Το «Γλυκό»

Σάβ, 18/09/2021 - 08:17
"Αυτός που έτρωγε όλο το γλυκό του", του Τηλέμαχου Τσαρδάκα από τις εκδόσεις Σοκόλη

Πόσο αισιόδοξο, αλλά και παρήγορο, είναι να υπάρχουν νέοι άνθρωποι στη Χίο που να ασχολούνται με την πεζογραφία και την ποίηση συνεχίζοντας μια παράδοση που έχει βαθιές ρίζες. Και είναι αρκετοί, άλλοι γνωστοί και άλλοι λιγότερο γνωστοί.

   Ανάμεσα στους παραπάνω και ο Τηλέμαχος Τσαρδάκας, ο οποίος όμως δεν είναι ούτε σημερινός, ούτε χτεσινός στον καλλιτεχνικό χώρο αλλά έχει στο ενεργητικό του μια μεγάλη σοδειά από έργα. Πέντε ποιητικές συλλογές (έχουν μεταφραστεί σε 11 γλώσσες!), ποιήματα σε λογοτεχνικά περιοδικά, τέσσερα θεατρικά έργα, σκηνοθεσία 20 θεατρικών έργων. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο του Κόβεντρι, ενώ έχει και  μεταπτυχιακούς τίτλους από Πανεπιστήμια. Διευθύνει το θέατρο act στην Πάτρα ενώ περνά μεγάλα διαστήματα και στην παραλία της Αγίας Φωτιάς.

   Πρόσφατα κυκλοφόρησε η πρώτη του συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Αυτός που έτρωγε όλο το γλυκό του» από τις εκδόσεις Σοκόλη. Δεκατρία διηγήματα με σύγχρονο ιδιαίτερο τρόπο γραφής δοσμένα με ευαισθησία, ονειροπόληση και ρομαντισμό. Διηγήματα που έχουν αφετηρία τη σημερινή πραγματικότητα, όπως τη βλέπουν οι νέοι άνθρωποι, και τα περισσότερα γραμμένα με ποιητικό τρόπο καθώς, όπως φαίνεται, η ποίηση κυριαρχεί στο μυαλό του Τσαρδάκα.

   Στα διηγήματα πρωταγωνιστούν άνθρωποι που λένε παραμύθια ή βγάζουν βόλτα τον σκύλο.

   Γυναίκες που κολυμπάνε με τον «Ιησού» ή νανουρίζονται απ’ το ροχαλητό του άντρα τους.

   Άντρες που κάνουν τζόκινγκ ή ονειρεύονται νυχτερινές κολυμβήτριες.

   Παιδιά που κρύβονται σε παλιές φωτογραφίες ή βλέπουν αράχνες στην κουζίνα.   

   Πρόσφυγες που σιχαίνονται τη μυρωδιά της βενζίνης ή γράφουν ποιήματα.

   Συγκλονιστική είναι η ιστορία μιας Σύρας στην οποία αποτυπώνεται με ρεαλισμό η δραματική αναχώρηση από τη Δαμασκό, όλα όσα μεσολαβούν μέχρι την άφιξη στην Ελλάδα και την κατάληξη στη ΒΙΑΛ.

   Κάθε διήγημα του Τηλέμαχου Τσαρδάκα «κάτι» έχει να πει… Πότε για το κοντινό παρελθόν αλλά κυρίως για το σήμερα. Με κυρίαρχο τον ρεαλισμό ο Τσαρδάκας υφαίνει τις ιστορίες του που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

   Και υποθέτουμε πως θα συνεχίσει στο ίδιο μήκος κύματος και εκτός από την ποίηση και το θέατρο και στην πεζογραφία.

Του Δημήτρη Φρεζούλη

 

Σχετικά Άρθρα