Χίος, Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου

Δεν περνάς κυρά Μαρία...

Φραγμένη η έξοδος του Κοκκαλά!
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Τρί, 24/02/2015 - 10:15

Επειδή η κακοκαιρία δεν σταμάτησε και επειδή πάλι θα ψαχνόμαστε γιατί πνιγόμαστε, δημοσιεύομε δύο φωτογραφίες από την εκβολή του Κοκκαλά μετά το Κολυμβητήριο. Σ' αυτές φαίνεται καθαρά πως περνά ο χείμαρρος κάτω από το τελευταίο γεφύρι, στο ύψος του Περιφερειακού δρόμου προς τη ΔΕΗ και πόσο εύρος του μένει στην έξοδο του στη θάλασσα, όπου για άγνωστους λόγους ή υπήρχαν μπάζα εκεί ή κάποιοι τα έριξαν. Αν δεν ανοίξει αμέσως η έξοδος του χειμάρρου θα πλημμυρίσει όλη η περιοχή της Λευκωνιάς

Σχετικά Άρθρα

Νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση προβλημάτων του συστήματος ακοής σε παιδιά και ενήλικες.
Παρ, 21/02/2020 - 06:23

   Ενημερωτική εσπερίδα με θέμα τα νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση προβλημάτων του συστήματος ακοής σε παιδιά και ενήλικες, πραγματοποιήθηκε στις 7.30 το βράδυ της Πέμπτης 20 Φεβρουαρίου 2020 στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο, από την Ελληνική Εταιρία Αγωγής Υγείας που τις δραστηριότητες της στη Χίο δρομολογεί ο γνωστός Φαρμακοποιός Γιώργος Μαρής. 

 Όπως τόνισαν και οι 5 εξειδικευμένοι γιατροί τα προβλήματα ακοής πλέον αντιμετωπίζονται αρκετά ικανοποιητικά και η έγκαιρη διάγνωση, η πρόληψη και η ταχεία επιστημονική αντιμετώπιση με τις σύγχρονες μεθόδους, δίνουν λύσεις σε όλες τις ηλικίες. Αυτό είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο και ευχάριστο γιατί όπως ειπώθηκε στην εκδήλωση...ακούω καλά, σημαίνει ζω καλά, διάγω, εξελίσσομαι και απολαμβάνω ισότιμα με όλους τους άλλους ανθρώπους.

 Για τις σύγχρονες λύσεις, που πολλοί πάσχοντες αλλά και οι οικείοι τους δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν, μίλησαν οι επιστήμονες: Ιωάννης Αναστασάκης Χειρουργός ΩΡΛ, Γεώργιος Πλέσσας ΩΡΛ στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο Χίου, Έλενα Πιππίδη Διευθύντρια Παιδιατρικής Κλινικής Σκυλιτσείου Νοσοκομείου Χίου, Ιωάννης Σταυράκης Παιδίατρος και Σταματία Σταϊκούδη Ακοολόγος. 

 Η εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρίας Αγωγής Υγείας, που εστίασε στις νέες μεθόδους θεραπείας και αντιμετώπισης με αποτελεσματικά μέσα, υποστηρίχθηκε επίσης στη διοργάνωση από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου-Περιφερειακή Ενότητα Χίου, το Δήμο Χίου, τον Ιατρικό Σύλλογο Χίου, το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο και την Εθελοντική Ομάδα για την Τρίτη Ηλικία ''ΘΑΛίΑ''.

  Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, αφού προλόγισε ο Γιώργος Μαρής, ο Κώστας Βολάκης εκπρόσωπος της Εθελοντικής Ομάδας για την Τρίτη Ηλικία ''ΘΑΛίΑ'', απηύθυνε χαιρετισμό στην Ιατρική Ενημερωτική Εσπερίδα και τόνισε ότι είναι πολύ ωφέλιμη για όλους μας, αλλά και για όλους όσους έχουν την έγνοια των ηλικιωμένων που συχνά, μαζί με άλλα προβλήματα, αντιμετωπίζουν και προβλήματα ακοής και χρειάζονται την αγάπη και τη φροντίδα των νέων. 

