2ο παράρτημα της "Κιβωτού Αιγαίου" στο Βουνό για την ένταξη παιδιών της στην μαστιχοκαλλιέργεια

Η δομή θα στεγαστεί σε ακίνητο που της δίνεται ως δωρεά στο Βουνό
Δείτε τις ΦωτογραφίεςΑκούστε το ηχιτικό
Τετ, 30/06/2021 - 15:38
Απίστευτοι προσωπικοί διάλογοι
Ηχητικό απόσπασμα: 

H Κιβωτός του Αιγαίου «σαλπάρει» και για τα μαστιχοχώρια ετοιμάζοντας το 2ο παράρτημά της στη Χίο που θα στεγάσει τα μεγαλύτερα παιδιά της (14 ετών και άνω) τα οποία αναζητούν επαγγελματική διέξοδο στον πρωτογενή τομέα με επίκεντρο την μαστιχοκαλλιέργεια.

Από αυτή την εβδομάδα τα πρώτα παιδιά - αρχικά 13 (τα μεγαλύτερης ηλικίας) από την Κιβωτό του Αιγαίου - θα παρακολουθήσουν «μαθήματα» από μαστιχοκαλλιεργητές που «αγκάλιασαν» το εγχείρημα στο Βουνό και τα Νένητα και από την επόμενη εβδομάδα θα μπουν σταδιακά στην καλλιέργεια, σε ένα προσαρμοσμένο πρόγραμμα με βάση τις δυνατότητές τους, λαμβάνοντας εργόσημα και χαρτζιλίκι, όπως ανέφερε στο Ράδιο «Α» ο Διευθυντής της Κιβωτού Αιγαίου, Νίκος Τάγαρης.

Ωστόσο εκείνο που θα γίνει στη συνέχεια -ελπίζεται κι αυτό μέσα στο τρέχον έτος- είναι η Κιβωτός να αποκτήσει στέγη στην περιοχή των μαστιχοχωρίων, οπότε όλο αυτό θα πάρει τα χαρακτηριστικά μια μόνιμης δομής - 2ου παραρτήματος στο νησί μας. Στην κατεύθυνση αυτή συμβάλλει η δωρεά (βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης η διαδικασία) παλιάς -αλλά σε καλή κατάσταση- διώροφης κατοικίας στο Βουνό για την οποία η οργάνωση αναζητεί χορηγούς ώστε να μπορέσει άμεσα να την επισκευάσει και διαρρυθμίσει, με στόχο να μπορέσουν να καλυφθούν οι στεγαστικές ανάγκες 10 - 15 παιδιών.

«Είναι ένα πολύ σημαντικό πρότζεκτ που στοχεύει να δώσουμε κάποια εφόδια στα μεγαλύτερα παιδιά μας έτσι ώστε με την ενηλικίωσή τους να μπορέσουν να στηριχθούν επαγγελματικά.

Ανέκαθεν ένας από τους μεγάλους προβληματισμούς του πατρός Αντωνίου ήταν το να προετοιμάσουμε επαγγελματικά τα παιδιά μας και κυρίως εκείνα που λόγω των δυσκολιών τους δεν τα καταφέρνουν τόσο με τα γράμματα ώστε να τους δώσουμε ένα εφόδιο ζωής», ανέφερε ο Νίκος Τάγαρης και συνέχισε:

«Ξεκινήσαμε στον Βόλο και στην Πωγωνιανή τις Γεωργικές σχολές και τώρα εδώ στο δικό μας παράρτημα είχαμε τη σκέψη και συνομιλήσαμε με την ΕΜΧ. Την κατάλληλη στιγμή μας έγινε μια σπουδαία δωρεά οικήματος στο χωριό του Βουνού και κάπως έτσι άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά αυτός ο προγραμματισμός.»

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως εξήγησε, θα μπορούν να εντάσσονται «παιδια που τελειώνουν το γυμνάσιο και δεν έχουν κάποια περεταίρω μαθησιακή  προοπτική ή παιδιά λυκείου που είτε παράλληλα, είτε αποκλειστικά θα μπορούν να ασχολούνται με την μαστιχοκαλλιέργεια», ενώ διευκρίνισε ότι «δεν αφορά αποκλειστικά παιδιά μόνο από τη δομή της Χίου, αλλά και από άλλα σπίτια της Κιβωτού».

Όπως προαναφέρθηκε, η αρχή θα γίνει με την εκπαίδευση παιδιών που ζουν ήδη στη Χίο, όμως όταν ολοκληρωθεί το πρώτο δοκιμαστικό στάδιο, οι υπεύθυνοι της Κιβωτού θα το αξιολογήσουν και μετά θα μεταφέρουν την εμπειρία τους στα υπόλοιπα παραρτήματα. Όταν πλέον είναι έτοιμο και το σπίτι θα αρχίσει να λειτουργεί η δομή μ’αυτό το διευρυμένο χαρακτήρα.

«Σκοπός», τόνισε ο Ν. Τάγαρης, «είναι κάποια στιγμή τα παιδιά να μένουν μόνιμα στο σπίτι, αφού η μαστιχοκαλλιέργεια έχει διάφορα στάδια καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, ενώ σε καποιες πιο ήρεμες περιόδους θα λειτουργούμε σχολές γεωπονίας, με δικό μας χωραφάκι στο οποίο τα παιδιά θα καλλιεργούν διάφορα προϊόντα ώστε να έχουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα γεωργικής απασχόλησης».

Τα οφέλη μιας τέτοιας δράσης πολλαπλά, αφού όπως είπε και από την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου είναι δηλωμένη η ανάγκη για εργατικά χέρια, αλλά και τα παιδιά της Κιβωτού θα αποκτήσουν επαγγελματικές δεξιότητες σε μια συνεχώς αναπτυσσόμενη καλλιέργεια και γιατί όχι στο μέλλον να αποκτήσουν τις δικές τους καλλιέργειες. Καταλήγοντας ο Νίκος Τάγαρης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο κέρδος που θα έχει το νησί μας, αν αυτά τα παιδιά «ριζώσουν» εδώ, δημιουργώντας τις οικογένειές τους και τα σπιτικά τους στα μαστιχοχώρια.

Νίκος Τάγαρης

Σχετικά Άρθρα