Χίος, Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου

Αντιπαράθεση Μιχαηλίδη - Μηταράκη για τους συνταξιούχους πλοιάρχους στις ΑΕΝ

Αργ. Χατζελένης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχής από τα μαθήματα
Τρί, 29/10/2019 - 14:19

Την ώρα που είναι ορατό το ενδεχόμενο σε αρκετές ΑΕΝ Πλοιάρχων, μεταξύ αυτών και σ' εκείνη των Οινουσσών, να δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα με τη διδασκαλία των βασικών μαθημάτων από τους συνταξιούχους πλοιάρχους που έχουν υπογράψει συμβάσεις, λόγω και της απαίτησης απόδοσης - με αναδρομική ισχύ από το 2016 - του 60% των συντάξεων που λάμβαναν, σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε ο Υφυπουργός Εργασίας, Ν. Μηταράκης σε τοπικό επίπεδο ο Υφυπουργός και Βουλευτής Χίου και ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανταλλάσουν πυρά για το ποιος ευθύνεται γι'αυτό που συμβαίνει. 

Ο Ανδρέας Μιχαηλίδης επισημαίνει ότι η εγκύκλιος πλήττει ευθέως τη δημόσια ναυτική εκπαίδευση  και ειδικότερα την ΑΕΝ Οινουσσών, ενώ χαρακτηρίζει την αναδρομική απαίτηση των ποσών εξοντωτική για τους συνταξιούχους ναυτικούς. Αντίθετα ο Νότης Μηταράκης ψέγει τον Βουλευτή λέγοντας ότι εφαρμόζεται ο νόμος Κατρούγκαλου που εκείνος ψήφισε και σημειώνει ότι το αρμόδιο Υπουργείο θα λάβει κάθε δυνατή πρωτοβουλία για την άμεση κάλυψη κενών στις ΑΕΝ.

Βέβαια να θυμίσουμε, όπως είπε σήμερα και από το Ράδιο "Α" ο Πρόεδρος του Παγχιακού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αξιωματικών Ε.Ν και ένας εκ των τριων συνταξιούχων πλοιάρχων στην ΑΕΝ Οινουσσών, Αργύρης Χατζελένης, μέχρι τώρα στις προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την στελέχωση της Ακαδημίας εν ενεργεία πλοίαρχοι (με μια μόνο εξαίρεση τα τελευταία χρόνια) δεν εκδήλωναν ενδιαφέρον γι'αυτό και "επιστρατεύτηκαν" οι συνταξιούχοι. Ο ίδιος φάνηκε ενοχλημένος με την αναδρομική απαίτηση της περικοπής των συντάξεών τους, λέγοντας ότι από το 2016 που είχε προκύψει το θέμα είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις ότι θα εξαιρεθούν και μάλιστα τότε ο κος Μηταράκης ήταν στο πλευρό τους, υποστηρίζοντας την αναγκαιότητα παραμονής τους στις ΑΕΝ συνυπογράφοντας ερώτηση μαζί με άλλους 31 συναδέλφους του της Ν.Δ. 

Ο κος Χατζελένης προειδοποίησε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, ακόμη και της αποχής τους από τα μαθήματα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία της σχολής, λέγοντας ότι έχουν ζητήσει να τους συμπαρασταθούν τόσο η Διοίκηση της ΑΕΝ όσο και Δήμος των Οινουσσών.

Ακολουθούν, με χρονολογική σειρά, οι επιστολές - δηλώσεις των κυρίων Μιχαηλίδη και Μηταράκη:

Ανδρέας Μιχαηλίδης:    Πλήγμα στην ΑΕΝ Οινουσσών και τη ναυτική εκπαίδευση με υπογραφή Μηταράκη

"Με εγκύκλιο που υπογράφει ο υφυπουργός Εργασίας και βουλευτής Χίου κ. Νότης Μηταράκης από τις 7 Οκτωβρίου 2019, ακυρώνει την εξαίρεση των συνταξιούχων ναυτικών από την περικοπή 60% της σύνταξής τους σε περίπτωση που διδάσκουν σε Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ). Η εξαίρεση αυτή είχε θεσμοθετηθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ακριβώς για να διευκολύνει τις κατά τόπους ΑΕΝ στην εύρεση κατάλληλου διδακτικού προσωπικού και κυρίως για να διευκολύνει την ορθή λειτουργία τους.

Η νεότερη εγκύκλιος πλήττει ευθέως τη δημόσια ναυτική εκπαίδευση  και ειδικότερα την ΑΕΝ Οινουσσών, η οποία απασχολεί κρίσιμο για τη λειτουργία της αριθμό συνταξιούχων ναυτικών. Η αναδρομικότητα δε της ισχύος της εγκυκλίου αυτής, είναι εξοντωτική για τους συνταξιούχους ναυτικούς που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στις ΑΕΝ ως σήμερα.

Οι δικαιολογίες του κ. Μηταράκη ότι πρόκειται περί κακής νομοθέτησης επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανώς προσχηματικές μια και καθ’ όλη την τριετή διάρκεια της εξαίρεσης αυτής δεν είχε δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα.

Καλούμε σε επαγρύπνηση την τοπική κοινωνία, τους εκπαιδευτικούς και τους συνταξιούχους ναυτικούς εν όψει αυτής της εξαιρετικά αρνητικής εξέλιξης.

Λόγω δε της σοβαρότητας του ζητήματος ετοιμάζουμε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου προς τον αρμόδιο Υπουργό".

