Χίος, Δευτέρα 3 Αυγούστου

Αντιπαράθεση Μιχαηλίδη - Μηταράκη για τους συνταξιούχους πλοιάρχους στις ΑΕΝ

Αργ. Χατζελένης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχής από τα μαθήματα
Τρί, 29/10/2019 - 14:19

Την ώρα που είναι ορατό το ενδεχόμενο σε αρκετές ΑΕΝ Πλοιάρχων, μεταξύ αυτών και σ' εκείνη των Οινουσσών, να δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα με τη διδασκαλία των βασικών μαθημάτων από τους συνταξιούχους πλοιάρχους που έχουν υπογράψει συμβάσεις, λόγω και της απαίτησης απόδοσης - με αναδρομική ισχύ από το 2016 - του 60% των συντάξεων που λάμβαναν, σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε ο Υφυπουργός Εργασίας, Ν. Μηταράκης σε τοπικό επίπεδο ο Υφυπουργός και Βουλευτής Χίου και ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανταλλάσουν πυρά για το ποιος ευθύνεται γι'αυτό που συμβαίνει. 

Ο Ανδρέας Μιχαηλίδης επισημαίνει ότι η εγκύκλιος πλήττει ευθέως τη δημόσια ναυτική εκπαίδευση  και ειδικότερα την ΑΕΝ Οινουσσών, ενώ χαρακτηρίζει την αναδρομική απαίτηση των ποσών εξοντωτική για τους συνταξιούχους ναυτικούς. Αντίθετα ο Νότης Μηταράκης ψέγει τον Βουλευτή λέγοντας ότι εφαρμόζεται ο νόμος Κατρούγκαλου που εκείνος ψήφισε και σημειώνει ότι το αρμόδιο Υπουργείο θα λάβει κάθε δυνατή πρωτοβουλία για την άμεση κάλυψη κενών στις ΑΕΝ.

Βέβαια να θυμίσουμε, όπως είπε σήμερα και από το Ράδιο "Α" ο Πρόεδρος του Παγχιακού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αξιωματικών Ε.Ν και ένας εκ των τριων συνταξιούχων πλοιάρχων στην ΑΕΝ Οινουσσών, Αργύρης Χατζελένης, μέχρι τώρα στις προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την στελέχωση της Ακαδημίας εν ενεργεία πλοίαρχοι (με μια μόνο εξαίρεση τα τελευταία χρόνια) δεν εκδήλωναν ενδιαφέρον γι'αυτό και "επιστρατεύτηκαν" οι συνταξιούχοι. Ο ίδιος φάνηκε ενοχλημένος με την αναδρομική απαίτηση της περικοπής των συντάξεών τους, λέγοντας ότι από το 2016 που είχε προκύψει το θέμα είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις ότι θα εξαιρεθούν και μάλιστα τότε ο κος Μηταράκης ήταν στο πλευρό τους, υποστηρίζοντας την αναγκαιότητα παραμονής τους στις ΑΕΝ συνυπογράφοντας ερώτηση μαζί με άλλους 31 συναδέλφους του της Ν.Δ. 

Ο κος Χατζελένης προειδοποίησε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, ακόμη και της αποχής τους από τα μαθήματα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία της σχολής, λέγοντας ότι έχουν ζητήσει να τους συμπαρασταθούν τόσο η Διοίκηση της ΑΕΝ όσο και Δήμος των Οινουσσών.

Ακολουθούν, με χρονολογική σειρά, οι επιστολές - δηλώσεις των κυρίων Μιχαηλίδη και Μηταράκη:

Ανδρέας Μιχαηλίδης:    Πλήγμα στην ΑΕΝ Οινουσσών και τη ναυτική εκπαίδευση με υπογραφή Μηταράκη

"Με εγκύκλιο που υπογράφει ο υφυπουργός Εργασίας και βουλευτής Χίου κ. Νότης Μηταράκης από τις 7 Οκτωβρίου 2019, ακυρώνει την εξαίρεση των συνταξιούχων ναυτικών από την περικοπή 60% της σύνταξής τους σε περίπτωση που διδάσκουν σε Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ). Η εξαίρεση αυτή είχε θεσμοθετηθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ακριβώς για να διευκολύνει τις κατά τόπους ΑΕΝ στην εύρεση κατάλληλου διδακτικού προσωπικού και κυρίως για να διευκολύνει την ορθή λειτουργία τους.

