Γωνιά μνήμης…

Παρ, 24/09/2021 - 12:12

Στο σπίτι μας έχουμε μια γωνιά μνήμης… Ένα τραπεζάκι δίπλα στη ντουλάπα όπου είναι τα καδράκια με τις φωτογραφίες των γονιών μας. Εκτός όμως απ΄αυτά υπάρχει και μια άλλη μικρή φωτογραφία που απεικονίζει τον αγαπημένο μας Πάνο Καρασούλη… Και τι θυμήθηκα καθώς την έβλεπα χτες…; Ότι με πικρό χείλι μου είχε πει ο Πάνος Καρασούλης, πριν αρκετά χρόνια (2009), ότι φεύγει για μόνιμη εγκατάσταση στον Καναδά, όπου μένει η κόρη του Σοφία με την οικογένειά της. Στο Βανκουβεράκι (όπως αποκαλούσαμε οι ναυτικοί το λιμάνι αυτό από την πλευρά του Ειρηνικού).

Το έλεγε ο κυρ - Πάνος, αλλά δεν ήθελε και να το πιστέψει ότι στα γεράματά του, αναγκαζόταν να εγκαταλείψει το νησί στο οποίο γεννήθηκε, μεγάλωσε, ανδραγάθησε στα χρόνια της Αντίστασης, γνώρισε το «χάδι» του εμφυλιακού κράτους, επανήλθε, ανέβηκε σχεδόν σε όλες τις ταράτσες για να εγκαταστήσει τηλεοπτικές κεραίες, επισκεύασε του κόσμου τις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα.

«Πώς δεν θα βλέπω τον κάβο των Νενήτων», συνέχισε «όλα εκείνα τα οποία αγάπησα, τους γνωστούς και φίλους, κάθε γωνιά του νησιού που έχει τη δική του ιστορία». Τα έλεγε και είχα την εντύπωση ότι ένα δάκρυ ήταν έτοιμο να κυλήσει στα μάγουλά του, κατάφερε όμως και το συγκράτησε…

Την τελευταία φορά που τον είδα ήταν στα αποκαλυπτήρια της προτομής του δεσπότη. Έκρυβε με τρόπο την πίκρα του, άσχετα ότι ήταν ανακατεμένη και με χαρά, αφού ποιος γονιός δεν θέλει να βρίσκεται κοντά στο παιδί του. Βλέπετε η μονάκριβη Σοφία του, μετά τις σπουδές της στο Λονδίνο, ακολούθησε τα βήματα της καρδιάς της που την οδήγησαν στην άκρη του κόσμου. Ρώτησε, φυσικά, τον Πάνο και την Πόπη, αλλά ήταν δυνατόν να αρνηθούν την ευτυχία του παιδιού τους; Ωραίοι άνθρωποι και οι δύο έβλεπαν πάντα πιο μακριά. Και ποια ήταν η τελευταία επιθυμία του κυρίου Πάνου όταν, κάποια στιγμή, ερχόταν η ώρα του; Να τον κάψουν και να σκορπίσει η Σοφία τη στάχτη του στη θάλασσα της Χίου.

Εγώ και η Φρόσω εξακολουθούμε και τον θυμόμαστε με αγάπη.

Του Δημήτρη Φρεζούλη

Σχετικά Άρθρα