Δημοσιογραφικό χρέος

Πέμ, 18/11/2021 - 07:21
Δημοσιογραφικό χρέος η αξιόπιστη και αντικειμενική ενημέρωση

Το Πολυτεχνείο ζει στη μνήμη και στην ψυχή του ελληνικού λαού φωτίζοντας την ιστορία του για πάντα, ανεξάρτητα από τις εκάστοτε συγκυρίες, όπως η τραγική πανδημία που μαστίζει και τη χώρα μας με δεκάδες νεκρούς καθημερινά.

Περισσότερο από ποτέ, φέτος που η πανδημία δοκιμάζει τις αντοχές της ανθρωπότητας και τις δυνατότητες της επιστήμης, η 48χρονη επέτειος του Πολυτεχνείου πήρε νέες διαστάσεις, καθώς ο ελληνικός λαός έρχεται αντιμέτωπος με πολιτικές που ακυρώνουν τις διαχρονικές αξίες της εξέγερσης, όπως συμπυκνώθηκαν στο σύνθημα: «ΨΩΜΙ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ».

Σήμερα πλήττονται καίρια τα κοινωνικά, εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, η υγεία, η παιδεία, η δικαιοσύνη, η ελευθερία των πολιτών και η ενημέρωση.

Με άλλοθι την πανδημία, η ενημέρωση χειραγωγείται συστηματικά από ένα οργανωμένο σύστημα αδιαφανών συναλλαγών μεταξύ εξουσίας και ΜΜΕ, το οποίο θέτει υπό αμφισβήτηση τα όρια της ελευθεροτυπίας και της ίδιας της Δημοκρατίας.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών καλεί τους δημοσιογράφους της χώρας να ενώσουν τη φωνή τους με τη φωνή όλων των πολιτών και να υπερασπιστούν στη δουλειά τους τις αρχές της δεοντολογίας και τα αιτήματα της κοινωνίας.

Και τονίζει ότι σε αυτή τη δύσκολη περίοδο οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ανταποκριθούν στο καθολικό αίτημα για αξιόπιστη και αντικειμενική ενημέρωση, που είναι ο βασικός πυλώνας της λειτουργίας της Δημοκρατίας και το όριο ενάντια σε κάθε μορφής απόπειρα ελέγχου της πληροφόρησης και της χειραγώγησης των πολιτών από κάθε εξουσία.

Του Δημήτρη Φρεζούλη

Σχετικά Άρθρα