Η νεότερη εγκύκλιος πλήττει ευθέως τη δημόσια ναυτική εκπαίδευση  και ειδικότερα την ΑΕΝ Οινουσσών, η οποία απασχολεί κρίσιμο για τη λειτουργία της αριθμό συνταξιούχων ναυτικών. Η αναδρομικότητα δε της ισχύος της εγκυκλίου αυτής, είναι εξοντωτική για τους συνταξιούχους ναυτικούς που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στις ΑΕΝ ως σήμερα.

Οι δικαιολογίες του κ. Μηταράκη ότι πρόκειται περί κακής νομοθέτησης επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανώς προσχηματικές μια και καθ’ όλη την τριετή διάρκεια της εξαίρεσης αυτής δεν είχε δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα.

Καλούμε σε επαγρύπνηση την τοπική κοινωνία, τους εκπαιδευτικούς και τους συνταξιούχους ναυτικούς εν όψει αυτής της εξαιρετικά αρνητικής εξέλιξης.

Λόγω δε της σοβαρότητας του ζητήματος ετοιμάζουμε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου προς τον αρμόδιο Υπουργό".

 

Μηταράκης: Αν ο κ. Μιχαηλίδης διαφωνεί με τον νόμο Κατρούγκαλου για τις ΑΕΝ, ας μην τον ψήφιζε

 

«Αναφορικά με το ζήτημα που έχει προκύψει με κάποιους ωρομίσθιους καθηγητές – συνταξιούχους ΑΕΝ, ας πει κάποιος στον κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη ότι εφαρμόζεται το άρθρο 20 του νόμου Κατρούγκαλου, άρθρο το οποίο εκείνος ψήφισε. Εάν διαφωνεί, θα μπορούσε να το είχε διαβάσει πριν το ψηφίσει!

Ως προς την υποτιθέμενη εξαίρεση που επαίρεται ο κ. Μιχαηλίδης ότι είχε θεσμοθετηθεί λέει ευθέως ψέματα! Ο ΣΥΡΙΖΑ, καλό είναι όλοι να γνωρίζουν πως δεν είχε εκδώσει κανένα σχετικό νόμο, ούτε καμία σχετική υπουργική απόφαση. Επιπλέον ο νόμος Κατρούγκαλου δεν προβλέπει δυνατότητα εξαιρέσεων!

Το μόνο που υπήρχε ήταν μία επιστολή του αρμοδίου Υφυπουργού προς το Υπουργείο Ναυτιλίας, χωρίς νομική αξία! Αντίθετα η εν λόγω επιστολή δημιουργεί σοβαρά ζητήματα στους ενδιαφερόμενους.

Φυσικά το αρμόδιο Υπουργείο θα λάβει κάθε δυνατή πρωτοβουλία για την άμεση κάλυψη κενών που μπορεί να δημιουργηθούν και είμαι σε καθημερινή επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους».

 

Σχετικά Άρθρα

Συζητώντας με την Εκπαιδεύτρια των Θεατρικών Εργαστηρίων του Ομηρείου Λένια Ξενάκη
Κυρ, 02/08/2020 - 23:52

Η Λένια είναι ολόκληρη ένα χαμόγελο, κουβαλάει μαζί της μια φρεσκάδα και χωρίς να… υποκρίνεται, παρ’ ότι αυτή είναι η δουλειά της, οι λέξεις της είναι κοφτές και τσεκουράτες, κάτι που ίσως να μην δικαιολογεί η ηλικία της.

