Χτυποκάρδια στα θρανία

Τρί, 07/06/2022 - 07:07
Το 1ο Γυμνάσιο Χίου

Για τη δοκιμασία των εξετάσεων γενικά και ειδικά των σχολικών και ένα παραπάνω των Πανελληνίων έγραψα πρόσφατα, καθώς θυμήθηκα και τα δικά μας εφηβικά χρόνια… Όμως η Σοφία Καρασούλη απαθανάτισε μια σκηνή που είδε περνώντας έξω από το πάλαι ποτέ Γυμνάσιο Αρρένων και αξίζει τον κόπο να τη μοιραστούμε μαζί σας…

«Περνώντας σήμερα το πρωί από το παλαιό Γυμνάσιο Αρρένων είδα μια μαθητριούλα να έχει βάλει τα κλάματα ενώ δυο φίλοι της προσπαθούσαν να την παρηγορήσουν. “Mα είχα διαβάσει, είχα διαβάσει…“ έλεγε και ξανάλεγε σκουπίζοντας τα μάτια της.

Την ίδια στιγμή, μια άλλη μαθήτρια βγήκε από την μεγάλη αυλόπορτα τρέχοντας -«πετώντας» θα έλεγα- στη μητέρα της που την περίμενε στο πεζούλι του πλαϊνού δρόμου. «Τα ´ξερα, μαμά!». «Και τη θεωρία;» «Όλα, όλα!» φώναζε κι έλαμπε το προσωπάκι της.

Νωρίς στα βάσανα οι μικροί μαθητές με το άγχος του διαβάσματος και την πίεση από τον περίγυρο. Χτυποκάρδια κι αγωνία αυτήν τη δύσκολη περίοδο των εξετάσεων, όπου γονείς και μαθητές δοκιμάζονται μεταφορικά και κυριολεκτικά.

Αξίζει στ' αλήθεια όλο αυτό το χτυποκάρδι; Γιατί η επιτυχία και η αξία των μαθητών θεωρείται ταυτόσημη με τους καλούς βαθμούς; Γιατί να κλαίει τόσο απαρηγόρητα πρωί-πρωί η μικρή μαθήτρια;

Εύχομαι σ' όλους τους μαθητές καλή επιτυχία στο μεγάλο σχολείο της ζωής.»

Του Δημήτρη Φρεζούλη

Σχετικά Άρθρα