Το ζηλευτό ταξίδι

Σάβ, 11/02/2023 - 08:05

Η περίοδος 1991-1997 μπορεί να χαρακτηριστεί χρυσή, στην ιστορία του χιώτικου ποδοσφαίρου, χάρη στην ομάδα του Βαρβασιακού που διακρίθηκε, αρχικά στη Δ' Εθνική, αναδείχτηκε πρωταθλήτρια, έπαιξε στη Γ' Εθνική και τελικά «κατέληξε» λόγω οικονομικής αδυναμίας… Και έγραψαν ιστορία οι διοικήσεις, οι προπονητές, οι παίκτες, οι φίλαθλοι και, πιο πολύ απ' όλους, αυτοί που είχαν βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη για να στηθεί αυτό το οικοδόμημα. 

Αυτή την περίοδο βάζει στο στόχαστρό του το βιβλίο μου με τίτλο «ΒΑΡΒΑΣΙΑΚΟΣ, το ζηλευτό ταξίδι» και με υπότιτλο «από τις αλάνες στις εθνικές κατηγορίες» από τις εκδόσεις άλφα πι και με χορηγία την Τεχνική Εταιρεία Χίου ΕΠΕ, του Γιάννη Ζαννάρα

Με μια μικρή αναδρομή στην αρχική συμμετοχή χιακών ομάδων σε εθνικές κατηγορίες (Αετός, Μικρασιατική, ΑΕ Χίου, Παγχιακός, ΑΠΟ Χίος) γίνεται μια μικρή αναφορά και στα συμπαρομαρτούντα του ποδοσφαίρου.

Στις αλάνες, στο διπλό, στα ματωμένα γόνατα, στο μπακότερμα, στα Μεζάρια, στη γκρίνια των γυναικών για τους άντρες που πήγαιναν στο γήπεδο μεσημεριάτικα… Και ακόμα για την προσφυγιά, το Βαρβάσι για όλα όσα προηγήθηκαν της ίδρυσης της ομάδας, στην ίδρυση του Βαρβασιακού. 

Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στη συμμετοχή της ομάδας στα πρωταθλήματα Δ' και Γ' Εθνικής με την παράθεση όλων των αγώνων με τις συνθέσεις και τους σκόρερς, τα παραλειπόμενα των αγώνων, ό,τι μεσολαβούσε ανάμεσα στις αγωνιστικές περιόδους, στις αγωνιώδεις προσπάθειες και τη συμβολή όλων για την παραμονή στις εθνικές κατηγορίες. 

Το βιβλίο περιλαμβάνει και ντι βι ντι με αποσπάσματα από αγώνες του Βαρβασιακού και συνεντεύξεις με νοσταλγικές μνήμες από τους πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου.

Συνοδεύεται και από φωτογραφίες παλιές και πρόσφατες του Βαρβασιακού, καθώς και άλλων ομάδων που πρωταγωνιστούσαν τη δεκαετία του ‘60. 

Ένα βιβλίο όχι αποκλειστικά για φίλους του Βαρβασιακού αλλά και για τον καθένα που ενδιαφέρεται για την ιστορία του χιώτικου ποδοσφαίρου.  

Του Δημήτρη Φρεζούλη

Υ.Γ.: Το βιβλίο θα παρουσιαστεί σήμερα Σάββατο 11/2/23 στην κοπή της πίτας της Ε.Π.Σ. Χίου στο ξενοδοχείο Ελληνικό Κάστρο, στις 7 το απόγευμα. 

Σχετικά Άρθρα