24ωρη απεργία την Πέμπτη και από το Εργατικό Κέντρο Χίου

ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ Ν/Σ - ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Τρί, 19/09/2023 - 10:37

Διευρύνεται το απεργιακό μέτωπο κατά του νέου εργασιακού ν/σ που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή.

Δεδομένης της μη προκήρυξης απεργίας από τη ΓΣΕΕ, πανελλαδικά αποφάσεις για απεργία την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου - ημέρα ψήφισης του ν/σ- λαμβάνουν τα κατά τόπους εργατικά κέντρα. Τέτοια απόφαση έλαβε και το Εργατικό Κέντρο Χίου το οποίο μάλιστα καλεί σε συγκέντρωση την ίδια ημέρα στις 10.30 π.μ. στην είσοδο της Απλωταριάς. 

Θυμίζουμε ότι την Πέμπτη 24ωρη απεργία έχει προκηρύξει και η ΑΔΕΔΥ στην οποία προτρέπει το τοπικό τμήμα της συνδικαλιστικής οργάνωσης καλώντας σε συμμετοχή τους δημοσίους υπαλλήλους. Ανάμεσά τους και οι εργαζόμενοι στους Δήμους, με το Σωματείο τους να έχει εκδόσει σχετική ανακοίνωση.

Ακολουθεί το κάλεσμα του εργατικού κέντρου Χίου και η ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων στους ΟΤΑ Ν. Χίου.

Εργατικό Κέντρο Χίου: Συγκέντρωση στην Απλωταριά την Πέμπτη

"Το Εργατικό Κέντρο Χίου, μετά από έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης  Απεργίας, την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Απαιτούμε την απόσυρσή του και καλούμε σε απεργιακή συγκέντρωση τα μέλη μας, τα σωματεία της δύναμής μας, όλους τους συναδέλφους εργαζομένους, άνεργους συνταξιούχους στην Είσοδο της Απλωταριάς και ώρα 10:30 π.μ..

Όλοι στον Αγώνα! Όλοι στην Απεργία!"

Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Χίου: Αιτία πολέμου το εργασιακό ν/σ

"Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ  Ν. Χίου συμμετέχει στην απεργία  που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 21 Σεπτέμβριου 2023 και στην απεργιακή συγκέντρωση στην είσοδο της Απλωταριάς, ώρα 10.30 όλοι στον αγώνα ενάντι στο αντεργατικό πονομοσχέδιο!

Αυτό το νομοσχέδιο για εμάς τους εργαζόμενους είναι αιτία πολέμου!

Απαιτούμε:

• Να μην περάσει το νέο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης.

• Να φέρουμε στο προσκήνιο την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών με σταθερή και μόνιμη εργασία, με συλλογικές συμβάσεις εργασίας που να προβλέπουν αυξήσεις στους μισθούς και στα μεροκάματα με σύγχρονα δικαιώματα.

• Να μειωθεί ο εργάσιμος χρόνος, για 7ωρο-5νθημερο-35ωρο με κατάργηση των συμβάσεων ομηρίας.

• Την προστασία και τη διεύρυνση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των εργαζομένων.

• Την προστασία του λαϊκού εισοδήματος από τα χαράτσια και την ακρίβεια, για την προστασία της κατοικίας του λαού από τους πλειστηριασμούς.

• Να καταργηθεί ο ΦΠΑ και οι άλλοι άδικοι έμμεσοι φόροι στα τρόφιμα και σε άλλα βασικά είδη όπως το νερό, η ενέργεια και τα καύσιμα.

• Γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στις τιμές όλων αυτών των βασικών αγαθών για την εργατική και λαϊκή οικογένεια και όχι τα μέτρα κοροϊδίας και μαυραγοριτισμού που επέβαλε η κυβέρνηση με τα 2,50€ την εξάδα του 1,5lt νερού.

• Αποζημίωση 100%, άμεση και πλήρη αποκατάσταση με πραγματική προστασία όλων-όσων βούλιαξε στις λάσπες και στα αποκαΐδια η εγκληματική πολιτική του κέρδους. Άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού της Θεσσαλίας.

