Αδειες ειδικού σκοπού εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα

Δείτε το Βίντεο
Παρ, 21/01/2022 - 13:37

Με αλλαγές της… τελευταίας στιγμής άλλαξαν 3 σημεία για την χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα προκείμενου, όπως αναφέρει σε συνέντευξη του στην "Αλήθεια" ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χίου Κώστας Λίνας, επισημαίνοντας «να μην υπάρχει διαχωρισμός υπαλλήλων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα».

Αναλυτικότερα δήλωσε:

«Ειδικότερα προβλέπεται τελικά ότι η 4η ημέρα της άδειας θα αποζημιώνεται στο 100% από τον ΕΦΚΑ και όχι στο 50%.

Έτσι, οι πρώτες τρεις ημέρες θα πληρώνονται στο 50% από τον εργοδότη, η 4η μέρα στο 100% από τον ΕΦΚΑ και η 5η μέρα θα είναι ημέρα άδειας του εργαζόμενου.

Δεύτερον, στην περίπτωση νόσησης των ίδιων των εργαζομένων, δεν προβλέπεται πλέον υποχρέωση του εργοδότη να δηλώνει στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ τους εργαζόμενους που κάνουν χρήση της άδειας, λόγω νόσησης από κορωνοϊό, καθώς πρόκειται για αναρρωτική άδεια.

Τρίτον, καθορίζεται ότι, μετά την έναρξη ισχύος της ρύθμισης για τις άδειες των εργαζομένων που νοσούν από κορωνοϊό, το άρθρο 15 του ν. 4722 εξακολουθεί να εφαρμόζεται μόνο για όσους εργαζόμενους τίθενται υποχρεωτικά σε απομόνωση, λόγω επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα και για τον αριθμό των ημερών που ορίζουν αυτά.

Για την εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 15 του ν. 4722/2022, ο εργαζόμενος υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση, στην οποία τεκμηριώνει ότι ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και η αναπλήρωση του χρόνου εργασίας αφορά στο σύνολο των ωρών που αντιστοιχούν στις εργάσιμες ημέρες της παραμονής σε απομόνωση».

adeies_eidikoy_skopoy_logo_covid_ston_idiotiko_tomea

Σχετικά Άρθρα