200 χρόνια από τις σφαγές του '22 με εκδηλώσεις εντός και εκτός Χίου

Σε συνεδρίαση μετά τις εκλογές μεταφέρθηκε η συζήτηση του θέματος
Τρί, 23/04/2019 - 14:15
Σφαγή της Χίου

 

Τη διοργάνωση εκδηλώσεων, εντός και εκτός Χίου, ακόμη και στο εξωτερικό σε περιοχές που επηρεάστηκαν από το γεγονός της μετακίνησης πληθυσμών μετά τις σφαγές της Χίου, προτείνει η διαπαραταξιακή επιτροπή του Δήμου Χίου, στο δημοτικό συμβούλιο που συνεδριάζει σήμερα.

Η συμπλήρωση των 200 χρόνων από τις σφαγές του 1822 πρέπει αφενός να τιμηθεί κατά τέτοιο τρόπο που θα ενισχύσει τη μνήμη γι’ αυτό καθ’ αυτό το γεγονός  και το πως καθόρισε την μετέπειτα εξέλιξη του τόπου μας, αφετέρου θα αποτελέσει αφορμή για να ενισχυθεί η εικόνα του νησιού, ανέφερε στο Ράδιο “Α” η δημοτική σύμβουλος, Βιβή Ποταμούση, που θα εισηγηθεί το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο.

Η επιτροπή ως πρόταση καταθέτει τη διεξαγωγή επιστημονικού συνεδρίου σε συνεργασία με Πανεπιστημιακό Ίδρυμα καθώς και με φορείς που διαθέτουν αρχειακό υλικό για τις σφαγές, επαφές με περιοχές που επηρεάστηκαν από τη μετακίνηση πληθυσμού από τη Χίο (π.χ. Σύρο και Πειραιάς αλλά και στο εξωτερικό Οδησσός, Τεργέστη, Παρίσι, Λονδίνο) ώστε να γίνουν και εκεί εκδηλώσεις, αλλά και εκδηλώσεις σχετικές με τις τέχνες.

“Θα προσπαθήσουμε να έρθουμε σε επαφή με το Λούβρο ώστε το 2022 να κηρυχθεί ως έτος Ντελακρουά”, ανέφερε η κα Ποταμούση, η οποία διευκρίνισε ότι η  επιτροπή δεν προχωρά σε εξειδίκευση προτάσεων δεδομένης της μεταβατικής περιόδου, παραδίδοντας σκυτάλη στη νέα δημοτική αρχή που θα προκύψει για να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις.

Στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου πάντως επικράτησε προβληματισμός, λόγω και της προεκλογικής περιόδου, με αποτέλεσμα η συζήτηση να μεταφερθεί σε συνεδρίαση μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
«Μπορούμε να ασχοληθούμε με το θέμα αλλά δεν έχουμε δικαίωμα να πάρουμε αποφάσεις  για την επομένη δημοτική αρχή», ανέφερε ο Μανώλης Βουρνούς με το σώμα να συμφωνεί ότι μπορούν να τεθούν οι βάσεις για τον εορτασμό αλλά χωρίς να ληφθούν οριστικές αποφάσεις.

Σχετικά Άρθρα