Ναι στη ζωή!

Παρ, 01/10/2021 - 07:48
Ναι στη ζωή!

O ένας με το μπαστουνάκι του πήγαινε, δεν πήγαινε. Τα κατάφερνε όμως, έστω με χίλιες δυο δυσκολίες, και προχωρούσε. Πότε το βλέμμα του στρεφόταν στα σπιτάκια, στο λιμανάκι της Αγίας Ερμιόνης, πότε έβλεπε τις βάρκες. Η άλλη πήγαινε κι αυτή με «μισό πλευρό». Περπατούσε δυο βήματα, σταματούσε, βάζοντας το ένα χέρι στη μέση της, έπαιρνε μιαν ανάσα και ξεκινούσε και πάλι. Ο άντρας της, έστω με το μπαστουνάκι, την άφηνε πίσω. Κάποια στιγμή κουράστηκαν φαίνεται και οι δυο και την άραξαν σε ένα παγκάκι και άφησαν το βλέμμα τους να περιπλανηθεί και περιεργαστεί τις βάρκες. Αφού ξεκουράστηκαν, ξανασηκώθηκαν και πάλι και, κούτσα-κούτσα, έφυγαν… Και όπως τους «έκοψα» και οι δυο πρέπει να ήταν πάνω από 80 χρονών. Παρά τα όποια κινητικά προβλήματά τους, όμως, ποιος ξέρει από πού, ξεκίνησαν και ήρθαν στην Ελλάδα και τη Χίο… Kαι δεν είναι οι μοναδικοί.

Μόλις χάθηκαν από τα μάτια μου αναρωτιόμουν, άραγε πόσοι δικοί μας, όχι ογδοντάρηδες, αλλά και εβδομηντάρηδες, ξεσηκώνονται για να πάνε διακοπές ή να κάνουν τουρισμό στο εξωτερικό.

   Προσωπικά ξέρω μόνο τον Διλμπόη που δεν το βάζει κάτω. Ίσως να ξέρετε κάποιους άλλους κι εσείς. Και ποιο είναι το συμπέρασμα; Ότι οι περισσότεροι από τους δικούς μας παραιτούνται από τη ζωή πριν από την ώρα τους. Όπως φαίνεται οι ξένοι έχουν μια διαφορετική φιλοσοφία και αντίληψη για τη ζωή, την οποία θέλουν να τρυγήσουν μέχρι τα τελευταία τους. Και καλά κάνουν, αφού δεν τους λείπουν η διάθεση και η ζωντάνια παρά τα προβλήματα που μπορεί να έχουν. Δεν τους «τρώει» αλλά την «τρώνε» οι ίδιοι. Και τι πιο ευχάριστο!

Του Δημήτρη Φρεζούλη

*** Εκδήλωση για την "Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας" ετοιμάζει η εθελοντική ομάδα «Θαλία», αύριο Σάββατο 2 Οκτωβρίου στις 5.30 το απόγευμα στο Ρίζικο.

Σχετικά Άρθρα