Χίος, Τετάρτη 8 Ιουλίου

«Αυτοπροσώπως» την Πέμπτη στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV με την Αγγελική Μαστρομιχαλάκη

Κανένας γονιός να μην ξεχνά τον κανόνα 3-6-12
Δείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 25/08/2019 - 20:22

Η Αγγελική Μαστρομιχαλάκη, που γεννήθηκε στο νησί μας το 1965 εκτός από μάνα, δασκάλα και συγγραφέας είναι και κάτι άλλο που φαίνεται από χιλιόμετρα μακριά.

 Είναι Μικρασιάτισσα.

Ο αέρας της Ιωνίας, πατρίδα των παππούδων της βεβαίως, χαρακτηρίζει τη σκέψη της, το χρώμα της φωνής της, φαίνεται ακόμα και σε μια απλή συνέντευξη μιας Χιώτισσας Δασκάλας, που η ζωή και η τύχη την έφερε να ζεί αναγκαστικά εκτός Χίου.

Πολυτάλαντη, αεικίνητη, πνευματώδης, απλή, με ζηλευτές σπουδές, υπηρετεί την εκπαίδευση σήμερα από τη θέση της Διευθύντριας Δημοτικού σχολείου στο Παλαιό Φάληρο, σύζυγος του καθηγητή Παντελή Ζούρα και μητέρα του Θοδωρή, που είναι φοιτητής και της Μαρίας που φέτος τελειώνει το Λύκειο.

Συγγραφέας 12 παιδικών βιβλίων εκτός αν μας διαφεύγει κανένα, παραγωγός επί 10 ετία εκπαιδευτικής εκπομπής στο Ραδιόφωνο της Πειραϊκής Εκκλησίας, συγγραφέας του βιβλίου Θρησκευτικών της 4ης και 5ης Τάξης Δημοτικού, που διδάσκονται τα ελληνόπουλα στη χώρα μας, στην Κύπρο και όπου υπάρχει ελληνισμός, με λογοτεχνικά βραβεία στο βιογραφικό της και με εμπειρία εξορμήσεων σε 62 Νομούς της χώρας και στην Κύπρο για το πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας, του οποίου είναι μια από τις ψυχές.

Ζώντας από μέσα το χώρο της εκπαίδευσης και της παιδικής ψυχολογίας, μαγεύει με το λόγο της, και με στρωτά επιχειρήματα, αναλύει στον Γιάννη Τζούμα την Πέμπτη στις 7.00 και στις 11.00 μ.μ στην εκπομπή «Αυτοπροσώπως» στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV, τα οφέλη των γονιών και της κοινωνίας αργότερα αν βάλουν στο χέρι και στο μυαλό του παιδιού της το βιβλίο και την γνώση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι απόψεις της για την χρήση των υπολογιστών και των κινητών τηλεφώνων, σε σχέση με την παιδική ψυχολογία και τις έρευνες που έχουν γίνει σε διεθνές επίπεδο, για τις επιπτώσεις τους στην ψυχοσωματική υγεία των παιδιών.

Κρατείστε, μας είπε, έναν χρυσό κανόνα που έχουν εισαγάγει οι Γάλλοι στην εκπαίδευση τους. Το περίφημο 3 - 6 - 12.

Δεν μπορεί βέβαια να το πετύχει κανείς ίσως 100% αλλά από το ποσοστό που θα κατακτήσει θα εξαρτηθεί αν το παιδί του θα γίνει ένας σωστός ενήλικας.

3. Μέχρι τα 3 χρόνια το παιδί δεν έχει ανάγκη να δεί ούτε καν τηλεόραση.

6. Μέχρι τα 6 δεν έχει καμιά ανάγκη να έχει οποιαδήποτε σχέση με ηλεκτρονικό υπολογιστή.

12. Μέχρι και τα 12 δεν έχει καμιά ανάγκη να έχει οποιαδήποτε επαφή με κινητό τηλέφωνο.

Μα θα αντιτείνει κανείς, ένα παιδί 10 ετών μπορεί να χειρίζεται άνετα ένα κινητό τηλέφωνο. Σωστό, μέχρι τα 10 αντί να έχει ποδήλατο μπορεί άνετα να χειρίζεται στη θέση του ένα δίκυκλο. Του το δίνουμε, βγάζουμε ένα παιδί στην… κυκλοφορία;

Ε, το κινητό έχει χειρότερα αποτελέσματα στην ψυχολογία του από ότι το δίκυκλο.

Περισσότερα και πιο ενδιαφέροντα την Πέμπτη στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV.

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Έρευνα του ΑΠΘ σε πρώιμο στάδιο παρουσιάζεται στο 17ο Διεθνές Συνέδριο Νανοεπιστημών και Νανοτεχνολογίας
Τετ, 08/07/2020 - 10:29

Στη χρήση νανοϊνών ή νανοσωματιδίων που περιέχουν μαστίχα Χίου για τη δημιουργία επικαλυμμένων στεντ ή μπαλονιών αγγειοπλαστικής και θα εμποδίζουν την επαναστένωση της αθηρωματικής πλάκας στρέφεται η έρευνα στο χώρο της νανοτεχνολογίας, αναφέρει σε δημοσίευμά του το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, σήμερα στις αγγειοπλαστικές χρησιμοποιούνται στεντ ή μπαλονάκια που είναι επικαλυμμένα με ένα χημειοθεραπευτικό , την πακλιταξέλη, που εμποδίζει την επαναστένωση της βλάβης. Επειδή το χημειοθεραπευτικό αυτό μπορεί να προκαλέσει κάποιες βλάβες σε βάθος χρόνου, σήμερα διερευνάται η δυνατότητα χρήσης κάποιας άλλης ουσίας που δεν θα έχει τοξική δράση, όπως είναι η μαστίχα Χίου.

