Άπλωσαν... τραχανά στο «Φάρο» για καλό σκοπό

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Τρί, 09/08/2022 - 12:38

Μυρωδιές και… μνήμες γέμισαν την αίθουσα του «Φάρου Βαρβασίου» το πρωί της Τρίτης 9 Αυγούστου, καθώς μέλη του μικρασιατικού σωματείου έφτιαχναν τραχανά… για καλό σκοπό.

Από την προηγουμένη μέρα είχε αρχίσει η προετοιμασία για την παρασκευή του τραχανά με μικρασιάτικη συνταγή που έφεραν μαζι τους οι πρόσφυγες της Μικρασίας 100 χρόνια από τον ξεριζωμό τους.

«Παρασκευάζουμε τραχανά με την μικρασιάτικη συνταγή που έφεραν οι γιαγιάδες μας από την Μικρά Ασία, προκειμένου και τα νέα παιδιά να την μάθουν και να την διατηρήσουν», ανέφερε η Καίτη Χούλη υπογραμμίζοντας ότι ο βασικός στόχος της δράσης είναι να διατηρηθεί η παράδοση.

Η ίδια σε δηλώσεις της αναφέρθηκε στην παρασκευή του τραχανά τα προηγούμενα χρόνια στον μικρασιάτικο συνοικισμό του Βαρβασίου, όταν οι νοικοκυρές κάθε γειτονιάς γίνοταν μια παρέα για όσες μέρες χρειαζόταν, προκειμένου κάθε οικογένεια να έχει το χειμώνα το δικό της τραχανά.

Να προσθέσουμε ότι η ποσότητα του τραχανά που παρασκευάστηκε θα διατεθεί στο Γηροκομείο Χίου.

Ακολουθεί η παραδοσιακή μικρασιάτικη συνταγή:

ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΣ ΤΡΑΧΑΝΑΣ

(Δόση για 2 κιλά αλεύρι)

Υλικά:

1 κιλό αλεύρι σκληρό + έξτρα αλεύρι για το ζύμωμα και το άπλωμα του τραχανά

1 κιλό σιμιγδάλι (μπορείτε μισό κιλό ψιλό, μισό κιλό χοντρό)

2 κιλά ντομάτες (πρέπει να είναι πολύ ώριμες και ροδέλες)

3 μεγάλα κρεμμύδια (1 κιλό)

2 πιπεριές γλυκιές (κατά προτίμηση κόκκινες)

1/2 κιλό γιαούρτι στραγγιστό (πρέπει να είναι πηχτό) π.χ. γιαούρτι Μυτιλήνης

5-6 μπαχάρια, 10-12 κόκκοι πιπέρι μαύρο

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1/2 ποτήρι νερό

1 μικρό ματσάκι τραχανόχορτο

Εκτέλεση

Την προηγούμενη ημέρα...

Πλένουμε καλά τα κρεμμύδια, τις ντομάτες, τις πιπεριές, τα καθαρίζουμε, τα κόβουμε και τα ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα. Εκεί, προσθέτουμε 1/2 ποτήρι νερό, το αλάτι, τα μπαχάρια, τα πιπέρια. Όλα αυτά, τα βράζουμε για αρκετή ώρα, σε μέτρια φωτιά μέχρις ότου να "λιώσουν". Έπειτα προσθέτουμε το ματσάκι με το τραχανόχορτο και αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια ακόμη βράση. Μετά χαμηλώνουμε την φωτιά και το αφήνουμε να βράσει μέχρις ότου να απορροφήσει όλα τα υγρά.

Αφαιρούμε την κατσαρόλα από την φωτιά και από μέσα της το ματσάκι με το τραχανόχορτο και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να αποκτήσει χλιαρή θερμοκρασία.

Στην συνέχεια, περνάμε το μείγμα από χειροκίνητο μυλαράκι με πολύ μικρές και λεπτές τρυπούλες, ώστε να απομακρυνθούν οι σπόροι και οι φλούδες από τις ντομάτες. Η τελική μορφή που θα πρέπει να έχει το μείγμα μας θα μοιάζει με μια "σφιχτή" σάλτσα. Επίσης θα είναι σε ποσότητα περίπου 3/4 του κιλού.

Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει τελείως και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε το ζύμωμα!

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι και τα ομογενοποιούμε. Ακολούθως, παίρνουμε μια λεκάνη, κατά προτίμηση πήλινη, και ρίχνουμε το μείγμα με το αλεύρι και το σιμιγδάλι κάνοντας στην μέση ένα "λακάκι" στο οποίο βάζουμε το γιαούρτι. Τέλος, ρίχνουμε μέσα στην λεκάνη τη σάλτσα των λαχανικών που φτιάξαμε.

Ξεκινάμε το ζύμωμα, προσθέτοντας επιπλέον αλεύρι όπου χρειάζεται ώστε η ζύμη μας να μην "κολλάει". Είναι σημαντικό η ζύμη να γίνει πολύ πολύ σφιχτή ώστε να μην υγροποιηθεί μέχρι το πρωί.

Αποθηκεύουμε την ζύμη στην λεκάνη πασπαλίζοντάς την με αλεύρι και σκεπάζοντάς την με μία λευκή λινή ή βαμβακερή πετσέτα. Επιπρόσθετα, σκεπάζουμε από πάνω με ένα τραπεζομάντηλο διπλωμένο στα 4 μέρη, το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε και την επόμενη ημέρα για να απλώσουμε τον τραχανά.

Πρωί πρωί την επόμενη ημέρα...

Απλώνουμε σε τραπέζια διπλά τραπεζομάντηλα τα οποία κουκίζουμε με αλεύρι.

Αρχίζουμε, παίρνοντας μεγάλα κομμάτια από τη ζύμη τα οποία πλαταίνουμε και τοποθετούμε στα τραπέζια φτιάχνοντας τις λεγόμενες "πίτες". Τις πίτες θα αφήσουμε για αρκετή ώρα και θα τις μεταγυρίσουμε πλευρά, ώστε να αρχίσουν να "στεγνώνουν" από τον αέρα. Όταν βεβαιωθούμε ότι "στέγνωσαν" τις κόβουμε σε μικρότερα κομματάκια (πιττάκια), τα οποία αφήνουμε κι αυτά λίγη ώρα και μόλις στεγνώνουν εντελώς, ξεκινάμε το τρίψιμο με το κόσκινο (κοσκίνισμα).

Οι επόμενες ημέρες...

Για 3-4 ημέρες αφήνουμε τον τραχανά απλωμένο πάνω στο τραπεζομάντηλο και περνάμε και τον ανακατεύουμε κάθε 10-15 λεπτά για να μην "κολλήσει".

Τέλος, τοποθετούμε τον τραχανά σε ένα υφασμάτινο λευκό σακούλι και τον βγάζουμε στον ήλιο για αρκετές ημέρες μέχρις ότου "στεγνώσει" τελείως!

 

mikrasiatiki_paraskeyi_trahanagia_to_girokomeio_hioy

Σχετικά Άρθρα