Ανακοίνωση του Νομ. Τμήματος της ΑΔΕΔΥ

Όλοι και όλες στην απεργία Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023 - Συγκέντρωση στην είσοδο της Απλωταριάς, ώρα 10:30, όλοι στον αγώνα ενάντια στο αντεργατικό πολυνομοσχέδιο.

Η οργή και η θλίψη να γίνουν διεκδικητικός αγώνας! Να μην περάσει το νομοσχέδιο - κτηνωδία! Να δυναμώσει η αλληλεγγύη και η διεκδίκηση για τους πληγέντες της Θεσσαλίας και για όσους υποφέρουν από την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης!

ΚΑΛΟΥΜΕ όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία του δημοσίου να μπουν δυναμικά στην οργάνωση της πάλης ενάντια στο αντεργατικό τερατούργημα.

Το ΝΤ ΧΙΟΥ της ΑΔΕΔΥ εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του στο νομοθετικό έκτρωμα που έχει καταθέσει για διαβούλευση ο υπουργός Εργασίας και πρόκειται να ψηφιστεί στις 21/9, στο Πολυνομοσχέδιο που δίνει τη χαριστική βολή ακόμη και στα υπολείμματα των εργασιακών κατακτήσεων, ενώ παράλληλα ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση, σε μια προσπάθεια  επιβολής του δόγματος «Νόμος και Τάξη», σε συνθήκες επίτασης της αντιλαϊκής πολιτικής σε όλα τα επίπεδα.

Μέσα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο μέσα στην οποία οι πυρκαγιές έκαψαν 1,3 εκ. στρέμματα και απανθράκωσαν συνολικά 26 ανθρώπους,  ο λαός της Θεσσαλίας βιώνει μια τεράστιων διαστάσεων τραγωδία, με νεκρούς και απίστευτες καταστροφές των περιουσιών, καλλιεργειών τους,  η κυβέρνηση, βρήκε την ευκαιρία να φέρει στη βουλή ένα νέο αντεργατικό τερατούργημα, το οποίο συνοδεύεται με επιχειρηματολογία χαρακτηρίζοντάς το ως φιλεργατικό και προς το συμφέρον των εργαζομένων και με το οποίο:

• Καταργεί το πενθήμερο και το δώρο, νομοθετώντας το δικαίωμα στους εργοδότες να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους με 13 ώρες την ημέρα, 78 ώρες την εβδομάδα, την κατάργηση του διαλλείματος και της Κυριακής Αργίας σε μια σειρά νέους κλάδους.

• Ισοπεδώνονται τα θεμελιώδη εργατικά δικαιώματα και οι κατακτήσεις, με συμβάσεις «μηδενικής χρονικής διάρκειας», που θα επιτρέπουν στον εργοδότη να καλεί, ανά πάσα στιγμή, όποτε θέλει τον εργαζόμενο για το μεροκάματο της σκλαβιάς, ο οποίος δεν θα έχει ΚΑΝΕΝΑ εργασιακό δικαίωμα. Θα υπογράφει ατομική σύμβαση, ενώ δε θα γνωρίζει χρόνο εργασίας και το μισθό.

• Θεσπίζει τους «εργαζόμενους υπό δοκιμή» για έξι μήνες, οι οποίοι δεν θα δικαιούνται αποζημίωση μετά την απόλυσή τους για εργάσιμο χρόνο έως και 12 μήνες.

• Μετατρέπει σε ποινικό αδίκημα την υποστήριξη-περιφρούρηση των απεργιακών αποφάσεων των σωματείων στους εργασιακού χώρου που πραγματοποιείται για την προάσπιση των εργατικών δικαιωμάτων και των  λαϊκών συμφερόντων.

• Διαμορφώνει συνθήκες εργασιακής γαλέρας και τρομοκράτησης των εργαζομένων, στοχεύοντας στην φίμωση των σωματείων.

