Βαρβασιακός και ιστορία

Τετ, 27/01/2021 - 08:30

Με μεγάλη χαρά, οφείλω να ομολογήσω, διαπιστώνω τη θερμή υποδοχή που έχει το 17ο βιβλίο μου, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Άλφα Πι, με χορηγία του αγαπητού Γιάννη Ζαννάρα. Και, ασφαλώς, κάποιοι θα αναρωτηθούν γιατί ένα βιβλίο αθλητικό, και ειδικότερα για τον Βαρβασιακό. Εύλογο το ερώτημα για εκείνους που δεν έχουν σχέση με το πιο αγαπημένο άθλημα, αλλά άστοχο, ίσως, για όλους όσοι παρακολουθούν την μπάλα από κοντά. Και, πιο ειδικά, για εκείνους που είχαν βιώσει την πορεία του Βαρβασιακού από το 1991 μέχρι το 1997. Μια εξαετία που έμεινε γραμμένη με ανεξίτηλα γράμματα στην ιστορία του Χιώτικου ποδοσφαίρου. Μια περίοδος που δε συγκρίνεται με καμία προηγούμενη και με καμία επόμενη, αφού ήταν μοναδική.

Μια αλήθεια είναι ότι η Χίος, τη δεκαετία του ‘60, εκπροσωπήθηκε και από άλλες ομάδες σε εθνικά πρωταθλήματα. Πρώτες ο Αετός και η Μικρασιατική στην έναρξη της Β΄ Εθνικής την περίοδο 1958-59 με το ξεκίνημά της. Και βέβαια ακολούθησαν κι άλλες τη δεκαετία του ‘60. Παγχιακός, Α.Ε. Χίου, ΑΠΟ Χίος.

Μεγαλύτερη διάκριση των τότε ομάδων μας, η κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας από τον ΑΠΟ Χίος την περίοδο 1978-79, όταν στον τελικό επιβλήθηκε του Πανδραμαϊκού στα πέναλτι.

Όμως ο Βαρβασιακός, κατά κοινή ομολογία, ήταν η ομάδα που είχε ποτέ τις μεγαλύτερες διακρίσεις, αρχής γενομένης από την περίοδο 1991-92, όταν ως πρωταθλήτρια Χίου αγωνίστηκε στη Δ' Εθνική.

Και ένας άνθρωπος, που μέχρι τότε δεν είχε ιδέα από ποδοσφαιρικά τεκταινόμενα, ο Γιάννης Ζαννάρας, Βαρβασιώτης και ο ίδιος, ήταν η αιτία η ομάδα να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια με την αρχική σπουδαία οικονομική στήριξή του, που είχε και συνέχεια. Και, μάλιστα, να στεφθεί πρωταθλήτρια στον 2ο όμιλο της Κατηγορίας το 1994 και να αγωνιστεί τα επόμενα τρία χρόνια στο επαγγελματικό πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής. Μια συμμετοχή που τελικά, «κατέληξε», παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της διοίκησης, την περίοδο 1996-1997. Έγραψε όμως ιστορία!

Του Δημήτρη Φρεζούλη

***Eξακολουθεί η προσφορά των βιβλίων μου από τις  εκδόσεις Άλφα Πι με έκπτωση 20% λόγω των εορτών μέχρι τις 31 Ιανουαρίου. Έτσι μπορείτε να επωφεληθείτε και  να προμηθευτείτε τον «Βαρβασιακό» από 20 ευρώ 16, τις «Ανθρώπινες Διαδρομές» από 15 ευρώ 12 και τα «Καθημερινά» από 10 ευρώ 8. Παραγγελίες στις εκδόσεις Άλφα Πι (Ροδοκανάκη 7, 1ος όροφος, τηλ. 2271041287) με παράδοση στο σπίτι. Για παραγγελίες άνω των 30 ευρώ ΔΩΡΕΑΝ τα έξοδα αποστολής.

Σχετικά Άρθρα