

Μια αναδρομή στα γεγονότα-σταθμούς που σημάδεψαν την χρονιά που εκπνέει, σε συνδυασμό με το ρόλο, το έργο του Ερυθρού Σταυρού συνολικά αλλά και τοπικά, θα παρουσιαστεί στην εκπομπή «Η επικαιρότητα με άλλο μάτι» με την Ευγενία Κώττη την Δευτέρα στις 8.00 μ.μ. τα μεσάνυχτα και την Τρίτη στις 4.00 μ.μ.
Στα γραφεία του Περιφερειακού Τμήματος Χίου που στεγάζονται πάνω από το ΚΑΠΗ στην οδό Πολυτεχνείου, μας υποδέχθηκαν και μίλησαν στην Αλήθεια, η γραμματέας του κυρία Αργυρώ Καστάνια, και η αντιπρόεδρος πλέον, κυρία Νίκη Ρυθιανού, η οποία περίπου τέσσερις δεκαετίες υπηρέτησε από την υπεύθυνη αυτή θέση, μαζί με τις δραστήριες εθελόντριες.
Όπως σημείωσε η κυρία Ρηθιανού που έχει συνολική εικόνα των έκτακτων, σοβαρών γεγονότων που κλήθηκαν να παρέμβουν τα μέλη του Τοπικού Τμήματος, σε βάθος αυτών των 40 χρόνων, θα μπορούσε το 2023 να χαρακτηριστεί ως «Η ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΔΥΣΤΥΧΙΑΣ» καθώς τα τραγικά γεγονότα διαδέχονταν το ένα το άλλο, στα οποία ο Ερυθρός Σταυρός σε όποιο επίπεδο, κλήθηκε να παρέμβει για να δώσει χείρα βοηθείας σε μεγάλες τραγωδίες, διαφορετικής κλίμακας, από διαφορετική αιτία.
Μπορούμε να θυμηθούμε τους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού, αυτή την χρονιά να δίνουν το παρών, στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, που πάγωσε όλη την Ελλάδα, αμέσως μετά στο πλευρό των χιλιάδων σεισμόπληκτων της Τουρκίας και της Συρίας. Ερυθροσταυρίτες έσπευσαν κοντά στους χιλιάδες πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, αργότερα στους πυροπαθείς του καλοκαιριού, στο πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου με ακόμη πιο «μαύρο επίλογο» σε αυτή την χρονιά, την Γενοκτονία στην Γάζα…
Όπως μας θύμισαν οι κυρίες Καστάνια και Ρυθιανού, για την Ουκρανία από το Περιφερειακό Τμήμα Χίου, είχαν συγκεντρωθεί από την προσφορά των χιωτών, περίπου 4 τόνοι ανθρωπιστική βοήθεια. Ενώ για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, σε συνεννόηση με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και φυσικά τους φορείς των περιοχών που επλήγησαν, επιλέχθηκε η συλλογή χρημάτων σε τραπεζικό λογαριασμό, καθώς όπως είπαν, «τί μπορούσαν να προσφέρουν σε ανθρώπους που είχαν χάσει το βιός τους, καταστράφηκε όλη τους η οικοσκευή, πακέτα με ρύζι ή μακαρόνια…»;
Ποσά που αξιοποιήθηκαν από τα Περιφερειακά Τμήματα των περιοχών που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες που άφησαν πίσω τους βιβλική καταστροφή.
Παράλληλα με τα δραματικά παγκόσμια, πανελλαδικά γεγονότα, το Περιφερειακό Τμήμα συνεχίζει την πολύπλευρη και συχνά αφανή δράση του.
Αυτές τις ημέρες πραγματοποιήθηκε η παράδοση των «πακέτων αγάπης» σε 320 οικογένειες στο νησί μας, ανθρώπων που είτε διαβιούν στο φάσμα της ανεργίας, είναι καθηλωμένοι από κάποια ασθένεια, ή ακόμη είναι υπερήλικες. Αριθμός αυξημένος σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, καθώς παρατηρήθηκε μια αυξητική τάση των αιτημάτων από συμπολίτες μας.
