"Είμαστε τυχεροί που έχουμε 30 απινιδωτές στο νησί"

Η Δ/ντρια της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Χίου, Μ. Πατινιώτη, εξηγεί στο Ράδιο "Αλήθεια" πώς μπορούν να σώσουν ζωές και να συμβάλλουν καθοριστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς
Ακούστε το ηχιτικό
Πέμ, 04/11/2021 - 16:00
Ηχητικό απόσπασμα: 

“Είμαστε τυχεροί που στη Χίο έχουμε σε διάφορα σημεία 30 απινιδωτές, στους οποίους θα προστεθούν άλλοι 5 με δωρεά της Μητρόπολης”, ανέφερε σήμερα στο Ράδιο “Αλήθεια” η Διευθύντρια της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Χίου, Μαριέττα Πατινιώτη η οποία εξήγησε πώς μπορεί η χρήση τους να σώσει ζωές και να συμβάλλει καθοριστικά στην μετέπειτα ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Όταν η επέμβαση στο θύμα ανακοπής γίνει άμεσα και τηρηθεί η σειρά των όσων προβλέπονται -αλυσίδα επιβίωσης με έγκαιρη αναγνώριση, καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και στη συνέχεια χρήση απινιδωτή- τότε αφενός θα φτάσει ζωντανό στο Νοσοκομείο, αφετέρου οι εγκεφαλικές βλάβες που ενδέχεται να υποστεί από το περιστατικό θα περιοριστούν, που σημαίνει καλύτερη ποιότητα ζωής, ανέφερε η γιατρός, η οποία συμμετέχει σε μια από τις ομάδες που εκπαιδεύει πολίτες στη χρήση των απινιδωτών.

Κάτι ανάλογο γίνεται και από ομάδα του ΕΚΑΒ με αποτέλεσμα σήμερα στη Χίο να υπολογίζεται ότι έχουν εκπαιδευτεί περί τα 1.000 άτομα.

Η χρήση των αυτόματων απινιδωτών είναι απλή, αλλά όπως αναφέρει η κυρία Πατινιώτη η εκπαίδευση βοηθά για την αποφυγή πανικού την κρίσιμη ώρα, ώστε να μην χαθεί πολύτιμος για τον ασθενή χρόνος.

Εξίσου σημαντικό είναι να είναι εύκολα προσβάσιμοι οι απινιδωτές, γεγονός στο οποίο καταβάλλεται προσπάθεια για καλύτερο συντονισμό των εμπλεκομένων ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια περιστατικά με εκείνο που συνέβη πρόσφατα στην Καλαμωτή, μιας και όταν χρειάστηκε απινιδωτής ήταν κλεισμένος στο γραφείο της κοινότητας.

Επισυνάπτεται το απόσπασμα της συνέντευξης της κυρίας Πατινιώτη στο Ράδιο "Αλήθεια".

 

Σχετικά Άρθρα