Κώστας Περρίκος

Δευ, 26/10/2020 - 10:44
Kυκλοφόρησε ένα ακόμα βιβλίο για τον Κώστα Περρίκο, αυτή τη φορά από τον Δημήτρη Μελαχροινούδη

Αυτός και η ομάδα του είχαν κάνει μία από τις σημαντικές αντιστασιακές πράξεις τον καιρό της Γερμανικής Κατοχής, αλλά εμείς εδώ στη Χίο είχαμε μαύρα μεσάνυχτα, παρά το ότι ήταν Χιώτης… Και έπρεπε να περάσουν πολλά χρόνια από εκείνη την ηρωική ημέρα της 20ής Σεπτεμβρίου του 1942, για να μάθουμε για την αντιστασιακή ομάδα που προκάλεσε την ισχυρή έκρηξη στα γραφεία της ναζιστικής σφηκοφωλιάς στην καρδιά της Αθήνας… Και να μάθουμε ότι επικεφαλής της ομάδα εκείνης ήταν ο Κώστας Περρίκος.

Λάτρης της έρευνας αλλά και «μαμούνι» της ιστορικής βιβλιογραφίας, ο Δημήτρης Μελαχροινούδης μας χάρισε πρόσφατα ένα πόνημα για τον αγνοημένο οραματιστή.

Έτσι κυκλοφόρησε ένα ακόμα βιβλίο, εκτός εκείνου του Παντελή Βαττάκη, αναφοράς στον Κώστα Περρίκο με τον ομώνυμο τίτλο από τις εκδόσεις Άλφα Πι και υπότιτλο «Ο αγνοημένος οραματιστής που δεν πρόφτασε και η ανάδειξή του».

Ο Δημήτρης Μελαχροινούδης, από τους πρωτεργάτες της σύστασης  της άτυπης ομάδας «Φίλοι του Κώστα Περρίκου» με επιμονή και υπομονή όλα αυτά τα 40, σχεδόν, χρόνια, όχι μόνο έκαναν γνωστό τον Περρίκο, αλλά φρόντισαν ώστε με πολλούς τρόπους να φανεί σε όλο το μεγαλείο του, μέσα από τα γραπτά του ο οραματισμός του. Ιδιαίτερα για την ενωμένη Ευρώπη των λαών αλλά και την ειρηνική συνύπαρξη.

Δεν θα ξεχάσω ότι τα τελευταία χρόνια ο Μελαχροινούδης, όπου στεκόταν και όπου βρισκόταν, δεν έχανε ευκαιρία να προπαγανδίζει τα ιδανικά και τις αξίες του Περρίκου με τέτοια επιμονή, που κάποιες φορές γινόταν και κουραστικός.

Για τον Περρίκο είχε προηγηθεί το βιβλίο του Βαττάκη, αλλά δεν χάνει την αξία του το αντίστοιχο του Μελαχροινούδη γιατί κινείται σε άλλο μήκος κύματος. Με υπομονή μυρμηγκιού ο αγαπητός καπ. Δημήτρης συγκέντρωσε όλα όσα προηγήθηκαν και ακολούθησαν την εκτέλεση του καλλιμασιώτη αντιστασιακού. Και ακόμα όλα όσα μεσολάβησαν που αξίζει να μείνουν στην ιστορία.

Το σύντομο ιστορικό ως προς την καταγωγή και το οικογενειακό δέντρο του Περρίκου, ακολουθεί μια πλήρη καταγραφή της δράσης της αντιστασιακής ομάδας του, της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιζομένων Νέων (ΠΕΑΝ), η έκρηξη στα γραφεία της ναζιστικής ΕΣΠΟ, η οποία, μάλιστα, είχε χαρακτηριστεί ως το μεγαλύτερο σαμποτάζ που είχε γίνει μέχρι τότε στην πρωτεύουσα, η προδοσία, η εκτέλεση (τρις εις θάνατον)…

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν όλοι όσοι έγραψαν για τον Περρίκο, όπως ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος με τον οποίο ήταν φίλοι, αλλά και οι μαρτυρίες άλλων συντρόφων του. Το βιβλίο συμπληρώνεται με αναλυτική παράθεση όλων όσα είχαν σχέση με την ανάδειξη του καλλιμασιώτη ήρωα συνοδευόμενα και με τις σχετικές φωτογραφίες.

Ο Δημήτρης Μελαχροινούδης εκπλήρωσε στο ακέραιο το καθήκον του απέναντι σε ένα συγχωριανό του που έγραψε ιστορία, όπως και εκείνος (ο Δημήτρης) γράφει τη δική του ιστορία χρόνια τώρα με πολύ μεγάλη προσφορά στα δρώμενα όχι μόνο της Καλλιμασιάς αλλά και ολόκληρης της Χίου. Να είναι καλά και να συνεχίζει!

Του Δημήτρη Φρεζούλη

Σχετικά Άρθρα