Ο Φώτης Αγγουλές

Πέμ, 18/06/2020 - 09:50

Μπορεί στη ζωή να μην είχε τύχει καμία τιμητικής διάκρισης και στα τελευταία χρόνια του κάποιοι να μη τον είχαν σε μεγάλη υπόληψη, όμως μετά το θάνατό του, και ειδικότερα τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο αναγνωρίστηκε η προσφορά και η αξία του αλλά και τιμήθηκε δεόντως. Τόσο με πολλαπλά δημοσιεύματα όσο και με πολλές εκδηλώσεις αφιερωμένες εξαιρετικά.

Ο λόγος για τον Φώτη Αγγουλέ, τον χιώτη πρωτοπόρο ποιητή, τον αγωνιστή, τον προλετάριο, τον κομμουνιστή. Τον Φώτη Αγγουλέ που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στα ελληνικά και χιακά γράμματα και, ευτυχώς, έστω και κάπως αργά, ήρθε η αναγνώριση που άξιζε. Που δεν είχε όμως την τύχη να τη βιώσει και ο ίδιος όσο ζούσε. Όμως είχε την ικανοποίηση ότι τα δύσκολα, δίσεκτα και πέτρινα χρόνια, όσοι ασχολούνταν με τα πνευματικά πράγματά μας του έβγαζαν το καπέλο.

Πολλά έχουν ακουστεί και έχουν γραφτεί κατά καιρούς για τον Φώτη… Και εντύπως, και ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά αλλά και θεατρικά, φέρνοντας στην επιφάνεια γνωστές και άγνωστες πτυχές της πολυκύμαντης και πολυτάραχης ζωής του.

Σε όσα προηγήθηκαν προστέθηκε πρόσφατα ένα ακόμα πόνημα του Ηρακλή Κακαβάνη με τίτλο «Φώτης Αγγουλές, ο προλετάριος ποιητής» από τις εκδόσεις Ατέχνως. Ένα βιβλίο στο οποίο ο συγγραφέας με τη χρήση τεκμηρίων και μαρτυριών σκιαγραφεί την προσωπικότητα του ποιητή. Ενώ, όπως σημειώνει ο ίδιος ο συγγραφέας, είναι ταυτόχρονα μια προσπάθεια να ιδωθεί το έργο του υπό το πρίσμα των ιστορικών συνθηκών της εποχής του.

Ο Κακαβάνης προσεγγίζει τη ζωή του Αγγουλέ με συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα ξεκινώντας βέβαια από το 1911, χρονολογία γέννησης του ποιητή και φτάνοντας μέχρι το άδοξο τέλος πάνω στο πλοίο «Κολοκοτρώνης» το 1964. Μια αλήθεια είναι ότι η μαρτυρική βιωτή του Αγγουλέ είναι γνωστή και έχει παρατεθεί αρκετές φορές σε σχετικά αφιερώματα. Διαβάζοντας όμως το βιβλίο παρακολουθείς με έναν διαφορετικό τρόπο αυτό το οδοιπορικό, ενώ έχεις την αίσθηση ότι υπάρχουν και αρκετά πράματα που είτε δεν δημοσιεύθηκαν ποτέ ή διέλαθαν της προσοχής σου. Ακόμα υπάρχουν και κάποιες μαρτυρίες από τα χρόνια της Μέσης Ανατολής που ίσως δημοσιεύονται για πρώτη φορά.

Του Δημήτρη Φρεζούλη

Σχετικά Άρθρα