«Εφ ω ετάχθη»…

Τρί, 15/12/2020 - 12:16
Το βιβλίο «Εφ ω ετάχθη», που εκδόθηκε από τον «Αυλόγυρο»

 Δεν θα μπορούσε να «πέσει» σε καλύτερα χέρια, από εκείνα του Γιάννη Μιχαλάκη, και να εκδοθεί από καλύτερο, από τον ιστορικό, τώρα πια, «Αυλόγυρο» ένα αρχείο-ντοκουμέντο που ήταν «πεταμένο» σε ένα πατάρι εγκαταλειμμένου σπιτιού. Ένα αρχείο που έχει κέντρο αναφοράς τα Κουρούνια, αλλά έχει σπουδαία σημασία καθώς ένας παππούς, στις αρχές του 20ού αιώνα, φρόντισε να κρατήσει ζωντανά όλα όσα είχαν σχέση με το χωριό.

Ο παππούς ήταν ο Δημήτρης Μιχαλάκης, ο οποίος φρόντισε να καταγράψει με το νι και με το σίγμα, που λέμε, όχι μόνο την καθημερινότητα στο χωριό του αλλά και να κρύψει με ευλάβεια κατάστιχα, κοινωνικά, κοινοτικά, διοικητικά, αγροτικά, ιατρικά, εκπαιδευτικά, εμπορικά και όποια άλλα έγγραφα μπορεί να φανταστεί κανείς. Και ακόμα εκλογικούς καταλόγους, γράμματα από την ξενιτιά τα περιεχόμενα των οποίων είναι γενικότερου ενδιαφέροντος.

Έτσι προέκυψε το βιβλίο «Εφ ω ετάχθη», που εκδόθηκε πρόσφατα από τον «Αυλόγυρο» (Πέτρος Μοσχούρης) και παρουσιάζει ενδιαφέρον όχι μόνο για τους Κουρουνιώτες αλλά για όλους τους Χιώτες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η γενικότερη αλληλογραφία του Δημητρίου που έχει σχέση με πολλά και διάφορα, αλλά εκείνη που ξεχωρίζει είναι η αντίστοιχη με τα παιδιά του που ξενιτεύτηκαν στην Αμερική. Σ’ αυτή την αλληλογραφία περιγράφεται με λεπτομέρειες η καθημερινή ζωή στο χωριό υπό μορφή ημερολογίου. Και έτσι έχουμε ένα ντοκουμέντο για όλα όσα διαδραματίζονταν στις αρχές του 20ού αιώνα στα Κουρούνια. Και είναι τόσο γλαφυρά, όλα όσα περιγράφονται, που έχεις την αίσθηση διαβάζοντάς τα ότι μεταφέρεσαι νοερά στον τόπο όπου λαβαίνουν χώρα. Η ζωή στο χωριό ξεδιπλώνεται μέσα από τις επιστολές του Μιχαλάκη, ακόμα και με κουτσομπολίστικο τρόπο, και σε κάνει συμμέτοχο στα τεκταινόμενα.

Ξεχωριστή ήταν και η πολιτική ενασχόληση του Δημήτρη Μιχαλάκη, όπως προκύπτει από τις επιστολές που αντάλλασσε, καθώς ήταν ο βενιζελικός κομματάρχης του χωριού. Επίσης αγροτικά, ιατρικά, εκπαιδευτικά, εκκλησιαστικά και πλείστα άλλα ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται στο «Εφ ω ετάχθη». Όμως ο παππούς ήταν και αυστηρός και ξεροκέφαλος και λίγο ρατσιστής ως προς την κατώτερη κοινωνική τάξη.

Πάντως τα Κουρούνια και η Χίος πρέπει να του χρωστούν ευγνωμοσύνη για όλα αυτά που άφησε πίσω του και αποτελούν ανεκτίμητο θησαυρό εκείνης της εποχής. Και στον Πέτρο Μοσχούρη του «Αυλόγυρου» και στον Γιάννη Μιχαλάκη. Αναζητείστε (στα μέλη του δ.σ. του «Αυλόγυρου» και στο email avlogiros@yahoo.gr) το «Εφ ω ετάχθη» και μεταφερθείτε σε άλλες μοναδικές στο είδος τους εποχές.

Του Δημήτρη Φρεζούλη

Σχετικά Άρθρα