Ανήμερα Θεοφανίων με μια νοσηλεύτρια και ένα γιατρό στις κλίνες covid!

Καταγγελία ΣΕΣΝΟΧ για την υποστελέχωση του νοσοκομείου, με αφορμή την αυριανή κινητοποίηση
Τετ, 12/01/2022 - 14:37

Ανήμερα των Θεοφανίων στην κλινική COVID του Νοσοκομείου, με 11 ασθενείς να νοσηλεύονται, υπήρχε μόνο ένας νοσηλευτής και ένας ειδικευόμενος  γιατρός, ο οποίος εφημέρευε τόσο για τις υπόλοιπες κλινικές όσο και για το τμήμα των επειγόντων περιστατικών!

Την καταγγελία αυτή κάνει το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο της Χίου, με αφορμή την αυριανή πανελλαδική ημέρα δράσης για την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας, θέλοντας να αναδείξει το αίτημα για προσλήψεις προσωπικού, μιας και όπως σημειώνει παραμένουν κενές το 40% των  οργανικών θέσεων.

Τοπικά αύριο στις 12.30 θα γίνει μια ακόμη συγκέντρωση στην κεντρική πύλη του Νοσοκομείου, ενώ και η Ε.Γ. του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ προκηρύσσει  στάση εργασίας, σε όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τους Ο.Τ.Α. του Νομού από τις 12:00 το μεσημέρι έως τη λήξη του ωραρίου προκειμένου να συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο στην κινητοποίηση που θα γίνει στο νοσοκομείο.

Μεταξύ άλλων το ΣΕΣΝΟΧ θέτει επί τάπητος τα ζητήματα που αφορούν την περεταίρω μείωση του προσωπικού - λόγω επιβεβαιωμένων κρουσμάτων covid- καυτηριάζει την 5νθημερη μόνο καραντίνα, λέγοντας ότι διευκολύνεται έτσι η μεγαλύτερη διασπορά, ενώ ζητά να επιστρέψουν στις θέσεις τους και οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή, όντας ανεμβολίαστοι.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

"Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων COVID-19, οι «εικόνες ντροπής» χιλιάδων συνανθρώπων μας που περιμένουν για ώρες για έλεγχο για SARS-CoV-2 και οι εκατοντάδες υγειονομικοί σε καραντίνα επιβάλλουν την ουσιαστική ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας, καθώς και την στελέχωση και επαναλειτουργία των κλειστών νοσοκομείων.

Παρά τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς περί «θωράκισης του ΕΣΥ» - που διαψεύδονται από τη μείωση του αριθμού των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία κατά 2229 εργαζόμενους (από 78.220 τον Ιανουάριο 2020 σε 75991 τον Οκτώβριο 2021), και της κρατικής χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων κατά 279 εκατ. καθώς και του κονδυλίου για την αντιμετώπιση της επιδημίας κατά 208 εκατ. - η πραγματικότητα είναι ότι τα δημόσια νοσοκομεία, το ένα μετά το άλλο, «πλημμυρίζουν» από ασθενείς COVID-19 και κινδυνεύουν να μετατραπούν σε νοσοκομεία «μιας νόσου».

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του «Σκυλίτσειου» νοσοκομείου, όπου πρόσφατα στις (6/1) στην κλινική  COVID όπου έφτασαν να νοσηλεύονται  11 ασθενής, πολλοί από τους οποίους σε κρίσιμη κατάσταση, τους οποίους καλούνταν να περιθάλψει μία μόνο νοσηλεύτρια και ένας ειδικευόμενος  γιατρός, ο οποίος εφημέρευε τόσο για τις υπόλοιπες κλινικές όσο και για το τμήμα των επειγόντων περιστατικών.

Αντί για την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας με επείγουσες προσλήψεις και μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων, η κυβέρνηση επιμένει να κρατά σε αναστολή εργασίας περισσότερους από 6000 εργαζόμενους, ενώ ταυτόχρονα η επικίνδυνη οδηγία του ΕΟΔΥ επιβάλλει την επιστροφή στην εργασία (ακόμη και σε τμήματα με ασθενείς ευπαθών ομάδων) νοσούντων υγειονομικών μετά από 5ήμερη καραντίνα, διευκολύνοντας την ήδη μεγάλη ενδονοσοκομειακή διασπορά.

