Η σημαία…

Δευ, 17/05/2021 - 10:24

Aπό τότε που ο δεσπότης μας είχε τη φαεινή (;) ιδέα να υψώνεται στις εθνικές γιορτές μας μια γιγάντια σημαία στο λιμάνι, αναρωτήθηκα ποια σκοπιμότητα θα εξυπηρετούσε… Και αναρωτήθηκα, επίσης, αν ζηλέψαμε τους Τούρκους που έχουν μια αντίστοιχη δική τους στα απέναντι παράλια… Και έστω είχε την ιδέα αλλά το πρακτικό αποτέλεσμα ήταν σκέτο καραγκιοζιλίκι… Πού ακούστηκε, μια τεράστια σημαία πάνω σε έναν ιστό γερανού… Και ίσως ήμουν από τους λίγους και μοναδικούς που εξέφρασα δημόσια τότε τις αντιρρήσεις μου με τα γραπτά μου.

Υψώθηκε, λοιπόν, η σημαία πριν λίγα χρόνια και μάλιστα με πολλές τιμές και ακόμα πολλοί ήταν εκείνοι που ενθουσιάστηκαν και φάνηκε και στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Λέτε και κάναμε πολύ μεγάλη και γενναία πράξη με την ύψωση της σημαίας επί γερανού, που παρέμενε δυο μέρες και στη συνέχεια κατέβαινε. Και κάποιοι αναρωτιόνταν γιατί να μην κυματίζει συνέχεια…

Και δεν υπήρχε πιο αντιαισθητικό θέαμα να βλέπεις τη σημαία μας πάνω στο γερανό. Κάποιοι, ή μάλλον οι περισσότεροι, όμως, παράβλεπαν την κιτσαρία του όλου θεάματος και προφανώς τους άρεσε. Τι άλλο να πεις… Όμως, όπως είχε γράψει ο Κωστής Παλαμάς, «η Μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα. Με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με το αίμα».

Και βέβαια η αγάπη για την πατρίδα δεν εξαρτάται από το μέγεθος της σημαίας… Αν ήταν δυνατόν. Και είναι να απορείς γιατί, τόσο καιρό που ανεβοκατέβαινε με τον γερανό, δεν βρέθηκε κανείς από τους εμπνευστές της να δει το αντιαισθητικό αποτέλεσμα που προξενούσε.

Μέχρι που προχτές ο δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης είπε «φτάνει πια» και καλά έκανε. Και έπρεπε να το κάνει και νωρίτερα, αλλά κάλιο αργά παρά αργότερα. Και υποσχέθηκε να κατασκευαστεί ένας αντίστοιχος, με το μέγεθος της σημαίας, ιστός προκειμένου να φιλοξενείται το εθνικό σύμβολό μας. Και επιτέλους να σταματήσει αυτό το καραγκιοζιλίκι με τον γερανό.  

Του Δημήτρη Φρεζούλη

Σχετικά Άρθρα