
Την κρέμασαν στα μανταλάκια επί μήνες… Οι εκπομπές της τηλεόρασης την είχαν πρώτη μούρη. Την δίκασαν άσχετοι και την καταδίκασαν. Ήταν στην επικαιρότητα καθημερινά. Η Ειρήνη από την Αμαλιάδα. Ότι δολοφόνησε τον μικρό Παναγιώτη. Και τι διάβασα πρόσφατα; Ότι κλιμάκιο της ελληνικής αστυνομίας πήγε στην Πάτρα πριν μερικές μέρες, ήρθε σε επαφή με τον ιατροδικαστή Γκότση και έχουν αναλυτική ενημέρωση ότι αποδίδεται ο θάνατος του μικρού Παναγιωτάκη σε παθολογικά αιτία. Το παιδί είχε κάποιες λοιμώξεις στον πνεύμονα που επηρέασαν κάποια στιγμή και το οξυγόνο του, με συνέπεια να χάσει τη ζωή του μερικούς μήνες από την γέννησή του. Ενδεχομένως μελλοντικά να προκύψουν και επιβαρυντικά στοιχεία, αλλά, προς το παρόν, ο θάνατος αποδίδεται σε παθολογικά αίτια.
Αυτό διάβασα αλλά η είδηση δεν είδα να προβάλλεται από κάποιο κανάλι και να δημοσιεύεται σε κανένα πρωτοσέλιδο καθώς οι λάιφ στάιλ εφημερίδες είχαν λυσσάξει. Η αλήθεια είναι ότι δεν βλέπω τηλεοπτικές εκπομπές αυτού του είδους και δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά. Όμως με πόση ευκολία αποδίδονται από τα Μέσα Ενημέρωσης ειδήσεις που «πουλάνε» για να εντυπωσιαστούμε όλοι εμείς. Είναι αυτές που εξάπτουν την περιέργειά μας και μας αρέσουν, κακά τα ψέματα. Και όταν διαψεύδονται επικρατεί μουγγαμάρα στα Μέσα που τις πρόβαλαν και μάλιστα με προκλητικό τρόπο…
Πλουραλισμός στην ενημέρωση και την παρα-ενημέρωση σημαίνει φονικά, δυστυχήματα, ροζ ιστορίες, σκάνδαλα, ματιές στην κλειδαρότρυπα, περίεργοι ιοί, υπερβολική προβολή κινδύνων, Γ΄ Παγκόσμιος, μακάβρια θέματα.
Τη μεγαλύτερη συλλογή σε ειδήσεις ανησυχίας ή και τρόμου, αλλά και υποτιθέμενων σκανδάλων έχει η τηλεόραση, δηλαδή η καθ’ ύλην αρμόδια να εξιτάρει με τη βαρβαρότητα στην ενημέρωση. Οι τηλεοπτικές εκπομπές τραβάνε κάθε μέρα τη σειρήνα των ιώσεων σαν να πρόκειται για πολεμικό συναγερμό του καιρού και μας τρομοκρατούν ενώ βρισκόμαστε στα απολύτως φυσιολογικά και αναμενόμενα: στις ιώσεις λόγω χειμώνα, που συνοδεύονται στις οθόνες μας με «φτιαχτά» βιντεάκια που δείχνουν γυναίκες να πλαντάζουν στον βήχα, άνδρες να κρατάνε το στήθος από τη δύσπνοια, παιδιά με κόκκινα μάτια και ποτάμια καταρροής. Και αντί για μια «μονόστηλη» ενημέρωση περί γρίπης, καιρού κ.λπ., τραβάνε κάποια ξεγυριστά «οκτάστηλα» με συνεντεύξεις από επιστήμονες, στατιστικά στοιχεία, κινδύνους για εξάπλωση και απλούς πολίτες από τις δηλώσεις των οποίων επιλέγονται συνήθως οι πιο δραματικές.
Συμπέρασμα; Όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα και μικρό καλάθι…
Του Δημήτρη Φρεζούλη