Όπως τόνισε η Γραμματέας του Περιφερειακού Τμήματος, ο ρόλος τους είναι επικουρικός στις όποιες δομές Κοινωνικής Πρόνοιας λειτουργούν ήδη και με τις οποίες συνεργάζονται. Προσπαθούν να δράσουν, να επισκεφθούν συμπολίτες μας, διακριτικά, εφόσον βέβαια υπάρχει και ανταπόκριση από την πλευρά τους.
Με αφορμή το Προσφυγικό και το ενεργό ρόλο που διαδραματίζει στο πλευρό των κατατρεγμένων ανθρώπων που φτάνουν στο νησί μας εδώ και δεκαετίες ως πρόσφυγες ή μετανάστες, η κυρία Ρυθιανού θυμήθηκε τις πρώτες εκκλήσεις που είχαν δεχθεί όταν ήταν η ίδια γραμματέας, αρχές της δεκαετίας του 90, όταν οι πρόσφυγες τότε « στεγάζονταν» στα υπόγεια της Αστυνομικής Διεύθυνσης στη Φτωχειά Προκυμαία.
Εν τη απουσία, εκείνη την εποχή, κάθε υποστηρικτικού κρατικού μηχανισμού, το Τοπικό Τμήμα του Ερυθρού Σταυρού, οι εθελόντριες κλήθηκαν να δώσουν, όπως πάντα τον καλύτερο εαυτό τους, για την σίτιση τους, μαγείρευαν ταψιά με φαγητό και τα παρέδιδαν εκεί, μέχρι την αναζήτηση σε συνεργασία με την Πολιτεία και την Εκκλησία λύσης για την μεταστέγαση τους στον Κοφινά, το Μερσινίδι κλπ.
Επειδή αυτό το θέμα « Προσφυγικό- μεταναστευτικό» είχε στα χρόνια που ακολούθησαν την δεκαετία του 90 λάβει μεγάλες διαστάσεις, συχνά ήταν η αφορμή σοβαρών αντιπαραθέσεων στην τοπική κοινωνία, η κυρία Καστάνια ερωτώμενη απάντησε ότι οι θεμελιώδεις, οικουμενικές αρχές του Ερυθρού Σταυρού είναι η Προσφορά στον Άνθρωπο, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, εθνικότητας ή όποιων άλλων διαφορών. Η ουδετερότητα. «Δεν εγκαταλείπει κανένας το σπίτι του, την χώρα του, την οικογένεια του αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος είτε γιατί κινδυνεύει η ζωή του, είτε γιατί δεν μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά. Εμείς δεν εξετάζουμε τους λόγους που έφυγαν, απλά προσπαθούμε να σταθούμε δίπλα τους».
Φυσικά παράλληλα με την προσφορά τους στους Πρόσφυγες, μετανάστες, το Περιφερειακό Τμήμα Χίου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με τους παλιούς και νέους εθελοντές του, χωρίς να διαλαλεί το έργο του στηρίζει όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες συμπολίτες που χρειάζονται είτε έξοδα μετάβασης για εξετάσεις, νοσηλεία στην Αθήνα, είτε ανθρώπους που δεν έχουν οικογένεια και χρειάζονται να επισκεφθούν γιατρούς στο Νοσοκομείο, ακόμη κατά την διάρκεια του έτους επισκέπτονται τις Φυλακές. Τώρα μετά την απαγορευτική περίοδο του κορωνοιού οι εθελόντριες επισκέπτονται μοναχικούς ασθενείς στο Νοσοκομείο για να τους κάνουν συντροφιά, ενώ το επόμενο διάστημα το ίδιο θα γίνει και με το Γηροκομείο.
Αυτή τη στιγμή το Περιφερειακό Τμήμα Χίου του Ερυθρού Σταυρού έχει ενισχυθεί με «νέο αίμα» τους 90 νέους εθελοντές που ορκίστηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο.
