Ελ. Κανταράκη: Άδικη η κριτική για την ιεράρχηση των εμβολιασμών που έγιναν

Παρ, 15/01/2021 - 14:42

Όπου φτώχεια και γκρίνια λέει ο λαός, κι αυτό βρίσκει την εφαρμογή του και σήμερα, εν μέσω πανδημίας -με μια μικρή παραλλαγή- αντικαθιστώντας την φτώχεια με το μειωμένο αριθμό εμβολίων για τον  covid 19 και τη γκρίνια με την αμφισβήτηση που υπάρχει  στα κριτήρια που τέθηκαν για τους πρώτους εμβολιασμούς που έγιναν στο νοσοκομείο.

Από χθες, με πρώτο το Σωματείο Εργαζομένων στο Σκυλίτσειο -μετά ακολούθησαν και σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γιατρών σε πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας- ασκήθηκε κριτική στη διοίκηση του νοσοκομείου ότι μένουν εκτός εμβολιασμού άτομα της πρώτης γραμμής, ενώ σήμερα υπήρξαν αναφορές ότι εμβολιάστηκαν μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Νοσοκομείου, την ίδια ώρα που μετατίθεται σε επόμενο χρόνο ο εμβολιασμός υγειονομικών και άλλων εργαζομένων του.

Καλούμενη να απαντήσει στα παραπάνω η διοικήτρια του του Νοσοκομείου, Ελένη Κανταράκη μίλησε για παραπληροφόρηση, τονίζοντας ότι ακόμα και αυτή έχει και ένα όριο.

Όπως είπε, αρχικά υπήρξε η επιθυμία από 369 υγειονομικούς να εμβολιαστούν, ετοιμάστηκε η εμβολιαστική γραμμή -στην οποία ανά ημέρα μπορούν να εμβολιαστούν 60 άτομα- και μόλις ήρθαν αυτήν την εβδομάδα οι πρώτες 240 δόσεις εμβολίων, ξεκίνησε η χορήγησή τους, με προτεραιότητα -σύμφωνα με την ίδια- στους υγειονομικούς.

«Εμβολιάστηκαν ελάχιστοι διοικητικοί εμβόλιμα για να μην χάσουμε δόσεις εμβολίου, γιατί κάποιοι από τους 240 που ήταν εγγεγραμμένοι μετάνιωσαν ή δεν μπορούσαν να κάνουν το εμβόλιο», τόνισε η κα Κανταράκη. Κατά την ίδια, όταν ήρθαν οι πρώτες δόσεις ενημερώθηκαν οι υπόλοιποι που ήταν στην λίστα των 369 και δεν περιλαμβάνονταν στους 240 που θα έκαναν τις πρώτες δόσεις, ότι κεντρικά δόθηκε η δυνατότητα να κάνουν εγγραφή και να κλείσουν ραντεβού στο emvolio.gov, οπότε όσοι το έκαναν, «κλείδωσε» ο ΑΜΚΑ τους και δεν μπορούσε πλέον να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση που έμεναν -λόγω μη προσέλευσης των προγραμματισμένων ραντεβού- αδιάθετες δόσεις εμβολίων (από τις 240).

«Όταν υπάρχει δόση σε εκκρεμότητα προσπαθούμε να βρούμε το  άτομο που θα το λάβει», τόνισε η  διοικήτρια του Νοσοκομείου, επαναλαμβάνοντας ότι δίνεται προτεραιότητα στους υγειονομικούς που περιλαμβάνονται στην αρχική λίστα ενδιαφερομένων και των οποίων ο ΑΜΚΑ είναι ελεύθερος (δηλ. δεν έχουν κλείσει ήδη ραντεβού μέσω πλατφόρμας), ενώ σημείωσε πώς η πίεση που υπάρχει τη δεδομένη στιγμή είναι μεγάλη, γνωρίζοντας πως μόλις ανοίξει η αμπούλα του εμβολίου έχει μόλις 6 ώρες ζωής και αναζητείται λύση για να μη χαθεί η δόση.

Κατά την προσωπική της εκτίμηση ακόμη και το σύνολο των δόσεων των εμβολίων να έρχονταν στην Χίο από την πρώτη στιγμή, με βάση το ενδιαφέρον των 369 που είχε εκδηλωθεί, πάλι θα υπήρχαν προβλήματα, αφού σ’αυτήν την περίπτωση θα έμεναν κάποια αδιάθετα, κρίνοντας από τη μη προσέλευση που παρουσιάστηκε από τους αρχικά 240 εγκεκριμένους.

«Τα εμβόλια έχουν χρόνο ζωής 5 ημέρες. Εμείς μπορούμε να κάνουμε μέχρι 60 την ημέρα, οπότε νομίζω ότι έγινε το καλύτερο δυνατό», είπε η κα Κανταράκη, που υπεραμύνθηκε του έργου όσων συμμετέχουν στο συγκεκριμένο εγχείρημα.

Όσο για τον εμβολιασμό μελών του Δ.Σ. του Νοσοκομείου, τόνισε ότι ήταν εγγεγραμμένος ο ΑΜΚΑ τους στην αρχική λίστα των 369, έχοντας δηλώσει ενδιαφέρον να εμβολιαστούν.

«Είναι κρίμα κάποιοι να αμαυρώνουν την προσπάθεια που γίνεται για την αντιμετώπιση της πανδημίας, γιατί μιλάμε για ζωή και θάνατο", τόνισε και συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει έλλειψη εμβολίων, λέγοντας ότι ήδη παράλαβαν άλλες 40 δόσεις ώς αύριο να ξεκινήσουν εμβολιασμό ατόμων 85 και άνω ετών καθώς και υγειονομικών που έχουν ραντεβού, μέσω πλατφόρμας. 

 

 

Σχετικά Άρθρα