Χίος, Πέμπτη 6 Αυγούστου

«Μάθημα» ιστορίας…

Τετ, 08/07/2020 - 09:54
«Η εφήμερη ομορφιά του έρωτα» το δεύτερο βιβλίο της Στέλλας Βρεττού

Όταν συνδέεται και συνδυάζεται το τερπνόν με το ωφέλιμο είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να προκύψει με δεδομένο ότι ψυχαγωγία και γνώση, και ιδιαίτερα η ιστορική, είναι ζητούμενα. Και ένα παραπάνω, όταν αυτός ο συνδυασμός προκύπτει μέσα από ένα βιβλίο, αφού όλοι γνωρίζουμε ότι το διάβασμα είναι μια μορφή ζωής.

   Αυτό τον πραγματικά εξαιρετικό συνδυασμό πέτυχε η Στέλλα Βρεττού στο δεύτερο βιβλίο της «Η εφήμερη ομορφιά του έρωτα». Γνωστή από παλιά στον εκδοτικό χώρο η Στέλλα, από μια πληθώρα μεταφράσεων βιβλίων, κυρίως από την τουρκική γλώσσα, έχει γράψει τη δική της ιστορία. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και σπούδασε στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και παντρεύτηκε και έναν δικό μας, Χιώτη, τον αγαπημένο φίλο μου από τα παλιά Φάνη Σοφιανίδη.

   Στην «Εφήμερη ομορφιά του έρωτα», η συγγραφέας πλέκει και ξετυλίγει την ιστορία της ξεκινώντας από τη Σμύρνη αλλά την επεκτείνει και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά χωρίς να ξεχνά και την Κωνσταντινούπολη και την Αθήνα, όπως επίσης και τη Χίο! Πρόκειται για ένα ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα που σε ταξιδεύει στο χρόνο και στο χώρο. Και η μεγάλη επιτυχία της Βρεττού είναι ότι στο όλο μυθιστορηματικό πλαίσιο προσθέτει και παρεμβάλλει με μαεστρία ιστορικά γεγονότα. Και μάλιστα με τρόπο κατανοητό και γλαφυρό, χωρίς να κουράζει με περιττές λεπτομέρειες, αλλά με βαρύτητα στην ιστορική ακρίβεια. Και είναι πολύτιμες οι πληροφορίες που μας δίνει για όλα όσα είχαν σχέση με την παλιά Σμύρνη, την απεραντοσύνη της Ανατολής, την Αλεξάνδρεια, την Κωνσταντινούπολη, ακόμα και την Αθήνα. Την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, τα μνημεία, τα παλιά επαγγέλματα, τις συνήθειες και τις παραδόσεις μιας άλλης εποχής.

   Η ιστορία ξεκινά από ένα αστικό σπίτι της Σμύρνης το 1900 και περιγράφει τη διαδρομή ενός κοριτσιού, της Ιφιγένειας, αλλά και την κοσμοπολίτικη περιρρέουσα ατμόσφαιρα με όλα όσα έκαναν ξεχωριστή αυτή τη σπουδαία πόλη της Ιωνίας… Όμως ο έρωτας της Ιφιγένειας με έναν ρώσο ζωγράφο ανατρέπει τη ζωή της, καθώς ο Αντρέι έχει μπλέξει σε κατασκοπευτικές περιπέτειες, πρέπει να φύγει από τη Σμύρνη και εκείνη τον ακολουθεί. Για να αρχίσουν μαζί ένα πολύ μεγάλο ταξίδι προς την Ανατολή. Ένα ταξίδι που τους επιφυλάσσει ωραίες αλλά και δυσάρεστες εκπλήξεις, καθώς το σκοτεινό παρελθόν του ζωγράφου τον αναγκάζει να εγκαταλείψει την Ιφιγένεια. Η συγγραφέας παρακολουθεί την πορεία της Ιφιγένειας, του Αντρέι αλλά και των ενδιάμεσων πρωταγωνιστών που περιπλέκονται σ’ έναν ιστό πάθους, προδοσίας κι αναζήτησης.