Στο Σκυλίτσειο  νοσοκομείο, όπου παραμένουν κενές το 40% των  οργανικών θέσεων του προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, περισσότεροι από 15 εργαζόμενοι είναι σε καραντίνα (χωρίς να έχει γίνει έλεγχος του υπόλοιπου προσωπικού), 7 περίπου συνάδελφοι είναι σε αναστολή εργασίας και  περισσότεροι από 110 συμβασιούχοι συνάδελφοι κινδυνεύουν με απόλυση τον Φεβρουάριο και Μάρτιο.

Ταυτόχρονα, αντί για την ενίσχυση των Κέντρων υγείας με προσωπικό και εξοπλισμό, καθώς και την δημιουργία περισσότερων κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ στο νησί   για να εξασφαλισθεί συστηματικός δωρεάν διαγνωστικός έλεγχος για SARS-CoV-2, χιλιάδες λαϊκές οικογένειες αναγκάζονται να χρυσοπληρώνουν και να ταλαιπωρούνται, με  την κυβέρνηση κυριολεκτικά να μας «κοροϊδεύει» με δηλώσεις για δήθεν «φθηνότερα tests» και την «επιβολή πλαφόν».

Η πρόσφατη οδηγία της διοίκησης του «Σκυλίτσειου» νοσοκομείου Χίου για προληπτικό διαγνωστικό έλεγχο SARS-CoV-2 όλων όσων επισκέπτονται  τα εξωτερικά ιατρεία, έχει οδηγήσει εκατοντάδες συμπολίτες μας είτε να ταλαιπωρούνται καθημερινά στις τεράστιες ουρές αναμονής του κλιμακίου του ΕΟΔΥ στην πλατεία, είτε να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένω να πραγματοποιήσουν το τεστ σε κάποιο ιδιωτικό εργαστήριο,  για μια εξέταση που το υπουργείο υγείας, η 2ΥΠΕ και η διοίκηση όφειλαν εδώ και καιρό να παρέχουν δωρεάν στους συμπολίτες μας στο χώρο του νοσοκομείου.      

Αντί για την άμεση επίταξη ιδιωτικών μονάδων υγείας, όπου απαιτείται για τη νοσηλεία ασθενών με COVID (χωρίς αποζημίωση για τους ιδιοκτήτες και με μισθοδοσία του προσωπικού από τον κρατικό προϋπολογισμό), η κυβέρνηση συνεχίζει τις  «χρυσοφόρες» συμφωνίες με τους ιδιοκτήτες τους.

Αρνούνται να πάρουν ουσιαστικά μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων και συνεχίζουν τις συγχωνεύσεις εκατοντάδων σχολικών τμημάτων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τάξεις με 27 μαθητές να συνωστίζονται σε ακατάλληλες αίθουσες.

Ταυτόχρονα υπονομεύουν το πρόγραμμα εμβολιασμού, δεδομένου ότι αντί για στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων με επιπλέον προσωπικό, στοχευμένη ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και παρακολούθηση των εμβολιασμένων, η κυβέρνηση ανοίγει νέες εμβολίστηκες γραμμές μέσα στα  νοσοκομεία σε βάρος των υπολοίπων παροχών υγείας (βλ. εξωτερικά ιατρεία Σκυλίτσειου) μετατρέποντάς τα σε νοσοκομεία μίας νόσου και  επιμένει στα περιοριστικά μέτρα σε βάρος των ανεμβολίαστων.

Όλα αυτά ενισχύουν τις θεωρίες συνωμοσίας και τον ανορθολογισμό, που σκόπιμα καλλιεργείται από παραθρησκευτικές ή ακροδεξιές ομάδες.

Επιβεβαιώνεται, για άλλη μια φορά, ότι το ύψιστο αγαθό όλων μας, η ΥΓΕΙΑ,  για τους κυβερνόντες μας αποτελεί «ατομική ευθύνη», η υγειονομική περίθαλψη εμπόρευμα,  ενώ ακόμη και η επιδημία αξιοποιείται για την επέκταση της επιχειρηματικής δράσης.