 Η αδύναμη ακοή βρεφών, παιδιών, ενηλίκων ή υπερηλίκων, που μπορεί να μετεξελιχθεί αν δεν αντιμετωπιστεί γοργά επαρκώς και καταλλήλως σε πλήρη κώφωση, αποτελεί ένα πολύ έντονο ''βαρίδι'' στη ζωή των παθόντων, γιαυτό πρέπει όλοι να είμαστε υποψιασμένοι με γνώση και εγρήγορση πάνω στο θέμα, ούτως ώστε να αναγνωρίσουμε τα πρώτα ελαφρά συμπτώματα και να απευθυνθούμε στους ειδικούς, αφού η αποκατάσταση και η βελτίωση της ακοής είναι πλέον κάτι εφικτό σε πολύ μεγάλο βαθμό. Αυτό είναι κάτι που το υπογράμμισαν όλοι οι ομιλητές εξηγώντας τις ενδείξεις που πρέπει να μας κάνουν να ανησυχήσουμε. 

 Ο Γιώργος Μαρής, έκανε μία παρέμβαση ανάμεσα στις εισηγήσεις, θυμίζοντας σε όλους μας ότι ο ίδιος είναι εξαιρετικά ευαίσθητος στο θέμα διότι ο πατέρας του από αρκετά νέος δεν άκουγε πλέον καθόλου καλά. Αυτό είχε συμβεί επειδή όταν πολεμούσε στην ελληνοαλβανική μεθόριο το 1940, μια νύχτα που χιόνισε ενώ οι στρατιώτες κοιμόντουσαν με βάρδιες στο ύπαιθρο, το αυτί του που ακουμπούσε στο χιόνι παρατεταμένα προσβλήθηκε από το κρύο. Από το επόμενο πρω'ι'νό είχε εμβοές. Αλλά πως να απασχολήσει τότε τους γιατρούς στο μέτωπο με τα βουητά που άκουγε;!...αφού είχαν να αντιμετωπίσουν καθημερινά κομμένα πόδια και χέρια...Ήταν όμως ένα περιστατικό που αν είχε αντιμετωπιστεί γρήγορα με την κατάλληλη Ιατρική φροντίδα θα μπορούσε να αποκατασταθεί και όχι να επιδεινώνεται με το χρόνο. Γιαυτό όπως τόνισαν όλοι οι ομιλητές...και όσον αφορά τα προβλήματα ακοής, όπως και για όλα τα άλλα θέματα υγείας...όσο πιο γρήγορα απευθύνεται κανείς στο Γιατρό τόσο το καλύτερο.

  Ο Ιωάννης Αναστασάκης Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος, εξήγησε τη μορφολογία και τον τρόπο λειτουργίας των εσωτερικών οργάνων του αυτιού, για να γίνει κατανόητο στο ακροατήριο, πως απόλαμβάνουμε και αξιοποιούμε την αίσθηση της ακοής και πως δημιουργείται η βαρυκο'ί'α. Τόνισε ότι κάποιοι επιστήμονες θεωρούν ότι η ακοή είναι η σημαντικότερη αίσθηση του ανθρώπου, γιατί με αυτήν γίνεται άμεσα αντιληπτός ο εξωτερικός χώρος και διευκολύνεται η επικοινωνία και η εκπαίδευση. Η ακοή συμπληρώνει την όραση και πολλές φορές την αντικαθιστά στους τυφλούς και στις νυχτερίδες. Υπογράμμισε ότι ενώ οι τυφλοί δεν χάνουν την επαφή με το χώρο και τους ανθρώπους, οι κουφοί την χάνουν. Με την περιφερειακή ακοή(έχουμε αυτιά κι από τις δύο πλευρές)είναι δυνατή και η αντίληψη της κατεύθυνσης-διότι ο ήχος αν είναι π.χ. από τα δεξιά φτάνει πιο γρήγορα στο δεξί αυτί-αλλά είναι δυνατή και η αντίληψη της απόστασης από την οποία ακούγεται ο ήχος ανάλογα με την ένταση. Έτσι η ακοή βοηθά και στην ισορροπία του σώματος και στην κίνηση. Η ακοή(και η όραση)είναι που κάνει τα βρέφη να αντιδρούν, να μιμούνται ήχους και σιγά-σιγά να μιλούν...αρά αρχίζουν να σκέφτονται. Η ακοή, η ομιλία και η νόηση έχουν άμεση σχέση...και είναι αυτές που χαρακτηρίζουν και ξεχωρίζουν το ανθρώπινο είδος.