 

Μηταράκης: Αν ο κ. Μιχαηλίδης διαφωνεί με τον νόμο Κατρούγκαλου για τις ΑΕΝ, ας μην τον ψήφιζε

 

«Αναφορικά με το ζήτημα που έχει προκύψει με κάποιους ωρομίσθιους καθηγητές – συνταξιούχους ΑΕΝ, ας πει κάποιος στον κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη ότι εφαρμόζεται το άρθρο 20 του νόμου Κατρούγκαλου, άρθρο το οποίο εκείνος ψήφισε. Εάν διαφωνεί, θα μπορούσε να το είχε διαβάσει πριν το ψηφίσει!

Ως προς την υποτιθέμενη εξαίρεση που επαίρεται ο κ. Μιχαηλίδης ότι είχε θεσμοθετηθεί λέει ευθέως ψέματα! Ο ΣΥΡΙΖΑ, καλό είναι όλοι να γνωρίζουν πως δεν είχε εκδώσει κανένα σχετικό νόμο, ούτε καμία σχετική υπουργική απόφαση. Επιπλέον ο νόμος Κατρούγκαλου δεν προβλέπει δυνατότητα εξαιρέσεων!

Το μόνο που υπήρχε ήταν μία επιστολή του αρμοδίου Υφυπουργού προς το Υπουργείο Ναυτιλίας, χωρίς νομική αξία! Αντίθετα η εν λόγω επιστολή δημιουργεί σοβαρά ζητήματα στους ενδιαφερόμενους.

Φυσικά το αρμόδιο Υπουργείο θα λάβει κάθε δυνατή πρωτοβουλία για την άμεση κάλυψη κενών που μπορεί να δημιουργηθούν και είμαι σε καθημερινή επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους».

 

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 05/12/2019 - 16:02

Δεν έχει τέλος η αντιπαράθεση του ΣΕΣΝΟΧ με τη Διοικήτρια του Νοσοκομείου.

Η τελευταία ανακοίνωση - καταγγελία που εξέδωσε το Σωματείο αναφέρει τα εξής:

"Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τον εκφοβισμό μέλους του ΔΣ του ΣΕΣΝΟΧ για δηλώσεις που έκανε σε τοπικό ΜΜΕ. Η διοικήτρια του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου, χρησιμοποιώντας μεθόδους άλλων εποχών, κάλεσε σε απολογία μέλος του Δ.Σ. του σωματείου. Υπενθυμίζουμε στην διοικήτρια ότι τα μέλη του ΔΣ του ΣΕΣΝΟΧ εκπροσωπούν τους εργαζόμενους του νοσοκομείου. Η άποψη του Σωματείου μπορεί να μην είναι αρεστή στην Διοικήτρια, όμως εμείς, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου δεν πτοούμαστε, ούτε από κλήσεις σε απολογία, ούτε από συκοφαντίες, ούτε από ραδιουργίες. Το σωματείο μας (ΣΕΣΝΟΧ) έχει ιστορικά αποδείξει ότι δεν διαπραγματεύεται την δημόσια δωρεάν ποιοτική υγειονομική περίθαλψη για όλους τους κατοίκους του νομού. Και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να παλεύουμε.

Αντί λοιπόν να σπαταλάνε χρόνο και ενεργητικότητα ας μας απαντήσουν οι διοικούντες:

  • Πόσο προσωπικό μόνιμο θα προσληφθεί τη στιγμή που οι κλινικές λειτουργούν στα όρια ή και κάτω από τα όρια της ασφάλειας;
  • Πότε προβλέπεται να γίνουν οι προσλήψεις για τη λειτουργία της νέας ψυχιατρικής κλινικής;
  • Πότε θα λειτουργήσει πλήρως η ΜΕΘ;
  • Πότε θα δημιουργηθεί αξιοπρεπής και ασφαλής χώρος για τους χημειοθεραπευόμενους;
  • Τι γίνεται με τις τεράστιες λίστες αναμονής για την πραγματοποίηση εξετάσεων (αξονική, μαγνητική, υπέρηχος) που έχουν φτάσει ως τον Ιούνιο 2020;
  • Τι γίνεται με την επισκευή του κτηρίου της παλαιάς χειρουργικής;
  • Πως αξιοποιείται η περιουσία του νοσοκομείου, όπου τη στιγμή αυτή δεκάδες κτήρια που ανήκουν στο νοσοκομείο όχι μόνο δεν επισκευάζονται αλλά ρημάζουν;

Ας ασχοληθεί με αυτά τα σοβαρά η διοικήτρια και ας απέχει από τις διώξεις συνδικαλιστών.

Επίσης, θα θέλαμε να σας πληροφορήσαμε -γιατί ως φαίνεται δεν το γνωρίζετε- ότι βάση του συνδικαλιστικού νόμου 1264/82 αρ. 14 ο εργοδότης απαγορεύεται να επεμβαίνει με οποιοδήποτε τρόπο στη διοίκηση, τη λειτουργία και τη δράση των συνδικαλιστικών οργάνων. Οι συνδικαλιστές οφείλουν να απολογηθούν για τη δράση τους μόνο στους συναδέλφους εργαζόμενους, που τους στηρίζουν και τους εκλέγουν στη συγκεκριμένη θέση και όχι στους εργοδότες διοικητές τους!

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος                                Η Γραμματέας

Γιάννης Λαμπαδοχυτός                 Ολυμπία Κουβαρά "