Βλέπετε η Λένια Ξενάκη, παιδί εκπαιδευτικών, γεννήθηκε μόλις το 1992 και από τότε που θυμάται τη ζωή ήθελε να γίνει ηθοποιός.

Πήγα στο Ομήρειο, λέει στον Γιάννη Τζούμα την Πέμπτη στις 7.00 και στις 11.00 μ.μ. στην εκπομπή «Αυτοπροσώπως» στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV, όπου η θεία μου έπαιζε σε μια Θεατρική ομάδα και μόλις είδα τη σκηνή και τα φώτα είπα "Εγώ θα ανέβω εδώ".

Για χατίρι των γονιών της περνάει στην Αγγλική Φιλολογία στην Αθήνα, αλλά παράλληλα σπουδάζει και παραστατικές τέχνες, κάτι που το οφείλει στην νόσο του Crohn ένα αυτοάνοσο του εντερικού συστήματος.

Τίποτα δεν έρχεται τυχαία, μας λέει. Φοιτήτρια νόσησα και για να μην τα παρατήσω, μου λέει η μητέρα μου, δεν σπουδάζεις και… Θέατρο;

Μ’ αυτό το… δέλεαρ ο έρωτας της Λένιας γίνεται πράξη. Σπουδάζει κοντά στον Κώστα Γάκη, την Όλια Λαζαρίδου και τον Δημ. Καταλειφό ενώ γνωρίζει και τον Γιώργο Γαλάντη στη Χίο.

Από τότε η Λέναι είναι ευτυχισμένη, κάνει αυτό που αγαπά με θέρμη και αποφασιστικότητα.

Όταν θέλεις κάτι πολύ γίνεται, μας λέει, διαβάζω ασταμάτητα, παίζω, κουράζομαι, αλλά κάποια στιγμή το Ομήρειο ζητά Εκπαιδευτή, οπότε η Λένια κάνει αίτηση και το… παιδί, που φαντάστηκε να ανεβαίνει στη Σκηνή, όχι μόνο ανεβαίνει αλλά παίζει και διδάσκει, ένα τμήμα ενηλίκων και δύο παιδικά.

Τελευταίο έργο που σκηνοθέτησε η Λένια με επιτυχία είναι «Τα ρέστα» του Κ. Ταχτσή, σχεδιάζει πολλά ακόμα ενώ ως γυναίκα ηθοποιό θεωρεί «Ιερό τέρας» την Ειρήνη Παππά, ενώ από τους άνδρες θαυμάζει τον δάσκαλο της Δημ. Καταλειφό.

Η Λένια μιλάει και γελάει, έχει τσαγανό, κάποια στιγμή πήγε να κάνει και Σύλλογο ασθενούντων με την νόσο του Κρόν και δεν μασάει τα λόγια της, εκπλήσσοντας για την ωριμότητα της.

_Ζούμε εποχές άγριας απομόνωσης.

_Από τα παιδιά διδάσκομαι, δεν τα μαθαίνω μόνο.

_ Ηθοποιός σημαίνει φώς, αλλά σημαίνει και ανεργία

_Έχουμε γίνει φοβικοί.

_Ο κορωνοϊός θέλει… θέατρο.
 

_ Οι πολιτικοί είναι οι καλύτεροι ηθοποιοί.

_ Η φροντίδα φέρνει το κέρδος.

_ Όταν έχεις όμως χρέος δεν έχεις επιλογή.

Η Λένια λέει πολλά, λέει και τι την τρομάζει.

_Τίποτα, φοβήθηκα μόνο τα ΜΑΤ, που ήρθαν στο νησί.

Αλλά κυρίως κλείνει με την ατάκα, που τα λέει όλα.

_Είμαι ευτυχισμένη, γιατί δεν παίζω… θέατρο, όπως πολύς κόσμος, κάνω αυτό που μου αρέσει, ανεξάρτητα αν εμένα μου αρέσει το Θέατρο.