   Στρωτή, μεστή αλλά και γλαφυρή η γραφή της Στέλλας Βρεττού, μας δίνει ένα μυθιστόρημα που όχι μόνο διαβάζεται ευχάριστα αλλά συγχρόνως είναι και μάθημα ιστορίας.

   Αναζητείστε την «Εφήμερη ομορφιά του έρωτα», θα σας αρέσει.

Του Δημήτρη Φρεζούλη

Σχετικά Άρθρα

Τετ, 05/08/2020 - 10:20
Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εκείνους και εκείνες που με τίμησαν με την παρουσία τους

Η προχτεσινή βραδιά ήταν πολύ ιδιαίτερη για μένα προσωπικά… Με συγκίνησε και μου έδωσε χαρά με αφορμή την παρουσίαση των δύο βιβλίων μου… Των «Καθημερινών» και των «Ανθρώπινων Διαδρομών». Και οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εκείνους και εκείνες που με τίμησαν με την παρουσία τους. Ένα ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου γιατί, ξέρετε, για κάτι τέτοιες χαρές ζουν κάποιοι άνθρωποι, που δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα άλλο από την αγάπη των συνανθρώπων τους. Και αυτή η αγάπη ήταν εκείνη που γέμισε ένα μεγάλο μέρος της πλατείας κάτω από τη όμορφη λάμψη της πανσελήνου…

   Χάρηκα, που λέτε, γιατί είναι πολύ όμορφο κάποιοι να αναγνωρίζουν το έργο και την όποια προσφορά σου, μικρή ή μεγάλη. Και, για να λέμε και την πάσα αλήθεια, δεν ξέρω πόσο αυτή η προσφορά στα πνευματικά πράγματά μας συγκινεί και ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Σίγουρα υπάρχουν εκείνοι που της βγάζουν το καπέλο, αλλά πολύ φοβάμαι πως η μεγάλη πλειοψηφία δεν δίνει και ιδιαίτερη σημασία… Άλλωστε αποδεικνύεται και από το γενικότερο πλαίσιο στο οποίο εντάσσονται όσα έχουν σχέση με το πνεύμα.

   Και επειδή, όσοι ασχολούνται με αυτά τα θέματα, μπορεί να χαρακτηρίζονται και γραφικοί και δεν έχουν κανένα υλικό κέρδος, γι' αυτό η μόνη ικανοποίησή τους είναι η ανταπόκριση του κόσμου σ’ αυτά που κάνουν. Είναι το ηθικό κέρδος και η ανιδιοτελής ικανοποίηση που σε «γεμίζουν» και λες χαλάλι η φαιά ουσία που ξόδεψα και οι ώρες ενασχόλησής μου.

   Όχι αδικαιολόγητα, λοιπόν, αισθάνομαι την υποχρέωση να ευχαριστήσω θερμά όχι μόνο όσους ήρθαν στην πλατεία αλλά και όλους όσοι, όλα αυτά τα χρόνια, 34 συνεχόμενα, παρακολουθούν τα γραφόμενα και λεγόμενά μου . Κυρίως μέσα από τις στήλες και την τηλεόραση της «Αλήθειας» που μου δίνει βήμα να εκφράζομαι ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς. Και είναι αυτό το τελευταίο ζητούμενο, προκειμένου να ικανοποιείται η εσωτερική σου παρόρμηση. 

   Θέλω λοιπόν, για μια ακόμα φορά,  να ευχαριστήσω όλους όσοι με τιμούν με την προσοχή τους όλα αυτά τα χρόνια και να τους βεβαιώσω ότι θα συνεχίσω στο ίδιο μήκος κύματος, ικανοποιώντας πιθανά και τη δική τους ανάγκη έκφρασης. Φτάνει να είμαστε καλά!   

Του Δημήτρη Φρεζούλη