Εκδήλωση για Ι. Καλαμπόκα: Οι ήρωες πεθαίνουν μόνο όταν ξεχνιούνται

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Παρ, 25/09/2020 - 15:13

Και φέτος, 76 χρόνια από την απελευθέρωση της Χίου, τιμήθηκε ο ήρωας της αντίστασης, Ιάσονας Καλαμπόκας, σε εκδήλωση που έγινε το πρωί στον ανδριάντα του, στην πόλη της Χίου, παρουσία του τελευταίου εν ζωή συναγωνιστή του, Δημήτρη Κουσκουσάκη, του Δημάρχου, Σταμάτη Κάρμαντζη, στελεχών της δημοτικής αρχής και ομάδας μαθητών από το 1ο Γυμνάσιο Χίου.

«Οι ήρωες πεθαίνουν μόνο όταν τους ξεχνάμε και αυτό δεν θα ισχύει για τον Καλαμπόκα» είπε ο Σ.Κάρμαντζης.

Την επίκαιρη ομιλία έκανε ο  έφεδρος αξιωματικός Γεώργιος Κάρμαντζης ο οποίος αναφέρθηκε στον 26χρονο ήρωα από την Αρκαδία που εργάστηκε για την αντίσταση και θυσιάστηκε για την ελευθερία της πατρίδας μας.

Ακολουθεί αναλυτικά η ομιλία του:

"Η πρόταση που μου απευθύνθηκε από το Δήμο μας για να εκφωνήσω σήμερα μία επίκαιρη ομιλία για τη ζωή και τη δράση του ήρωα Ιάσονα Καλαμπόκα μου δημιούργησε την απορία τι θα μπορούσα να αναφέρω σε τόσο σύντομο χρόνο για έναν τόσο ξεχωριστό άνθρωπο που αποτελεί σύμβολο χαρακτήρα με υψηλά ιδανικά, αξίες και οράματα που υπερβαίνουν την εποχή του και καθίστανται διαχρονικά.

Έτσι λοιπόν θα προσπαθήσω όσο το δυνατόν συντομότερα να αποδώσω με ενάργεια όσο περισσότερα μπορώ για το πολυσχιδές έργο του Έφεδρου Αξιωματικού που έχει ταυτιστεί με την Αντίσταση απέναντι στους κατακτητές γενικότερα και το νησί μας ειδικότερα.

Ο Ιάσονας Καλαμπόκας, γέννημα της Αρκαδίας, στις Κάτω Κολλίνες πιθανότατα το 1918. Υπήρξε άριστος μαθητής, πολέμησε στα βουνά της Αλβανίας και διακρίθηκε για τη δράση του, ώστε μάλιστα προτάθηκε για την απονομή χρυσού αριστείου ανδρείας. Για τον λόγο αυτό επιλέχθηκε και φοίτησε στην σχολή εφέδρων αξιωματικών στην Καβάλα και στη συνέχεια προωθήθηκε στην Κρήτη όπου πήρε μέρος στη μάχη της Κρήτης ως έφεδρος ανθυπολοχαγός, όπου και ανδραγάθησε.

Με την κατάληψη της Κρήτης κατόρθωσε να επιβιβαστεί σε συμμαχικό πλοίο και να φθάσει στη Μέση Ανατολή. Πήρε μέρος σε μάχες στην έρημο και στο Ελ Αλαμέιν όπου τραυματίσθηκε.

Λόγω του απαράμιλλου θάρρους του, της αυταπάρνησης και της αυτοθυσίας του επιλέχθηκε να εκπαιδευτεί στη σχολή μυστικών πρακτόρων και ειδικών αποστολών στη Χάιφα της Παλαιστίνης. Του ανατέθηκαν στη συνέχεια μυστικές αποστολές τις όποιες έφερε με επιτυχία σε πέρας.

Με σημαντικές διακρίσεις από νωρίς στο ενεργητικό του το μέλλον διαγραφόταν λαμπρό, όπως και η αγάπη του για τον τόπο μας, για την ελευθερία και τη δημοκρατία.

Στις 24 του Γενάρη του 1944 αποβιβάζεται στα Αγιάσματα της Χίου ο Υπολοχαγός πλέον Ιάσονας Καλαμπόκας μαζί με τον τηλεγραφητή Πάνο Καρασούλη, όπου με ζήλο οργανώνουν την αντίσταση στο νησί με επικεφαλής τον Γιώργη Μαυράκη και τον Διαμαντή Καραγκουλέ. Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθεί ότι με τρία κουρσάρικα και με προσωπική πολλές φορές συμμετοχή του Ιάσονα Καλαμπόκα, αιχμαλωτίστηκαν ή βυθίστηκαν 70 επιταγμένα από τους Γερμανούς πλοία. Ο Ιάσων είχε οργανώσει τα πάντα για την Αντίσταση. Αποθήκη όπλων, κρυψώνες, κέντρο πληροφοριών, συνδέσμους.

Όμως η μοίρα είχε δυστυχώς άλλα σχέδια και το νήμα της ζωής του κόπηκε τραγικά σε ηλικία μόλις 26 ετών στο νησί μας, τη Χίο, όταν σκοτώθηκε στην πρώην οδό Αγίου Συμεών και νυν Ιάσονα Καλαμπόκα, από εχθρικά πυρά κατόπιν προδοσίας στις 6 Σεπτεμβρίου 1944 και μάλιστα λίγες μέρες πριν την Απελευθέρωση, γεγονός άραγε τραγικής ειρωνείας ή μοιραίου χρέους προκειμένου να γραφεί με φωτεινά και μεγάλα γράμματα το όνομά του στο πάνθεον της ηρωικής μας ιστορίας;

Όποια και αν είναι η απάντηση, σίγουρα πολλά έχουν αλλάξει. Ζούμε ελεύθεροι σε ελεύθερη πατρίδα, οι σκιές του παρελθόντος έχουν ξεθωριάσει, όμως αναλλοίωτη μένει πάντα η ηρωική θυσία. Όπως ζωντανά είναι και τα αποτυπώματα των ανθρώπων που χάρισαν τη ζωή τους για να βρισκόμαστε σήμερα εδώ όλοι και να πορευόμαστε σε μια νέα εποχή.

Ωστόσο, οι ήρωες αυτοί μας κληροδότησαν και μία απαράγραπτη παρακαταθήκη. Αυτήν της ανάμνησης. Οφείλουμε όλοι μας να ενθυμούμαστε τη θυσία τους και να θέτουμε υψηλούς στόχους για το μέλλον, ώστε μέσα από τα δικά μας έργα να μπορούν να συνεχίζονται και να μεταγγίζονται στο δυναμογόνο ελληνικό μας «είναι» όλα τα κύτταρα της ιστορίας μας, καθιστώντας το έθνος αθάνατο.

 

Υπολοχαγέ, Ιάσονα Καλαμπόκα, αιώνια θα είναι η μνήμη σου, ευλαβικά υποκλινόμαστε ενώπιον σου και σε ευγνωμονούμε."

 

 

iasonas_kalampokas_to_leventopaido_poy_ekleise_toy_germanoys_sto_trigono

Σχετικά Άρθρα