλά και θα ακολουθήσουν περισσότερα στα δύο που ακολουθούν.

Ελπίζω και εύχομαι και οι ίδιοι οι Αιγνουσιώτες να εκτιμούν όλες αυτές τις προσπάθειες. Μια βόλτα στις Οινούσσες θα σας πείσει για των λόγων το αληθές.

Του Δημήτρη Φρεζούλη

Σχετικά Άρθρα