Απαίτηση η υγειονομική θωράκιση των λιμενικών

Τετ, 08/07/2015 - 15:23

Η αθρόα έλευση προσφύγων και μεταναστών έχει προκαλέσει ανησυχία στους κόλπους των λιμενικών για έναν ακόμη λόγο, που αφορά στην υγειονομική τους θωράκιση. Τις τελευταίες ημέρες λιμενικοί υποβάλλονται στο γνωστό τεστ Mantoux και μέχρι τώρα δύο άτομα έχουν θετική δερμοαντίδραση και ακολουθούν, σύμφωνα με πληροφορίες,  θεραπευτική αγωγή. Αξίζει να αναφερθεί ότι ένα θετικό αποτέλεσμα στο τεστ, σύμφωνα με το ΚΕΛΠΝΟ, σημαίνει ότι το συγκεκριμένο άτομο έχει μολυνθεί με το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης σε κάποια φάση της ζωής του, δεν σημαίνει όμως ότι νοσεί.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τους τελευταίους μήνες με την έξαρση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών δεν ακολουθείται πλέον η διαδικασία που αποτελούσε ρουτίνα – μέχρι και πέρσι- της εξέτασης των παράνομα εισερχομένων από γιατρούς του Νοσοκομείου.

Σημειώνεται ότι και αστυνομικοί με πρωτοβουλία τους έχουν κάνει μαντού, χωρίς να υπάρχει θετικό αποτέλεσμα, ενώ αύριο στις 10 π.μ. με πρωτοβουλία της τοπικής συνδικαλιστικής τους Ένωσης θα ενημερωθούν για το ζήτημα ευρύτερα και στην κατεύθυνση της πρόληψης, από τον πνευμονολόγο του Νοσοκομείου, Σπύρο Γανιάρη.

Καταλήγοντας να παραθέσουμε σχετική ενημέρωση από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων του Υπ. Υγείας, αναφορικά με την μόλυνση από το μικρόβιο της φυματίωσης:

Πώς μεταδίδεται η φυματίωση;

Μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο, με την εισπνοή σταγονιδίων που περιέχουν μυκοβακτηρίδια. Τα άτομα με πνευμονική φυματίωση αποβάλλουν πολύ μικρά τέτοια σταγονίδια με τον βήχα, το φτάρνισμα και τη δυνατή ομιλία. Τα άτομα αυτά μεταδίδουν συνήθως τη νόσο στους ανθρώπους που είναι σε επαφή μαζί τους αρκετές ώρες κάθε μέρα. Αυτοί μπορεί να είναι η οικογένειά τους, οι φίλοι τους ή οι συνάδελφοι στη δουλειά.

Τι σημαίνει ότι έχω μολυνθεί;

Οι περισσότεροι άνθρωποι που εισπνέουν τα μυκοβακτηρίδια μολύνονται, αλλά ο οργανισμός έχει την ικανότητα να αμυνθεί και να σταματήσει την ανάπτυξή τους. Με αυτό τον τρόπο τα μυκοβακτηρίδια γίνονται ανενεργά, αλλά παραμένουν στον οργανισμό και μπορεί να γίνουν ενεργά αργότερα.

Πολλοί άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δεν αναπτύσσουν ποτέ φυματίωση, άλλοι όμως και ιδιαίτερα αυτοί που το αμυντικό τους σύστημα είναι εξασθενημένο μπορεί να αναπτύξουν φυματίωση κάποια στιγμή στο μέλλον. Αυτοί που μολύνονται δεν αισθάνονται άρρωστοι, δεν έχουν συμπτώματα, δεν μεταδίδουν τη νόσο και συνήθως έχουν θετική δερμοαντίδραση Mantoux. Τα άτομα αυτά λέμε ότι έχουν «λανθάνουσα φυματική λοίμωξη».

Σχετικά Άρθρα