Την ίδια στιγμή ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ αντί να μας μιλήσει για τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησής του τα προηγούμενα 4 χρόνια, που μας έφεραν εδώ που μας έφεραν, ανακοίνωσε μια πολιτική άγριας λιτότητας για τους επόμενους μήνες, ανακοίνωσε πάγωμα μισθών και συντάξεων καθώς και ψίχουλα για τους πληγέντες από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές,

Μας περιμένει ένας σκληρός χειμώνας με την ακρίβεια στα βασικά αγαθά να τσακίζει το λαϊκό εισόδημα. Η ακρίβεια με βάση τις καταστροφές της αγροτικής και ζωικής παραγωγής στη Θεσσαλία θα εκτιναχθεί περισσότερο για όλα τα βασικά τρόφιμα, το ψωμί, το γάλα, το λάδι, το τυρί κοκ.

Όλοι στον αγώνα. Όλοι στην Απεργία. Δεν ζούμε για να δουλεύουμε, δουλεύουμε για να ζούμε και να απολαμβάνουμρ όλα τα αγαθά της σκέψης και της εργασίας μας.

Αυτό το νομοσχέδιο για εμάς τους εργαζόμενους είναι αιτία πολέμου!

Να απαιτήσουμε με βάση τις δικές μας ανάγκες:

• Να μην περάσει το νέο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης.

• Να φέρουμε στο προσκήνιο την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών με σταθερή και μόνιμη εργασία, με συλλογικές συμβάσεις εργασίας που να προβλέπουν αυξήσεις στους μισθούς και στα μεροκάματα με σύγχρονα δικαιώματα.

• Να μειωθεί ο εργάσιμος χρόνος, για 7ωρο-5νθημερο-35ωρο με κατάργηση των συμβάσεων ομηρίας.

• Την προστασία και τη διεύρυνση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των εργαζομένων.

• Την προστασία του λαϊκού εισοδήματος από τα χαράτσια και την ακρίβεια, για την προστασία της κατοικίας του λαού από τους πλειστηριασμούς.

• Να καταργηθεί ο ΦΠΑ και οι άλλοι άδικοι έμμεσοι φόροι στα τρόφιμα και σε άλλα βασικά είδη όπως το νερό, την  ενέργεια και τα καύσιμα.

• Γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στις τιμές όλων αυτών των βασικών αγαθών για την εργατική και λαϊκή οικογένεια και όχι τα μέτρα κοροϊδίας και μαυραγοριτισμού που επέβαλε η κυβέρνηση με τα 2,50 € την εξάδα του 1,5lt νερού.

• Αποζημίωση 100%, άμεση και πλήρη αποκατάσταση με πραγματική προστασία όλων-όσων βούλιαξε στις λάσπες και στα αποκαΐδια η εγκληματική πολιτική του κέρδους. Άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού της Θεσσαλίας.

 

Ανακοίνωση του Συλλόγου Δασκάλων

Απεργούμε Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη

Όλοι στον αγώνα απέναντι στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο

10:30 π.μ στην είσοδο της Απλωταριάς

 

Δεν μπορεί την ίδια στιγμή που ο λαός μας καίγεται, πνίγεται, δολοφονείται, να είναι έννοια της κυβέρνησης η ψήφιση νόμου για να δουλεύουν οι εργαζόμενοι 13 ώρες την ημέρα, 78 ώρες την εβδομάδα και να βάζει στην φυλακή όποιον αγωνίζεται και απεργεί για ένα καλύτερο αύριο.

Εκατόν σαράντα χρόνια από την εξέγερση των εργατών του Σικάγου, η κυβέρνηση φέρνει σε νομοσχέδιο την εργασία των 13 ωρών μέσα στα χρονικά όρια της 24ωρης μέρας (στις ώρες αυτές δεν συμπεριλαμβάνεται ο χρόνος του διαλείμματος κι ο άγραφος και απλήρωτος χρόνο της μετακίνησης προς και από την εργασία).

