Αύριο σε δοκιμαστική λειτουργία το Κέντρο Προσφύγων στην πρώην ΒΙΑΛ

Η Μέρκελ στον Ερντογάν.... και 1.300 πρόσφυγες και μετανάστες στη Χίο
Τρί, 09/02/2016 - 09:29

Μετά από μια μικρή ανάπαυλα το τελευταίο 24ωρο, ανήμερα της επίσκεψης Μέρκελ στον Ερντογάν,  πέρασαν από την Τουρκία στη χώρα μας, μέσω Χίου, τουλάχιστον 1.300 με 1.400 πρόσφυγες και μετανάστες. Την ίδια στιγμή στην τελική ευθεία βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες οι εργασίες στο χώρο του πρώην εργοστασίου της ΒΙΑΛ προκειμένου να τεθεί σε πλήρη λειτουργία, πιθανά μέχρι και το Σαββατοκύριακο το Κέντρο Υποδοχής, ή αλλιώς Hotspot, στο οποίο έχουν εγκατασταθεί εξωτερικά 85 οικίσκοι, χωρητικότητας 1.000 περίπου ατόμων και εσωτερικά 10 για την κάλυψη των αναγκών της αστυνομίας, οργανώσεων κ.λ.π.

Συγκεκριμένα αύριο αναμένεται να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία το κέντρο μεταφέροντας εκεί η Αστυνομία τις τρεις από τις πέντε μονάδες καταγραφής που έχει εγκατεστημένες στα Ταμπάκικα και το σύνολο αυτών μέχρι την Παρασκευή.

Στο μεταξύ το νομοσχέδιο που έθεσε σε διαβούλευση το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, η οποία θα διαρκέσει μέχρι αύριο, προβλέπεται ότι οι εισερχόμενοι στα ελληνικά νησιά θα στερούνται το καθεστώς ελευθερίας για διάστημα 3-25 ημερών, ενώ επιχειρείται να μπει «μπλόκο» στους μετανάστες που δεν έχουν δικαίωμα ασύλου.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση, οι πρόσφυγες και μετανάστες που θα εισέρχονται στη χώρα μας θα οδηγούνται στο hotspot και θα τελούν «σε καθεστώς περιορισμού της ελευθερίας τους, με απόφαση του διοικητή του, η οποία εκδίδεται εντός τριών ημερών από την είσοδό τους». 

Ωστόσο, όπως διευκρινίζεται, εάν οι διαδικασίες ταυτοποίησης δεν ολοκληρωθούν σε αυτό το διάστημα υπάρχει δυνατότητα παράτασης του περιορισμού της ελευθερίας των εισερχομένων για διάστημα 25 ημερών. Εναλλακτικά θα αποστέλλονται στα κέντρα μετεγκατάστασης στην ενδοχώρα, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Ειδικοί χώροι κράτησης
Παράλληλα, στις εγκαταστάσεις που ανήκουν στα hotspots, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, θα μπορούν να λειτουργούν Ειδικοί Χώροι Παραμονής Αλλοδαπών (ΕΧΠΑ) ή ειδικοί χώροι κράτησης, για τους μετανάστες που θεωρούνται επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια. Για όσους δεν δικαιούνται άσυλο ή διεθνή προστασία θα δρομολογούνται αμέσως οι διαδικασίες επιστροφής, επανεισδοχής ή απέλασης και θα παραπέμπονται στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές.

Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής διευκρινίζουν ότι το νομοσχέδιο οργανώνει καλύτερα την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών, θέτοντας όλες τις δομές κάτω από κοινή ομπρέλα. Επίσης δίδεται άδεια παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους σε όσους έχουν υποβάλει αίτηση για χορήγηση ασύλου πριν από πέντε χρόνια, χωρίς ωστόσο να έχουν λάβει απάντηση.

(με πληροφορίες από το ethnos.gr)

Σχετικά Άρθρα