Καταθέσεις ψυχής…

Δευ, 03/08/2020 - 09:40
Ένας ακόμη τόμος των Καθημερινών και ο πρώτος των Ανθρώπινων Διαδρομών παρουσιάζονται 3 Αυγούστου στην πλατεία Χίου

Έτσι η παρούσα στήλη, που σας συντροφεύει τριάντα τέσσερα ολόκληρα χρόνια, θα έχει την τιμητική της σήμερα στην πλατεία Βουνακίου… Μαζί με μια εκπομπή «Ανθρώπινες Διαδρομές», που μετράει κι αυτή είκοσι έξι χρόνια. Μια στήλη που έχει αγαπηθεί και μια εκπομπή που κι αυτή έχει αγαπηθεί, σύμφωνα με εσάς.

Από παιδί, σχεδόν, ασχολούμαι συστηματικά με τις εφημερίδες και είναι η αγάπη μου η μεγάλη… Ξεκινώντας δειλά ως ανταποκριτής αθλητικών εφημερίδων, κάνοντας μια προσπάθεια στον οργανισμό Λαμπράκη πηγαίνοντας στην Αθήνα -με τα οδοιπορικά όμως μόνο δεν «έβγαινε», καθώς ήμουν δόκιμος- μπαρκάροντας, επιστρέφοντας, αρχίζοντας συνεργασία με χιώτικες εφημερίδες. Και από το 1987 στο «Χιακό Λαό» και συνεχίζοντας από το 1991 μέχρι σήμερα στην «Αλήθεια»…

Όλα αυτά τα χρόνια πόσες χιλιάδες σελίδες έγραψα για ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς… Χάνεις το λογαριασμό… Είτε στην «Αλήθεια», είτε στη «Χιόνη», είτε στην «Αθλητική» ή στην «Αγροτική Χίο». Όμως η στήλη που είναι σταθερή και την έχω μέσα στην καρδιά μου είναι τα «Καθημερινά». Μια στήλη στην οποία καταθέτω την καρδιά μου. Μια στήλη που αντέχει στο χρόνο και μεγάλο ευτύχημα είναι ότι δεν χάνεται μέσα στις χιλιάδες σελίδες της εφημερίδας αλλά τα τελευταία 17 χρόνια, χάρη στους Αντώνη και Γιάννη Παληό, εντάσσεται και στη χιακή βιβλιογραφία…

Όμως και οι «Ανθρώπινες Διαδρομές» γράφουν τη δική τους ιστορία και μάλιστα κρατούν ζωντανούς εκατοντάδες συμπατριώτες μας. Συμπατριώτες μας που αξίζει να ενταχθούν στην ιστορία αυτού του τόπου γιατί ο καθένας με το δικό του τρόπο έβαλε το δικό του λιθαράκι. Πολύτιμες μαρτυρίες από πρώτο χέρι, ιστορικά γεγονότα που ίσως πέρασαν απαρατήρητα, λεπτομέρειες που έχουν μεγάλη σημασία.

Ελπίζω να σας δω σήμερα το βράδυ στην πλατεία Βουνακίου και να θυμηθούμε τη διετία 2018-19 μέσα από τα «Καθημερινά» και 16 συμπατριώτες μας που πέρασαν στην αθανασία. Και να τους τιμήσουμε με την παρουσία μας. Όπως και τον Μίκη για τα 95χρονά του.

Του Δημήτρη Φρεζούλη

Σχετικά Άρθρα