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας μέσα από την ενσωμάτωση της Οδηγίας της ΕΕ 2019/1152, αποτελεί ένα ακόμα βήμα της κυβέρνησης στην πλήρη απορρύθμιση της εργασίας, την  κατάργηση θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων όπως το 8ωρο και το πενθήμερο, την  πλήρη ελαστικοποίηση της εργασίας και την ποινικοποίηση  των εργατικών κινητοποιήσεων και συγκεκριμένα:

 • Καταργεί το πενθήμερο και  δίνει τη δυνατότητα σε εργοδότες να απασχολούν και 6η ημέρα τους υπάρχοντες εργαζόμενους, αντί να προχωρούν σε  προσλήψεις προσωπικού. Η εξαήμερη εργασία προβάλλεται από τον υπ. Εργασίας ως «δικαίωμα» των εργαζομένων (!), και η νομιμοποίησή της ως προστασία τους από τη μαύρη εργασία (!!)
 • Δίνει τη δυνατότητα για εφαρμογή συστήματος ευέλικτης διευθέτησης του χρόνου εργασίας   με βάση  ατομική  συμφωνία εργοδότη – εργαζόμενου, καταργώντας ακόμα και την προϋπόθεση του νόμου Χατζηδάκη για  αίτημα του εργαζόμενου. Με τον τρόπο αυτό, οι εργαζόμενοι θα είναι εντελώς απροστάτευτοι σε κάθε απαίτηση του εργοδότη, ο οποίος  με απειλή την απόλυση θα  καθιερώνει 10ωρα χωρίς αμοιβή στις περιόδους φόρτου εργασίας.
 • Εισάγει για πρώτη φορά τις συμβάσεις «κατά παραγγελία», που αποτελούν συμβάσεις ακραίας εργασιακής επισφάλειας και καταχρηστικών πρακτικών εις βάρος των εργαζομένων, οι οποίοι προκειμένου να εξασφαλίσουν τον βιοπορισμό τους  τίθενται σε εργασιακή ετοιμότητα για όποτε και όσο τους χρειάζεται η επιχείρηση.
 • Δίνει τη δυνατότητα για παράλληλη απασχόληση μέχρι 13 ώρες την ημέρα, με πλήρη εξουθένωση των εργαζομένων και ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και ασφάλειά τους (αλλά και την ασφάλεια όσων σχετίζονται με τις υπηρεσίες τους), προκειμένου οι εργαζόμενοι να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την ανεξέλεγκτη άνοδο των τιμών και τους χαμηλούς μισθούς.
 • Συμπληρώνει το έκτρωμα Χατζηδάκη επιδιώκοντας να περιορίσει ακόμα περισσότερο την άσκηση του συνταγματικού δικαιώματος της απεργίας και τη συνδικαλιστική δράση. Στο όνομα της «προστασίας της εργασίας» (!) ποινικοποιεί την περιφρούρηση της απεργίας απειλώντας τους απεργούς με ποινές φυλάκισης και τεράστια πρόστιμα, ακόμα και όταν η απεργία έχει προκηρυχθεί νόμιμα.

Η κυβέρνηση παραδέχεται ως δεδομένη την εργασιακή ζούγκλα που έχει διαμορφώσει η ίδια και οι προηγούμενες κυβερνήσεις μαζί με τους επιχειρηματικούς ομίλους και με το νομοσχέδιο έρχεται να την «νομιμοποιήσει».

Μας φέρνουν ως δεδομένο και φυσιολογικό ότι είναι «κανονικότητα» για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους να μην έχουν συγκεκριμένο ωράριο εργασίας, να μην γνωρίζουν αν και για πόσες ώρες θα τους καλέσει για δουλειά ο κάθε εργοδότης.

Οι ανατροπές που επιχειρούνται στα εργασιακά δεν κάνουν διακρίσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και όχι μόνο γιατί είναι «συγκοινωνούντα δοχεία».

Στον συγκεκριμένο νόμο υπάρχουν άρθρα από τα οποία το Δημόσιο εξαιρείται (1Α, 69Α/69Β/70Α/182Α/189), για το υπόλοιπο νομοσχέδιο όμως δεν υπάρχουν εξαιρέσεις.

