«Πόνος άφιλτρος»

Δευ, 10/08/2020 - 07:50

Τη  δεύτερη συγγραφική απόπειρά της επιχείρησε πριν λίγες μέρες η Κατερίνα Σβύνου, χαρίζοντάς μας αυτή τη φορά μια νουβέλα. Έτσι, μετά την «Πρέζα ζωής», που σημείωσε μεγάλη επιτυχία, τούτη τη φορά μας παρουσιάζει τη νουβέλα «Πόνος άφιλτρος» και πάλι από τις εκδόσεις «Άλφα πι»… Μια νουβέλα που είναι βγαλμένη από τη ζωή, καθώς όλα όσα αναφέρονται, δυστυχώς, αποτελούν μιαν πραγματικότητα που έχει σχέση με την καθημερινότητά μας. Μια καθημερινότητα που τη βιώνουμε κατά μόνας, αλλά αισθανόμαστε και μιαν ανακούφιση όταν, κάποια από τα κακά της, τα εξομολογούμαστε και τα εμπιστευόμαστε και σε τρίτους.

   Με το «Σύστημα» τα είχε «βάλει» στο πρώτο βιβλίο της η Κατερίνα, με τον πόνο τα «βάζει» στο δεύτερο. Με τον πόνο που έχει πάρα πολλές εκδοχές αλλά εκείνος που έχει σχέση με την καρδιά μας –όχι βέβαια από ιατρικής άποψης- ίσως είναι ο χειρότερος. Ένας πόνος που, δυστυχώς, δεν αντιμετωπίζεται με φάρμακα, αλλά με πολύ κουράγιο και δύναμη ώστε να αντιστραφούν τα δυσάρεστα συναισθήματα.

   Στο βιβλίο της Κατερίνας Σβύνου, λοιπόν, κυριαρχεί ο πόνος… Και μάλιστα εκείνος χωρίς φίλτρο, εξ ου και το άφιλτρος. Ένας πόνος που προέρχεται από την απώλεια αγαπημένων προσώπων, από χωρισμούς, από άσχημες συμπεριφορές, ακόμα και από απιστίες. Ένας πόνος που στην αρχή είναι αφόρητος, σε ταλαιπωρεί καθημερινά, αλλά που στο τέλος μπορεί να μαλακώσει και να σε κάνει να δεις τη ζωή με μιαν άλλη ματιά.

   Ο «Πόνος άφιλτρος» βασίζεται σε ημερολογιακές σημειώσεις άλλων σε διαφορετικούς χρόνους που εξασφαλίζει η πρωταγωνίστρια του βιβλίου και τις περιλαμβάνει στο δικό της ημερολόγιο. Η Ζωή, η Μάρθα, ο Πάνος, ο Μπίλης, η Μαρίνα και ο Δήμος και βέβαια και η ίδια η αφηγήτρια ζουν ο καθένας και η καθεμία το δικό τους δράμα. Κοινός παρονομαστής ο ψυχικός πόνος που προέρχεται από συμβάντα και καταστάσεις της ζωής καθόλου ευχάριστες. Καταστάσεις που βιώνουμε κι εμείς οι ίδιοι και να είμαστε σίγουροι ότι σε κάποιες από αυτές θα αναγνωρίσουμε τους εαυτούς μας.

   Δραματικές οι καταστάσεις που βιώνουν τόσο η πρωταγωνίστρια όσο και οι συμπρωταγωνιστές της, δοσμένες με τρυφερότητα και ευαισθησία, μας κάνουν συμμέτοχους σε όλη αυτή τη διαδρομή τους. Όμως, ολοκληρώνοντας το βιβλίο, βλέπουμε ότι οι πρωταγωνιστές καταφέρνουν και ξεπερνούν τις αρχικές δυσκολίες και επέρχεται η λύτρωση που είναι και ζητούμενο.

Το βιβλίο θα παρουσιαστεί στο κτήμα ΡΙΖΙΚΟ του Κάμπου μεθαύριο Τετάρτη (12/8/2020) στις 19.30.

Του Δημήτρη Φρεζούλη

Σχετικά Άρθρα