Προβληματισμός για εστίαση

Σάβ, 16/05/2020 - 08:19
Τι θα γίνει με τα μαγαζιά εστίασης όταν ανοίξουν προβληματίζει τον κόσμο

Τι θα γίνει με τα μαγαζιά εστίασης; Αυτό είναι το μεγάλο και σοβαρό ερώτημα που απασχολεί πολύ κόσμο… Όχι μόνο τους ιδιοκτήτες τους, που ήδη έχασαν τον μπούσουλα με το δίμηνο λουκέτο, ούτε τους εργαζόμενους που και αυτοί υπέστησαν τις συνέπειες αλλά και τους θαμώνες τους… Αυτοί οι τελευταίοι μάλιστα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Τασούλας Επτακοίλη στην «Καθημερινή», έχουν και πολλά άλλα ερωτηματικά…

   «Θα πρέπει να βρούμε με ποιον θα φάμε και θα πιούμε, πριν βρούμε τι θα φάμε και θα πιούμε»: έτσι συμπύκνωνε ο Επίκουρος τη φιλοσοφία του για την απόλαυση του φαγητού (η οποία προφανώς έγκειται στο μοίρασμα της γαστριμαργικής εμπειρίας), τρεις αιώνες προ Χριστού – και είκοσι πέντε προ κορωνοϊού.

   Εν μέσω πανδημίας, όμως, και ενόψει της επαναλειτουργίας των χώρων εστίασης, αυτά που μας απασχολούν είναι πολύ περισσότερα και κρισιμότερα. Πού θα φάμε; Θα είναι ασφαλές το περιβάλλον του καταστήματος που θα επιλέξουμε και το φαγητό που θα μας σερβίρουν; Θα τηρούνται τα μέτρα αποφυγής διασποράς του ιού; Πόσοι θα μπορούμε να συμφάγουμε; Ποιες θα είναι οι αποστάσεις των τραπεζιών και πώς μετρούνται; Σε εξωτερικό χώρο ή σε εσωτερικό θα πρέπει να καθόμαστε; Τι θα γίνει με τον κλιματισμό; Να ανησυχούμε για τα σκεύη που θα χρησιμοποιήσουμε;

   Μια αλήθεια είναι ότι εμείς, εδώ στη Χίο, νομίζω ότι στις περισσότερες περιπτώσεις έχουμε εμπιστοσύνη στα εστιατόρια και στις ταβέρνες μας. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που όταν κρίνουν ένα τέτοιο μαγαζί προβάλλουν ως πρώτο την καθαριότητα. Ελπίζουμε και ευχόμαστε και σ’ αυτή τη δύσκολη και κρίσιμη φάση πως θα τηρούν όλους τους κανόνες ασφάλειας και προστασίας, ένα παραπάνω σε σχέση με το παρελθόν.

   Βέβαια μια άλλη αλήθεια είναι ότι εκτός από την καθιερωμένη καθαριότητα από τώρα και στο εξής θα απαιτούνται και πρόσθετα μέτρα στα οποία πρέπει να προσαρμοστούν γιατί και οι θαμώνες τους θα είναι ακόμα πιο προσεκτικοί στις επιλογές τους. Ας ευχηθούμε όλα να πάνε καλά.

Του Δημήτρη Φρεζούλη

Σχετικά Άρθρα