Έτσι λοιπόν η εργασία τα Σάββατα με προσαύξηση (άρθρα 25 και 26) ισχύει και για υπηρεσίες του Δημοσίου είτε λειτουργούν σε 24ωρη βάση είτε όχι. Τι σημαίνει η προσαύξηση 40% που λέει ο νόμος για έναν εργάτη: 780 ευρώ βασικός μισθός διά 30 μέρες (που υπολογίζεται το ημερομίσθιο) = 26 ευρώ μεικτά. Επί 40% (η προσαύξηση) = 10,4 ευρώ μεικτά, 8 ευρώ καθαρά για να καταργήσουν το πενθήμερο!

Το ισχύον καθεστώς προέβλεπε ότι όποιος εργαζόταν Σάββατο θα έπαιρνε ένα ρεπό με αμοιβή την επόμενη βδομάδα ώστε να μην υπάρχει καταστρατήγηση του πενθημέρου.

Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας που προβλέπεται στον νόμο (άρθρο 28) και επεκτείνει τη δυνατότητα αυτή σε ενώσεις προσώπων ή ακόμη και σε ατομική διαπραγμάτευση δεν έχει εξαιρέσεις αν πρόκειται για φορέα του Δημοσίου ή ιδιωτική επιχείρηση (παρότι στον νόμο υπάρχουν εξαιρέσεις για κάποιες κατηγορίες επαγγελμάτων).

Σύμφωνα με το άρθρο 31, όσοι υπερασπίζονται την απεργία ή αγωνίζονται με όποια μορφή δράσης αποφασίζουν συλλογικά οι εργαζόμενοι όπως οι καταλήψεις θα τιμωρούνται το ίδιο σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με 6μηνη φυλάκιση και 5.000 ευρώ πρόστιμο.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι νομοθετεί υπέρ των εργαζομένων, παρουσιάζοντας μια αντεστραμμένη πραγματικότητα, παρουσιάζοντας αυτή τη βαρβαρότητα ως “μάνα εξ ουρανού” για τους εργαζόμενους.

 • Πόσο προοδευτικό όμως θεωρείται το 2023 να αφιερώνεις 13 ως 15 ώρες τη μέρα σε έναν ή πολλαπλούς εργοδότες για να σου επιτρέπεται να ζεις; Είναι επιλογή του εργαζόμενου να έχει μισθό από τη δουλειά του, τέτοιο που δεν μπορεί να ζήσει, να καλύψει βασικές του ανάγκες και να αναγκάζεται να κάνει και 2η δουλειά;
 • Πόσο οικειοθελής επιλογή είναι αυτή η επιλογή, η δουλειά σε συνθήκες γαλέρας, η πλήρης κατάργηση της σταθερής δουλειάς με δικαιώματα, η ένταση της ευελιξίας, της εκμετάλλευσης, της πληρωμής με την ώρα;

Είναι δε τόσο «φιλεργατικό» το νομοσχέδιο, που η κυβέρνηση ενώ το είχε όπως φαίνεται έτοιμο, δεν έλεγε κουβέντα πριν τις εκλογές…

Κι όλα αυτά όταν καθημερινά αποδεικνύεται ότι το κράτος πάντα από τη μία είναι γρήγορο και αποτελεσματικό για να χτυπάει απεργούς και αγωνιστές, για να περιφρουρεί το ξεσπίτωμα λαϊκών οικογενειών για τα κοράκια των funds, κινητοποιώντας ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ακόμα και πυροσβεστικά οχήματα, ενώ από την άλλη είναι «ανήμπορο» και «απροετοίμαστο» να προστατέψει τον λαό από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες.

Όλοι στον αγώνα, όλοι στην απεργία.

 

Είναι ο μόνος σίγουρος δρόμος για να παλέψουμε για τη ζωή τη δικιά μας και των παιδιών μας.

Μόνο αυτό φοβούνται κράτος και εργοδότες, για αυτό φέρνουν συνεχώς και νέους κατασταλτικούς νόμους.

«Δεν ζούμε για να δουλεύουμε, δουλεύουμε για να ζούμε και να απολαμβάνουμε όλα τα αγαθά της σκέψης και της εργασίας μας».

