Χίος, Σάββατο 28 Μαρτίου

Αγανάκτηση σε Λαγκαδούσους από ...εισβολή κατσικιών στο νεκροταφείο του χωριού

"ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΣΕ ΜΗΝΥΣΕΙΣ" ΑΝΕΦΕΡΑΝ ΣΤΗΝ "ΑΛΗΘΕΙΑ"
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Τετ, 07/08/2019 - 13:51

 

Την έντονη διαμαρτυρία των κατοίκων της Λαγκάδας προκαλεί η ανεξέλεγκτη βόσκηση  κοπαδιού που, σύμφωνα με τις καταγγελίες τους στην ΑΛΗΘΕΙΑ, επεκτείνεται ακόμη και στις αυλές των σπιτιών τους.

Η …σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι κάτοικοι, είναι η «επιδρομή» των κατσικιών στο χώρο του νεκροταφείου.

«Αντικρίσαμε μια εικόνα καταστροφής πάνω στους τάφους των ανθρώπων μας, με  περιττώματα ζωών αλλά και  σπασμένα και κατεστραμμένα φυτά και καντήλια», ανέφεραν χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να ανεχτούν άλλο την κατάσταση αυτή και θα προχωρήσουν σε μηνύσεις.

Μάλιστα, όπως ανέφεραν, και στο παρελθόν είχαν αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα στις περιουσίες τους και είχαν προχωρήσει σε καταγγελίες προς το Δασαρχείο, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Στα προβλήματα αυτά αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Λαγκάδας, Στέφανος Τσίγκος, περιγράφοντας μια χρόνια κατάσταση που δυστυχώς παρά τις μηνύσεις που υποβάλλονται στον κτηνοτρόφο που αφήνει ανεξέλεγκτο το κοπάδι του στην περιοχή, δε δίνεται λύση.

"Έφτασε στο σημείο να βάλει περίφραξη σε τμήμα σπιτιού στη Λαγκάδα γιατί οι κατσίκες ανέβαιναν στην ταράτσα!", σχολίασε ο κ. Τσίγκος ο οποίος ζήτησε να υπάρχει μεγαλύτερη φύλαξη από τους υπαλλήλους της Δ/νση Δασών (πρώην αγροφύλακες) .

Στελέχη της Δ/νσης Δασών από την πλευρά τους σημειώνουν ότι έλεγχοι γίνονται, μηνύσεις έχουν υποβληθεί στο συγκεκριμένο κτηνοτρόφο όμως από εκεί και πέρα για τη λήψη αυστηρότερων μέτρων (π.χ. παύση δραστηριότητας) δεν υπάρχει το απαιτούμενο νομικό πλαίσιο. Μάλιστα εκτιμούν ότι με τον νέο ποινικό κώδικα τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα, αφού ο υπαίτιος για ανεξέλεγκτη βόσκηση θα διώκεται μόνο μετά από  μήνυση από τον παθόντα!

 

Σχετικά Άρθρα

Σάβ, 28/03/2020 - 07:20

Τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Μαρτίου θα αλλάξει η ώρα σε θερινή, όπως κάθε χρόνο. 

Φέτος, αυτή η Κυριακή είναι στις 29 Μαρτίου όταν και οι δείκτες των ρολογιών θα πάνε μία ώρα μπροστά.

Η επόμενη αλλαγή ώρας, θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο (του 2020) και ενδεχομένως και το Μάρτιο του 2021.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η αλλαγή ώρας πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, ενώ για τα κράτη-μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021.

Γιατί γίνεται η αλλαγή της ώρας

Το μέτρο της αλλαγής της ώρας έχει ως βασικό πλεονέκτημα την εξοικονόμηση ενέργειας. Συνολικά, κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον Ήλιο.

Τη δεκαετία του '70, υπό την επήρεια της πετρελαϊκής κρίσης, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούσαν να εκμεταλλευθούν το φως της ημέρας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Από το 1996 ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την Άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά (ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον), ενώ το Φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.

Θερινή και χειμερινή ώρα στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η αλλαγή ώρας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 1932 όπου τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά.

Η αλλαγή της ώρας, που είχε υιοθετηθεί αρχικά για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας και ισχύει επίσης και σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες (στη Γαλλία από το 1976), προκαλεί έντονες αντιδράσεις εδώ και χρόνια,.

Οι επικριτές της επικαλούνται επιστημονικές έρευνες που συνδέουν την αλλαγή της ώρας με ασθένειες του καρδιαγγειακού ή ανοσοποιητικού συστήματος, λόγω της διακοπής του βιολογικού κύκλου, και να υποστηρίζουν ότι δεν παρατηρείται πλέον οποιαδήποτε εξοικονόμηση ενέργειας.

www.cnn.gr