Ένώ ο Ιωάννης Αναστασάκης κατέδειξε με τον καλύτερο τρόπο τι συμβαίνει όταν ακούμε, ο Γιώργος Πλέσσας ΩΡΛ του Σκυλιτσείου Νοσοκομείου Χίου εξήγησε τι συμβαίνει και πόσα άλλα προβλήματα επακολουθούν όταν δεν ακούμε ή δεν ακούμε καλά. Τα παιδιά αντιμετωπίζουν προβλήματα στο Σχολείο και μένουν πίσω στην εκπαίδευση(στον Τρίτο Κόσμο δεν πάνε και καθόλου Σχολείο). Οι ενήλικες αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εργασία τους ή μένουν άνεργοι με αποτέλεσμα να έχουν πενιχρά εισοδήματα. Αντιμετωπίζουν προβλήματα στις σχέσεις τους. Οι υπερήλικες αποσύρονται από τις επαφές και τις ασχολίες τους και αυτό τους κάνει επιρρεπείς στην κατάθλιψη και το Αλτσχά'ι'μερ.

 Για τις πρώτες ενδείξεις και τα συμπτώματα που θα πρέπει να μας κάνουν να ανησυχήσουμε για βαρυκο'ί'α και να απευθυνθούμε στον αρμόδιο γιατρό γιατί υπάρχουν λύσεις, μίλησε κυρίως η Έλενα Πιππίδη Διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Σκυλιτσείου Νοσοκομείου Χίου. Είπε χαρακτηριστικά: ''Αν το παιδί σας ή κάποιος οικείος σας...βάζει δυνατά την τηλεόραση, δεν απαντάει όταν του μιλάτε από το άλλο δωμάτιο ή απαντάει άλλο από αυτό που ρωτάτε...πρέπει να ανησυχήσετε για προβλήματα ακοής και όχι να ερμηνεύσετε το γεγονός διαφορετικά...Εάν το παιδί σας έχει προβλήματα άρθρωσης ή καθυστέρηση στην ομιλία...πρέπει να ανησυχήσετε για προβλήματα ακοής...ιδιαίτερα αν είναι συχνά κρυωμένο με μπουκωμένη μυτούλα κι έχει περάσει ωτίτιδες, είναι πολύ πιθανό ότι έχει και μειωμένη ακοή-δηλαδή παιδική βαρυκο'ί'α.'' Τότε πρέπει να απευθυνθείτε αμέσως σε Ειδικό Γιατρό. ''Μην αγνοήσετε τα σημάδια βαρυκο'ί'ας, υπάρχει θεραπεία, επείγει να εφαρμοστεί στο παιδί σας για να μπορεί χωρίς να χάσει πολύτιμο χρόνο να απολαμβάνει τη ζωή ισότιμα με όλους τους άλλους'' τόνισε η Έλενα Πιππίδη...και έδειξε ένα βίντεο στο ακροατήριο, στο οποίο ήταν καταφάνερη η χαρούμενη αντίδραση ενός μωρού(και της μαμάς του)μόλις του έβαλαν ειδικό ακουστικό και άκουσε κανονικά και καθαρά για πρώτη φορά.

 Τονίστηκε επίσης ότι στην εποχή μας, για πολλές περιπτώσεις παιδικής βαρυκο'ίας ευθύνονται ηλεκτρονικές συσκευές με ακουστικά και ισχυρότατους ήχους π.χ. ηλεκτρονικοί υπολογιστές και παιχνίδια. Επίσης ευθύνεται η παιδική κακοποίηση ή και χτυπήματα στο κεφάλι κοντά στα αυτιά από ατυχήματα.  

 Ανάμεσα στο ακροατήριο ήταν και η Σωτηρία Λαζάρου (από τη Θεσσαλονίκη) Διερμηνέας της Νοηματικής Γλώσσας. Σε κάποιο σημείο της  Εσπερίδας μίλησε τονίζοντας πόσο σημαντικό, για την εκπαίδευση και τη ζωή των βαρύκοων παιδιών και ενηλίκων, είναι να κατοχυρωθεί και στη χώρα μας και να γενικευθεί η χρήση της Νοηματικής και των Υποτίτλων στα τηλεοπτικά και σχολικά προγράμματα, σε εκδηλώσεις και στην καθημερινότητα των πολιτών.

