Έφυγε ο συγγραφέας του... Βίριλ

ΤΟΥ Κ. ΜΕΡΟΥΣΗ ΦΙΛΟΛΟΓΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Ε.Σ ΤΗΣ Δ.Κ.Ι.Β.ΧΙΟΥ «Κοραής»
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Δευ, 25/05/2020 - 20:18

     Σήμερα (Δευτέρα 25 Μαΐου 2020) έφυγε ένας άνθρωπος του βιβλίου, ένας άνθρωπος που αγάπησε τα βιβλία όχι μόνο ως περιεχόμενο αλλά και ως ταξινομημένη ύλη. Ο Κυριάκος Ντελόπουλος.  

 

    Ο Κ. Ντελόπουλος γεννήθηκε το 1933 στην Κέρκυρα και σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Άρχισε να γράφει από πολύ µικρός και έτσι τον κέρδισε πολύ γρήγορα ο κόσµος του βιβλίου. Σταδιοδρόμησε ως βιβλιοθηκάριος στη Βιβλιοθήκη του Κολλεγίου Αθηνών και ίδρυσε - ακολουθώντας προοδευτικές ιδέες και νεωτερικές βιβλιοθηκονοµικές µεθόδους - την Παιδική Βιβλιοθήκη του ∆ηµοτικού Σχολείου του Κολλεγίου. Ασχολούµενος επί χρόνια µε τη βιβλιογραφία, την επιμέλεια εκδόσεων, τις διορθώσεις, τις µμεταφράσεις, τις βιβλιοκρισίες, έμαθε όλα τα µμυστικά της επιστήμης του βιβλίου και έγινε περιζήτητος σύμβουλος εκδοτικών οίκων, βιβλιοπωλείων και βιβλιοθηκών. Ως συγγραφέας λογοτεχνικών βιβλίων διαθέτει το δικό του προσωπικό χιουμοριστικό στυλ, το οποίο διασκεδάζει µμικρούς και µμεγάλους, ενώ ο ήρωάς του Άκης ανήκει στις πιο αγαπητές µμορφές της νεοελληνικής λογοτεχνίας.

 

Η ιδιαίτερη σχέση του Κ. Ντελόπουλου με τη Χίο ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2007. «Άργησα πολύ να γνωρίσω τη Χίο, αλλά από το πρώτο μου ταξίδι το καλοκαίρι του 2007, κάλυψα αναδρομικά την απουσία της, που πολλά μου ταξίδια στην Ελλάδα, την είχαν αφήσει πίσω. Με κατέκτησε η διακριτική θελκτική ομορφιά της, που κανένα από τα ηχηρά θαυμαστικά που αποδίδονται σε άλλα μέρη του τόπου δεν της λείπουν. Εκτός από ένα που είναι το ατού της: δεν είναι γραφική! Η προσωπικότητά της είναι δική της, καταδική της, τόσο που σου εξασφαλίζει αμέσως τη σύνδεσή σου μ’ αυτήν με πολλές επιβραβεύσεις. Μετά την πρώτη άφιξή μας περπατήσαμε με τη σύζυγό μου στην προκυμαία αναζητώντας σημεία γνωριμίας και αναγνώρισης. Ανάμεσά τους με προσέλκυσε μια πλάκα εντοιχισμένη στο Τελωνείο που τράβηξε την περιέργειά μου και έμελλε να με απασχολήσει συστηματικά και επίμονα… Στους νεκρούς του Wiril 7.2.1944.

Την επομένη στην Απλωταριά επισκέφθηκα τα πλούσια βιβλιοπωλεία. Να ανακαλύψω κάποιο έντυπο, να με διαφωτίσει. Με περίμενε μια συμπαθητική εγχώρια έκδοση που μου έκανε γνωστό το δράμα που είχε επισυμβεί εκείνη την ημέρα του κατοχικού Φεβρουαρίου…. Αποφάσισα να διερευνήσω την υπόθεση…. Το θέμα θα με απασχολούσε τα τρία επόμενα χρόνια….».

Η αναζήτηση πληροφοριών ξεκίνησε από τον τοπικό τύπο και το αρχειακό υλικό της Βιβλιοθήκης Χίου «Κοραής», και συνεχίστηκε στα Εθνικά Αρχεία της Μ. Βρετανίας, της Γερμανίας και Σουηδίας.   Εξιστορούνται διεξοδικά οι όροι, οι συνθήκες και οι λόγοι που οδήγησαν στην επιδρομή των βρετανικών μαχητικών αεροπλάνων εναντίον πλοίου που βρισκόταν στην υπηρεσία του Ερυθρού Σταυρού. Δημοσιεύονται τα επίσημα ντοκουμέντα που αντηλλάγησαν αμέσως μετά το επεισόδιο μεταξύ των αρμόδιων διπλωματικών υπηρεσιών των υπουργείων Εξωτερικών της Σουηδίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Γερμανίας, του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και της Σουηδικής Ανθρωπιστικής Αποστολής, τα οποία φέρνουν στο φως στοιχεία που δεν ήταν δυνατόν να είχαν γίνει γνωστά τότε. Ακόμη, δημοσιεύματα από τον ξένο Τύπο και μεταγενέστερα ιστορήματα ανασυνθέτουν φανερές και κρυφές πτυχές του συμβάντος, έστω με υποθέσεις και προσωπικές κρίσεις, ασφαλώς χρήσιμες τουλάχιστον στην ανασύνθεση του πνεύματος της εποχής και των αντιδράσεων των ανθρώπων.

Καρπός της έρευνάς του ήταν το βιβλίο των εκδόσεων Άλφα Πι (χορηγία του J. S. Fafalios Foundation), με τίτλο «ΥΠΟΘΕΣΗ WIRIL. Επεισόδιο Πολέμου. Χίος, 7 Φεβρουαρίου 1944», Χίος 2012.

Ένα χρόνο αργότερα το βιβλίο αυτό παρουσιάστηκε από το Δρ. Ιστορίας της Ιατρικής κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη στις 7 Φεβρουαρίου 2013 – ημέρα μνήμης του βομβαρδισμού- στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χίου. Ο συγγραφέας Κ. Ντελόπουλος παρουσίασε την έρευνά του υπό το γενικό τίτλο:  « Υπόθεση Wiril. Από την ιστορία στον θρύλο».

Πολύτιμη για τον κ. Κ. Ντελόπουλο ήταν η Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής». Στον πρόλογο του βιβλίου του καταγράφει: « Οι ευχαριστίες μου προς όλους από τη θέση αυτή δεν είναι μόνο μια υποχρέωση αλλά και ευχαρίστηση δική μου. Απευθύνονται: Στο Διευθυντή της Δ.Κ.Ι.Β. Χίου «Κοραής»… Ιδιαίτερα στην Άννα Χαζίρη και την Α. Κουφοπαντελή, στελέχη της Βιβλιοθήκης, για την προθυμία τους να μου αποστέλλουν ηλεκτρονικά σελίδες από τις εφημερίδες της Χίου και για το … βάρος των δεμένων τόμων τους, που αναγκάζονταν να μετακινούν σε κάθε μου παραγγελία…». Ο Κ. Ντελόπουλος μέχρι πριν λίγους μήνες επικοινωνούσε με την Προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης κ. Άννα Χαζίρη και ποτέ δεν παρέλειπε να στέλνει κάθε νέο βιβλίο ή δημοσίευσή του για τις συλλογές της Βιβλιοθήκης

kostas_meroysis_kai_anna_haziri_gia_to_thanato_toy_kyriakoy_ntelopoyloy_syggrafea_toy_wiril

Σχετικά Άρθρα