 • Για να φέρουμε στο προσκήνιο τις δίκαιες διεκδικήσεις μας για σταθερή και μόνιμη εργασία, με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που να κατοχυρώνουν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στα μεροκάματα, με σύγχρονα δικαιώματα.
 • Για να μειωθεί ο εργάσιμος χρόνος, για 7ωρο-5ήμερο-35ωρο.
 • Για την προστασία και τη διεύρυνση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.
 • Για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος από τα χαράτσια και την ακρίβεια, για την προστασία της κατοικίας του λαού από τους πλειστηριασμούς.

 

Ανακοίνωση του ΣΕΣΝΟΧ

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ για κάλυψη όλων των πραγματικών κενών που υπάρχουν στην εκπαίδευση σε γενική, ειδική αγωγή και ειδικότητες.

Κάλυψη όλων των κενών στην Παράλληλη Στήριξη, Ειδικό βοηθητικό προσωπικό, σχολικούς νοσηλευτές.

Εκατόν σαράντα χρόνια από την εξέγερση των εργατών του Σικάγου για το 8ωρο, την ώρα που στη Θεσσαλία μετρούν ακόμη νεκρούς και αγνοούμενους θαμμένους στη λάσπη, στον Έβρο, στη Φθιώτιδα, στη Δυτική Αττική, στη Ρόδο, είναι ακόμα ανοικτές οι μεγάλες πληγές από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές, η κυβέρνηση της ΝΔ κατέθεσε για ψήφιση νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που καταργεί την 5ήμερη εργασία, θεσμοθετεί 13ωρη εργασία, διευκολύνει τις απολύσεις και ποινικοποιεί την περιφρούρηση της απεργίας. για να εξασφαλίσει ακόμη μεγαλύτερα κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους, μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε σύγχρονους σκλάβους. Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο:

 • το άρθρο 4 δίνει το δικαίωμα στον εργοδότη να απολύει εργαζόμενους, ακόμη και εγκύους, χωρίς αποζημίωση πριν τη λήξη της σύμβασης εργασίας τους, που τη βαφτίζει «δοκιμαστική περίοδο»
 • το άρθρο 9 θεσμοθετεί εργασία μέχρι και 13 ώρες τη μέρα και 78 ώρες τη βδομάδα.
 •  το άρθρο 10 εισάγει νέες μορφές ελαστικής απασχόλησης χωρίς συγκεκριμένο ωράριο και μέρες εργασίας. Πρόκειται για τις συμβάσεις «ελάχιστων - μηδενικών ωρών» και «κατά παραγγελία» χωρίς συγκεκριμένα ωράρια και αμοιβές. Ο εργαζόμενος δεν ξέρει αν και πότε θα έχει δουλειά, και άρα αν, πότε και πόσο ελεύθερο χρόνο θα έχει.
 • με τα άρθρα 25 και 26 καταργείται η πενθήμερη εργασία, αφού επιτρέπει στις επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με το σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών να απασχολούν τους εργαζόμενους και έκτη μέρα, με μόνο αντίτιμο την προσαύξηση του μεροκάματου κατά 40% για την έκτη μέρα.
 • το άρθρο 30 προβλέπει ότι καθήκοντα ιατρού Εργασίας μπορούν να ασκούν και γιατροί που δεν έχουν την αντίστοιχη ειδικότητα, υποβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο την προστασία της υγείας των εργαζομένων
 • ο άρθρο 31 επιφέρει νέο χτύπημα στο δικαίωμα της απεργίας, αφού όποιος συμμετέχει σε περιφρούρηση απεργίας, θα τιμωρείται τουλάχιστον με φυλάκιση 6 μηνών και με χρηματική ποινή 5.000 ευρώ!

