Ωραίο να γιορτάζεις

Τρί, 27/10/2020 - 10:16
Ωραίο να γιορτάζεις

Λοιπόν, είναι ωραίο να γιορτάζεις ή, μάλλον, για να είμαι πιο σωστός να σου έχουν δώσει ένα όνομα που, καταρχάς, είναι καθιερωμένο και γνωστό. Έτσι, μια φορά το χρόνο έχεις την τιμητική σου, αν και, τα τελευταία χρόνια, αυτή η τιμητική είναι δύο φορές. Βλέπετε, εκτός από την ονομαστική εορτή σου, που είναι δεδομένη, έχεις αποκαλύψει, όχι ντε και καλά εσκεμμένα, και την ημερομηνία της γέννησής σου, άσχετα αν βάζεις στο τέλος το έτος που είδες το πρώτο φως της ημέρας.

Κάποιοι το αποφεύγουν αυτό το τελευταίο για να μην γίνεται γνωστή η ηλικία τους. Επειδή έχουν την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να 'χουν τα χρονάκια τους αλλά η εμφάνισή τους, τους δείχνει νεότερους… Και δεν είναι μόνο οι γυναίκες που τα «κρύβουν» κατά το κοινώς λεγόμενο αλλά και άντρες και μάλιστα άνθρωποι που έχουν και ένα πνευματικό επίπεδο.

Ωραίο, λοιπόν, είναι να γιορτάζεις και να δέχεσαι ευχές και μάλιστα από ξεχασμένους, κατά κάποιο τρόπο, γνωστούς και φίλους. Αλλά και από άγνωστους που έχεις γνωρίσει στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, έστω και αν δεν τους ξέρεις προσωπικά. Εκατοντάδες οι ευχές, τόσο στα γενέθλια όσο και στις γιορτές, και τι πιο ευχάριστο, έστω για δυο μέρες το χρόνο, να γίνεσαι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Και να ξέρεις ότι κάποιοι συνάνθρωποί σου ενδιαφέρθηκαν, έστω, να σου πουν ένα χρόνια πολλά και καλά, που είναι τόσο απλό αλλά έχει τόσο βαρύνουσα σημασία. Ασχετα αν «πιάσει» ή όχι…

Και αυτές οι ευχές αυξήθηκαν και πληθύνθηκαν τα τελευταία χρόνια με το διαδίκτυο και τα κινητά… Παλιά, που δεν είχαμε ούτε καν σταθερό τηλέφωνο στα σπίτια, η νοικοκυρά «άνοιγε» τη σάλα που προοριζόταν αποκλειστικά για τη γιορτή του άντρα, παρακαλώ, και ο εορτάζων «στηνόταν» σε μια καρέκλα και περίμενε τους επισκέπτες. Και η σύζυγος φρόντιζε για την  περιποίησή τους. Μετά από κάνα μισάωρο έφευγαν οι μεν και έρχονταν οι δε… Και άντε πάλι οι ευχές και οι κουβέντες περί ανέμων και υδάτων με τα κεράσματα να πηγαινοέρχονται…

Τα τελευταία χρόνια οι σάλες, αν υπάρχουν ακόμα, έκλεισαν στα περισσότερα σπίτια και οι γιορτές ατόνησαν… Κάποιοι, που έχουν κάποια οικονομική άνεση, το γιορτάζουν σε κάποιο κέντρο. Οι υπόλοιποι περιορίζονται στις ευχές που δέχονται στο διαδίκτυο και στο κινητό. Και «κερνάνε» τους ευχόμενους όχι με φοντάν και με άλλα γλυκά ή ουίσκι αλλά με… «λάικ» και ευχαριστίες. Και χτες «έφαγα» ένα μεροκάματο γι' αυτά τα «κεράσματα», γιατί από τη στιγμή που ο άλλος σε σκέπτεται εσύ δεν μπορείς να τον αγνοείς.

Σας ευχαριστώ όλους θερμά για μια φορά ακόμα και να είστε κι εσείς καλά!

Του Δημήτρη Φρεζούλη

Σχετικά Άρθρα