Καλούμε όλα τα Σωματεία εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να διεκδικήσουμε μαζί:

• Άμεση ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας με επείγουσες προσλήψεις, ανάκληση των αναστολών εργασίας και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων

• Να στελεχωθούν και να επαναλειτουργήσουν τα νοσοκομεία που έκλεισε η κυβέρνηση στη λογική «κόστους - οφέλους»

• Να επιταχθούν, εκεί που απαιτείται οι ιδιωτικές δομές υγείας,  ιδιαίτερα οι ΜΕΘ και τα διαγνωστικά κέντρα, χωρίς αποζημίωση των ιδιοκτητών και με μισθοδοσία του προσωπικού από το κράτος

• Συστηματικό δωρεάν εργαστηριακό έλεγχο για SARS-COV-2, χωρίς διαχωρισμούς. Άμεσα λειτουργία μονάδας του ΕΟΔΥ στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο για τη διενέργεια rapid test μετά και τα νέα μέτρα της Διοίκησης για την είσοδο στο Νοσοκομείο

• Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με αύξηση δρομολογίων

• Ενίσχυση του προγράμματος εμβολιασμού, απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, στοχευμένη ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και παρακολούθηση των εμβολιασμένων

• Ενίσχυση του προγράμματος εμβολιασμού, ειδικά σε πρόσφυγες-μετανάστες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις

• Πλατιά και οργανωμένη επιστημονική ενημέρωση του λαού για τους εμβολιασμούς με επίκεντρο τους χώρους δουλειάς, τα σχολεία, το πανεπιστήμιο, τις κοινωνικές ομάδες «υψηλού κινδύνου»

• Να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες στα σχολεία, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, να εξασφαλιστεί η καθαριότητα, να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες."

Με αφορμή την κινητοποίηση στην ανακοίνωση που εξέδωσε  η Ε.Γ. του Ν.Τ. Χίου της ΑΔΕΔΥ τονίζει:

"Η Ε.Γ του ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ προκηρύσσει  στάση εργασίας, σε όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τους Ο.Τ.Α. του Νομού Χίου την Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2022, από τις 12:00 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου προκειμένου να διαμαρτυρηθούμε ενάντια στην απραξία της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Διεκδικούμε:

• Άμεση ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας με επείγουσες προσλήψεις, ανάκληση των αναστολών εργασίας και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων

• Να στελεχωθούν και να επαναλειτουργήσουν τα νοσοκομεία που έκλεισε η κυβέρνηση στη λογική «κόστους - οφέλους»

• Να επιταχθούν, εκεί που απαιτείται οι ιδιωτικές δομές υγείας,  ιδιαίτερα οι ΜΕΘ και τα διαγνωστικά κέντρα, χωρίς αποζημίωση των ιδιοκτητών και με μισθοδοσία του προσωπικού από το κράτος

• Συστηματικό δωρεάν εργαστηριακό έλεγχο για SARS-COV-2, χωρίς διαχωρισμούς. Άμεσα λειτουργία μονάδας του ΕΟΔΥ στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο για τη διενέργεια rapid test μετά και τα νέα μέτρα της Διοίκησης για την είσοδο στο Νοσοκομείο

• Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με αύξηση δρομολογίων

• Ενίσχυση του προγράμματος εμβολιασμού, απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, στοχευμένη ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και παρακολούθηση των εμβολιασμένων

• Ενίσχυση του προγράμματος εμβολιασμού, ειδικά σε πρόσφυγες-μετανάστες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

• Πλατιά και οργανωμένη επιστημονική ενημέρωση του λαού για τους εμβολιασμούς με επίκεντρο τους χώρους δουλειάς, τα σχολεία, τους παιδικούς σταθμούς, το πανεπιστήμιο, τις κοινωνικές ομάδες «υψηλού κινδύνου»

• Να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες στα σχολεία, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, να εξασφαλιστεί η καθαριότητα, να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες

Καλούμε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία της δύναμης μας, τους φορείς, τον λαό να μετέχουν δυναμικά στη πανελλαδική δράση για την ενίσχυση των μονάδων υγείας και στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συνέντευξη στην κεντρική πύλη του Νοσοκομείου στις 12:30 τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας".

Σχετικά Άρθρα