Η σύνθεση νανοϊνών με βάση τη μαστίχα Χίου για την επικάλυψη μπαλονιών ή στεντ αγγειοπλαστικής αποτελεί το αντικείμενο της υπό εκπόνηση μεταπτυχιακής διατριβής του αγγειοχειρουργού Ιωακείμ Γιαγτζίδη στο τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ με επιβλέποντες τον καθηγητή Στέργιο Λογοθετίδη και την νανοϊατρό - επικεφαλής της Ομάδας Νανοϊατρικής του ΑΠΘ- Βαρβάρα Καραγκιοζάκη.

Τα στοιχεία της έρευνας που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού του κ. Γιαγτζίδη θα παρουσιαστούν σε αναρτημένη ανακοίνωση στο 17ο Διεθνές Συνέδριο Νανοεπιστημών και Νανοτεχνολογίας που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Όπως επισημαίνει ο κ. Γιαγτζίδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η έρευνα , η οποία είναι σε αρχικό στάδιο, ξεκίνησε με σκεπτικό την αντικατάσταση του χημειοθεραπευτικού που χρησιμοποιείται για την επικάλυψη των στεντ ή των μπαλονιών με κάποια φυσική ουσία , όπως η μαστίχα Χίου η οποία δεν είναι τοξική.

«Η αγγειοπλαστική είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική που εφαρμόζεται με τοπική αναισθησία . Σε κάποιους ασθενείς μετά από την αγγειοπλαστική παρατηρείται επαναστένωση. Γι αυτό τον λόγο, πλέον, στις αγγειοπλαστικές χρησιμοποιούνται στεντ ή μπαλόνια επικαλυμμένα με φάρμακο το οποίο εμποδίζει την επαναστένωση της βλάβης. Το φάρμακο που συνήθως χρησιμοποιείται, είναι ένα χημειοθεραπευτικό , η πακλιταξέλη ,το οποίο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία σε κάποιες μορφές καρκίνου. Το φάρμακο αυτό φαίνεται ότι σταματάει την επαναστένωση της βλάβης. Βασιζόμενοι στη λογική της επικάλυψης των στεντ ή των μπαλονιών με μια ουσία που εμποδίζει την επαναστένωση αλλά και σε κάποιες δημοσιεύσεις ότι η πακλιταξέλη μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε βάθος χρόνου-όχι τόσο για τα στεφανιαία αγγεία αλλά για τις περιφερικές αρτηρίες -σκεφτήκαμε να αλλάξουμε την ουσία και να βάλουμε κάτι που σίγουρα είναι πιο φιλικό, χωρίς τοξικές δράσεις. Σκεφτήκαμε να χρησιμοποιήσουμε τη μαστίχα Χίου και γιατί είναι ελληνικό προϊόν και επειδή κάποιες μελέτες είχαν δείξει ότι, πέρα από όλα της τα οφέλη στο έλκος , στην περιοδοντολογία κλπ, επειδή έχει αντιφλεγμονώδεις δράσεις φαίνεται να λειτουργεί προστατευτικά και στη αθηρωμάτωση. Σε αυτό συνέβαλε και προηγούμενη εργασία του κ. Ματθαίου Διδάγγελου ο οποίος είναι καρδιολόγος και συμφοιτητής μου στο μεταπτυχιακό. Με τη βοήθεια της Ένωσης Ελλήνων Μαστιχοπαραγωγών οι οποίοι μας προμήθευσαν την μαστίχα, σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε νανοσωματίδια (το θέμα της μεταπτυχιακής διατριβής του κ. Διδάγγελου) ή νανοΐνες, δηλαδή δομές μεταφοράς φαρμάκων σε νανοεπίπεδο. Τα νανοσωματίδια είναι σφαιρίδια που περιέχουν μαστίχα Χίου και οι νανοΐνες είναι σαν πολύ λεπτές τρίχες οι οποίες γύρω τους και μέσα τους έχουν μαστίχα Χίου. Το άλλο υλικό το οποίο χρησιμοποιείται είναι ένα πολυμερές το οποίο ούτως ή άλλως έχει δοκιμαστεί ως βιοσυμβατό υλικό . Αυτά αποδεσμεύονται ή αποδομούνται από τον οργανισμό και στην πορεία του χρόνου, θεωρητικά, θα αποδεσμεύεται η μαστίχα Χίου πάνω στο σημείο που θέλουμε» εξηγεί ο κ. Γιαγτζίδης.

Προς το παρόν στο πλαίσιο της έρευνας έχουν δημιουργηθεί οι νανοΐνες και τα νανοσωματίδια, έγινε χαρακτηρισμός τους και στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, έγιναν κάποιες δοκιμές προκειμένου να διαπιστωθεί αν κολλάνε και πως κολλάνε πάνω στο μπαλόνι της αγγειοπλαστικής και επίσης έγιναν μελέτες που έδειξαν ότι οι δομές δεν είναι κυτταροτοξικές.

«Η μελέτη βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο. Αλλά ακόμη και δεν “ δουλέψει” η μαστίχα Χίου θα δουλέψει ο νανο-φορέας δηλαδή το σύστημα της νανομεταφοράς» σημειώνει ο κ Γιαγτζίδης αναφέροντας ότι ακόμη και για την επικάλυψη με πακλιταξέλη δεν χρησιμοποιούνται νανοΐνες ή νανοσωματίδια αλλά κάποιες άλλες μέθοδοι".