 Ο Ιωάννης Σταυράκης Παιδίατρος, μίλησε για τον Ανιχνευτικό Ιατρικό Έλεγχο που γίνεται έτσι κι αλλιώς σε όλα τα Νεογνά(screening)ο οποίος διαγιγνώσκει και προβλήματα ακοής. Τώρα υπάρχουν και οι προγεννητικοί έλεγχοι που γίνονται στα έμβρυα και τις εγκύους. Όλα αυτά βοηθούν για την έγκαιρη διάγνωση και την έγκαιρη και αποτελεσματική παρέμβαση και θεραπεία. Η έγκαιρη παρέμβαση, όπως είπε ο Ιωάννης Σταυράκης, συσχετίζεται με τη βελτίωση της εκφραστικής δεξιότητας, της κατανόησης και της εκφοράς του λόγου, αλλά και τη βελτίωση των επικοινωνιακών επιδόσεων, των παιδιών με μέτρια έως σοβαρή ελάττωση της ακοής.

Η Σταματία Στα'ι'κούδη Ακοολόγος, μίλησε για τα ακουστικά βαρυκο'ί'ας, για την απώλεια ομιλίας ή και απώλεια κατανόησης ακοής μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο και πως αυτά αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά. Αναφέρθηκε επίσης σε αρκετές νέες εξετάσεις και μεθόδους. Τόνισε ότι σύμφωνα με κλινικές μελέτες τα σύγχρονα ακουστικά βαρυκο'ί'ας καλής ποιότητος όταν είναι σωστά προγραμματισμένα και οι ασθενείς τα φορούν τις ώρες που πρέπει να τα φορούν, μειώνουν τον κίνδυνο της κατάθλιψης και απομακρύνουν το Αλτσχά'ι'μερ από τους βαρύκοους υπερήλικες, πολύ περισσότερο από την υγιεινή διατροφή και την άσκηση. Πρόσθεσε επίσης ότι κατάλληλοι για να συνταγογραφούν και να δίνουν τα σωστά ακουστικά βαρυκο'ί'ας είναι οι Ακοολόγοι που κάνουν τα διαγνωστικά τεστ και τις εξετάσεις...και όχι οι καταστηματάρχες έμποροι... Επίσης τόνισε ότι 7 στους 10 ασθενείς ύστερα από εγκεφαλικό έχουν εσφαλμένη διάγνωση μη δυνατότητας επεξεργασίας του εγκεφάλου για ομιλία...ενώ τελικά έχουν βαρυκο'ί'α, επειδή συχνά από το επεισόδιο επηρρεάζεται η ακοή-πράγμα που αντιμετωπίζεται. Η Σταματία Στα'ι'κούδη, με σπουδές στην Ελλάδα και στην Αγγλία, πραγματοποίησε μία πενταετή Μελέτη και ήταν η πρώτη σε όλο τον κόσμο που το απέδειξε αυτό. Η Μελέτη αυτή μαζί με τη Μέθοδο Θεραπείας που είναι αποτελεσματική, συμπεριλαμβάνεται στα Επίσημα Πρωτόκολλα του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας. 

  Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ελέχθη από τους γιατρούς ότι πολλά διουρητικά, αντιβιοτικά και διάφορα φάρμακα μπορεί με την παρατεταμένη χρήση τους, ανάλογα τον οργανισμό και την περίπτωση, να προκαλέσουν και βλάβες ακοής όπως και άλλες βλάβες. Τονίστηκε επίσης, ότι οι έγκυες γυναίκες πρέπει να απέχουν οπωσδήποτε από το κάπνισμα, τη χρήση ναρκωτικών ουσιών και από την ανεξέλεγκτη λήψη φαρμάκων χωρίς Ιατρική Συνταγή. Επίσης υπογραμμίστηκε ότι πρέπει να ακολουθείται σωστά ο απαραίτητος εμβολιασμός από τα κορίτσια που είναι στην εφηβεία και από τις κοπέλες που είναι σε ηλικία δυνητική τεκνοποίησης. Όλα αυτά ελαχιστοποιούν τους κινδύνους να γεννηθούν παιδιά με διάφορα προβλήματα αλλά και με προβλήματα ακοής.

 Τέλος ο Γιώργος Μαρής και η Σταματία Στα'ι'κούδη, επεσήμαναν στο κοινό, τους κινδύνους που έχει η χρήση τροφίμων και προ'ι'όντων που έχουν στη συσκευασία τους το τριγωνάκι με τον κωδικό ανακύκλωσης που έχει τρία νούμερα...το3, το 4 και το 7...αλλά και άδεια τριγωνάκια. Αυτά τα προ'ι'όντα ενέχουν κινδύνους, όσοι τα χρησιμοποιούν να αποκτήσουν απογόνους με Αυτισμό.