Ο χαμογελαστός Αλέξης…

Πέμ, 12/05/2022 - 07:07
Ο χαμογελαστός Αλέξης…

Τον συναντούσα πολλές φορές όταν πήγαινα να πληρώσω λογαριασμούς στο κεντρικό κατάστημα του ΟΤΕ… Και μόλις με έβλεπε μου έγνεφε να πάω προς το γραφείο του… Κάτσε να θυμηθείς τα παλιά, μου έλεγε… Και ποια ήταν τα παλιά που είχε καταγράψει για να μείνουν αθάνατα; Τα σήματα μορς. Τα σήματα του Ασυρμάτου που τα είχε υπηρετήσει με συνέπεια, τα είχε αγαπήσει και τα αποθήκευσε για να θυμάται καμιά φορά τα μπάρκα του, αλλά και την υπηρεσία του στο σταθμό της Λούτσας…

Ο λόγος για τον Αλέξη Τσαρδάκα που «έφυγε» στα 67 χρόνια του, αφήνοντας πίσω την Χριστίνα και την κόρη του αλλά και όλους εμάς που τον είχαμε αγαπήσει. Για την προσφορά του, την αγάπη του για όλους, τον αυθορμητισμό του. Και η Χίος βυθίστηκε στο πένθος γιατί ήταν αγαπητός, καλοσυνάτος, προσηνής, ευγενικός και διέθετε όλα τα κοσμητικά επίθετα της ελληνικής γραμματικής.

Οι παλιοί ασυρματιστές των πλοίων θα τον θυμούνται με αγάπη γιατί αφενός η εξυπηρέτησή του ήταν άψογη και αφετέρου η χρέωση των τηλεφωνημάτων των χίων ναυτικών στις οικογένειές τους, όση ώρα και αν μιλούσαν, ήταν η κατώτερη, δηλαδή 3 λεπτά. Οι χιώτες αθλητές και παράγοντες θα τον θυμούνται για την ανιδιοτελή προσφορά του, ειδικά στο μπάσκετ, χωρίς να αδιαφορεί για τα υπόλοιπα αθλήματα. Όλοι εμείς που είχαμε έρθει σε επαφή μαζί του κατά καιρούς για την άψογη συμπεριφορά του. Ήταν -τι άσχημο που ακούγεται- ένας αγαπησιάρης άνθρωπος.

Την τελευταία φορά που τον είδα ήταν τον περασμένο Οκτώβρη όταν του είχα ζητήσει να τον φιλοξενήσω στην εκπομπή μου. Με υποδέχτηκε χαμογελαστός στο σπίτι του Κάμπου, θυμηθήκαμε τα παλιά, καταγράψαμε το οδοιπορικό του. Και τι μου έκανε εντύπωση…; Το χαμόγελο και η ψυχραιμία του καθώς, όπως έμαθα αργότερα, αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας τα δύο τελευταία χρόνια. Το πάλεψε αλλά ο εχθρός ήταν ανίκητος. «Έφυγε» παλληκαρίσια, χαμογελαστός και ψύχραιμος. Αιωνία η μνήμη του!

 

Του Δημήτρη Φρεζούλη

Σχετικά Άρθρα