«Το κόκκινο της σκακιέρας»

Σάβ, 29/08/2020 - 08:15
"Το κόκκινο της σκακιέρας" του Αριστείδη Μπελλέ

Ο Αριστείδης Μπελλές, εκτός από τις δάφνες που έχει εισπράξει στον επιχειρηματικό τομέα, επιχειρεί να δρέψει και διεκδικεί αντίστοιχες και στον συγγραφικό. Έκανε το πρώτο βήμα του στο μυθιστορηματικό πεδίο πριν από δυο χρόνια με ένα, εν πολλοίς, αυτοβιογραφικό βιβλίο που είχε τίτλο «Ο χρόνος του νερού». Και η επιτυχία του ήταν ότι κατάφερε και συνδύασε τον οικονομικό κυκεώνα με την καθημερινότητα του ίδιου αλλά και με νοσταλγικές μνήμες από τον Καταρράκτη. Και το συνολικό και τελικό αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό, μιας και περίσσευε η ευαισθησία, η τρυφερότητα, η ακαταπόνητη προσπάθεια, η αγάπη για δημιουργία και η σύνδεση και ο συνδυασμός όλων αυτών ήταν καταπληκτικός.

Πρόσφατα εκδόθηκε το δεύτερο βιβλίο του Μπελλέ με τίτλο «Το Κόκκινο της Σκακιέρας» το οποίο κινείται σε επιχειρηματικό και πολιτικό πεδίο. Και ιδιαίτερα το πρώτο το ξέρει πολύ καλά ο Αριστείδης από δική του εμπειρία, αλλά δεν τα καταφέρνει άσχημα και στο δεύτερο. Ένα επιχειρηματικό πεδίο στο οποίο όλα επιτρέπονται, πολλά παιχνίδια, ακόμα και βρόμικα, παίζονται, σε ένα πεδίο που η άνοδος μπορεί να είναι δύσκολη και επίπονη, αλλά η πτώση γρήγορη και επώδυνη.   

Πίσω από κλειστές πόρτες καθορίζονται οι τύχες του κόσμου από τυχοδιώκτες επιχειρηματίες και το πολιτικό κυβερνητικό σινάφι τους. Η οικονομία και το κέρδος υπεράνω όλων που με αυτό κυριαρχούνται τα κράτη και οι λαοί. Όπως σημειώνει ο ίδιος ο συγγραφέας «οι χώρες σπανίως πια αλώνονται με όπλα και πολέμους. Για να εξουσιάσουμε, ως εκ τούτου τους λαούς, απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο απόλυτος έλεγχος του νομισματικού συστήματος, η χειραγώγηση της συνείδησης  με τη χρήση των ΜΜΕ (…). Έτσι το σύστημα μπορεί να ελέγχει ανεμπόδιστα, διορίζοντας τους πιστούς στρατιώτες του για το σκοπό αυτό».

Η ιστορία του Μπελλέ κυλά γλαφυρά μεταφέροντάς μας σε επιχειρηματικές οικογένειες που φτάνουν στον κολοφώνα της δόξας τους, περιγράφοντάς μας όχι μόνο τα μεγαλεπήβολα σχέδιά τους αλλά και την καθημερινότητά τους. Όπως επίσης και τους ισχυρούς παράγοντες που εκβιαστικά και απειλητικά παίρνουν αυτό που θέλουν από τις κυβερνήσεις.

Ακόμα από τις σελίδες του βιβλίου παρελαύνουν το ναυάγιο του «Σάμαινα» και πολλές λεπτομέρειες, η αυτοκτονία του εφοπλιστή Σφηνιά, η Νοβάρτις, επιχειρηματικά ρίσκα που δεν ευοδώνονται και οδηγούν στη φυλακή, νεαροί επαναστατημένοι γόνοι πολιτικών που ξεφεύγουν από τη νομιμότητα, η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, το δημοψήφισμα…

Αξίζει να διαβαστεί γιατί το ενδιαφέρον που παρουσιάζει είναι αδιάλειπτο και οι ανατροπές συνεχόμενες.

Του Δημήτρη Φρεζούλη

Σχετικά Άρθρα