Λόγω αντικειμενικών δυσκολιών εκτιμάται ότι οι ενεργοί εθελοντές φτάνουν τους 40. Αριθμός που μπορεί να θεωρηθεί μικρός σε σχέση με τις διογκούμενες ανάγκες αλλά και το πολύπλευρο και συχνά αφανές έργο του Τμήματος. Αισιόδοξο διαφαίνεται το μέλλον,με την έννοια ότι ήδη περίπου 37 νέες γυναίκες κυρίως και άνδρες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να εκπαιδευθούν το νέο έτος.
Στο ερώτημα «γιατί να θελήσει ένας άνθρωπος να αφιερώσει το χρόνο και τις δυνάμεις του στον Ερυθρό Σταυρό, η κυρία Ρηθιανού απάντησε μέσα από την πολύχρονη εμπειρία της « Γιατί προσφέροντας στον συνάνθρωπο, νιώθουμε πληρότητα, παίρνουμε περισσότερα από όσα δίνουμε».
Η κυρία Καστάνια από την πλευρά της είπε ότι είναι ανάγκη, σε τούτη την εποχή «να αφήσουμε το εγώ και να μπούμε στο εμείς».
Για όσους διαστάζουν πιθανά στην σκέψη ότι μπορεί να κληθούν να έρθουν αντιμέτωποι με τραγωδίες, ή συνθήκες που δύσκολα αντέχει ένας άνθρωπος οι κυρίες Καστάνια και Ρηθιανού ήταν καθησυχαστικές. « Δεν χρειάζεται να το σκέπτονται. Ο Ερυθρός Σταυρός, δεν είναι έρχεται σε επαφή με ενέσεις και αίματα. Ο καθένας μπορεί να προσφέρει όχι πάντα από την πρώτη γραμμή αλλά και από τα «μετόπισθεν» μεταφέροντας πχ κουβέρτες, νερά κλπ»
Ως προς το ζωτικής σημασίας θέμα, για το προσφερόμενο έργο του Περιφερειακού Τμήματος Χίου, που είναι το οικονομικό, οι κυρίες Καστάνια και Ρυθιανού έκαναν απολύτως σαφές, ότι δεν υπάρχει χρηματοδότηση από τα κεντρικά του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ό,τι προσφέρεται στην τοπική κοινωνία ή σε έκτακτες ανάγκες αποκλειστικά και μόνο συλλέγεται από την στήριξη των μικρών και μεγάλων δωρεών της χιακής κοινωνίας που χρόνια τώρα, αγκαλιάζει, εμπιστεύεται Τμήμα, τους ανθρώπους που το στελεχώνουν, παρά την σοβαρή κρίση που πέρασε κεντρικά, στην Αθήνα η διοίκηση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, η οποία ξεπεράστηκε και τώρα πλέον έχει πάρει ξανά την θέση του στον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό.
Μαζί με τις θερμές ευχαριστίες τους στους δωρητές μικρών ή μεγαλύτερων ποσών, σημείωσαν ότι ανά μήνα τα οικονομικά στοιχεία του Τμήματος ελέγχονται και ενημερώνεται ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός κεντρικά.
Νέο κεφάλαιο στις πολλές δράσεις του Τμήματος ανοίγει η πρόσφατη εκπαίδευση 4 εθελοντών από την Χίο προκειμένου να γίνουν «εκπαιδευτές εκπαιδευτών» για την παροχή πρώτων βοηθειών.
Παρά το βάρος των συνταρακτικών γεγονότων και των πληγών που αφήνει πίσω της αυτή η χρόνια στο σώμα την κοινωνίας και της ανθρωπότητας, οι κυρίες Καστάνια και Ρυθιανού, με ακούραστη διάθεση για προσφορά, κοιτούν το μέλλον με την ευχή να μην ξαναζήσουμε γεγονότα, τόσα πολλά, πυκνά και βαριά όπως αυτά που θα μείνουν στην Ιστορία, αυτά που με την μορφή ντόμινο βίωσε ο κόσμος το 2023!