Είναι προκλητικές οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας ότι δήθεν το νομοσχέδιο είναι «φιλεργατικό» γιατί «η κυβέρνηση ρυθμίζει με κανόνες μια πραγματικότητα που ήδη υπάρχει» και «αντιμετωπίζεται το ζήτημα της μαύρης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής».  Προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι δήθεν «κανονικότητα» να «ξεχάσουμε» το 5ημερο και 8ωρο, ότι είναι «κανονικότητα» για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους να μην έχουν συγκεκριμένο ωράριο εργασίας, να μην γνωρίζουν αν και για πόσες ώρες θα τους καλέσει για δουλειά ο κάθε εργοδότης.

Ισχυρίζονται ότι δήθεν το νομοσχέδιο αφορά μόνο τον ιδιωτικό τομέα και όχι το δημόσιο, προσπαθώντας να μας ξεγελάσουν, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι οι ανατροπές στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα δεν κάνουν διακρίσεις μεταξύ εργαζομένων στο Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Ήδη στο Νοσοκομείο της Χίου  εργαζόμαστε σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες, με πολλά χρωστούμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας. Μάταια προσπαθούν λοιπόν οι εκπρόσωποι του κυβερνητικού συνδικαλισμού να μας «καθησυχάσουν» για να μην αντιδράσουμε με το προφανώς ψευδέστατο επιχείρημα ότι το «νομοσχέδιο δεν αφορά τους εργαζόμενους στο Δημόσιο» όταν το μεγαλύτερο μέρος των αντεργατικών αλλαγών ΜΑΣ ΑΦΟΡΟΥΝ ΟΛΟΥΣ.

Για παράδειγμα, η εξαήμερη εργασία (άρθρα 25 και 26) ισχύει και για υπηρεσίες του Δημοσίου. Αμφιβάλλει κανένας ότι οι δημόσιες μονάδες υγείας θα είναι «προνομιακός» χώρος εφαρμογής της 6ήμερης εργασίας, δεδομένου ότι δεν γίνονται οι αναγκαίες προσλήψεις για την κάλυψη των τεράστιων ελλείψεων προσωπικού;

Αντίστοιχα, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας που προβλέπεται στον νόμο (άρθρο 28) και επεκτείνει τη δυνατότητα αυτή σε ενώσεις προσώπων ή ακόμη και σε ατομική διαπραγμάτευση δεν έχει εξαιρέσεις αν πρόκειται για φορέα του Δημοσίου ή ιδιωτική επιχείρηση.

ΌΧΙ άλλες θυσίες για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων

Δεν ζούμε για να δουλεύουμε, δουλεύουμε για να ζούμε!

 • Κατάργηση των συμβάσεων ομηρίας και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
 • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων.
 • Αυξήσεις στους μισθούς μας πάνω από τον πληθωρισμό. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Μισθολογική εξέλιξη για όλους κάθε 2 χρόνια.
 • Μειωμένος σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας, 7ωρο-5νθημερο-35ωρο. Μείωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
 • Ένταξη στα ΒΑΕ και επέκταση ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους τους κλάδους υγειονομικών.

 

ΌΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ! ΌΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ!

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ-ΚΟΛΑΣΗ.

 

 

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος                                                                                                    Η Γραμματέας

Λαμπαδοχυτός Γιάννης                                                                          Κουβαρά Ολυμπία

 

Ανακοίνωση του Σύριζα

 

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χίου: Στηρίζουμε την 24ωρη απεργία στις 21 Σεπτέμβρη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χίου υποστηρίζει και συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που αποφάσισαν ΑΔΕΔΥ και ΠΟΕΔΗΝ για την Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη.

Το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη πρέπει να αποσυρθεί και να ανατραπούν τα κυβερνητικά σχέδια που επιβαρύνουν τους εργαζόμενους και ανατρέπουν το εργατικό δίκαιο.

Καλούμε τον κόσμο να συμμετέχει στην απεργία, όλοι οι εργαζόμενοι, εργαζόμενες, άνεργοι, συνταξιούχοι, οι φορείς και η νεολαία.

Συγκέντρωση στις 10:30 το πρωί στην είσοδο της Απλωταριάς.

 

 

24ori_apergia_kai_sygkentrosi_tin_pempti_21_septemvrioy

Σχετικά Άρθρα