Επιστρέφουν νικητές στο σχολείο του Πυργίου οι μαθητές

Παραμένουν σε εγρήγορση οι γονείς για την εκτέλεση των μαθητικών δρομολογίων με συνοδούς
Παρ, 25/09/2026 - 14:21

Την Δευτέρα επιστρέφουν στο σχολείο τους οι μαθητές και οι μαθήτριες του νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου στο Πυργί, όντας νικητές, αφού μετά από μια εβδομαδιαία κατάληψη στο σχολείο και μια κινητοποίηση των γονέων, σήμερα το πρωί έξω από την Περιφερειακή Ενότητα Χίου, η νέα εβδομάδα θα τους βρει με δρομολόγια -ως προσωρινή λύση- που έβαλε ήδη από χθες η περιφέρεια, συνδέοντας τα χωριά με το σχολείο, για τη μεταφορά των μαθητών, μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα του δεύτερου διαγωνισμού, που αφορά τα άγονα μαθητικά δρομολόγια, την επόμενη Παρασκευή 2 Οκτωβρίου.

Αξίζει να αναφερθεί, όπως προέκυψε από το ρεπορτάζ που έγινε το πρωί, κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης στην Περιφέρεια, ότι κομβικό σημείο για να μπορέσει να λυθεί ο "γόρδιος δεσμός" με τα μαθητικά δρομολόγια στα νοτιόχωρα, είναι η στάση των ιδιοκτητών ταξί που έχουν έδρα στη συγκεκριμένη περιοχή. Όπως προέκυψε από τις σχετικές αναφορές εκπροσώπων τους, αίτημά τους στην περιφέρεια είναι να αλλάξουν έδρα, έχοντας το δικαιώμα να εκτελούν δρομολόγια, όχι μόνο εντός των ορίων της νότιας Χίου, προκειμένου με κίνητρο μεγαλύτερου τμήματος της πίτας, να αναλάβουν και τα μαθητικά, τα οποία δεν είναι κερδοφόρα.

Στη συγκέντρωση που έγινε το πρωί, εκτός των γονέων από τη νότια Χίο (θυμίζουμε ότι και ο Σύλλογος γονέων Νενήτων κάλεσε στην κινητοποίηση) εκεί βρέθηκαν επίσης γονείς μαθητών από τα νηπιαγωγεία της πόλης 7ο και 11ο που και εκείνοι δεν έχουν εξασφαλισμένο μέσο μεταφοράς στα σχολεία τους, καθώς και εκπρόσωποι φορέων όπως του Συλλόγου Δασκάλων, του Συνδέσμου Κληρικών και της Ένωσης Γονέων.

Στους συγκεντρωμένους μίλησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου, Παντελής Βρουλής και ο ειδικός σύμβουλος Στέλιος Καμπούρης, αναφερόμενοι στην εμβαλωματική λύση που έδωσε από χθες η περιφέρεια με δρομολόγια από το kanaris tours. Σήμερα, σύμφωνα με τη σχετική πληροφόρηση, υπήρχαν και συνοδοί στα λεωφορεία, κάτι που ζητούν επιτακτικά οι γονείς και προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Στη συγκέντρωση και ο Πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, Γιώργος Τούμπος, που συντάχθηκε με τα αιτήματα των γονέων, όπως και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου, Κλέαρχος Χρύσης, που μίλησε για "δίκαιο αίτημα των γονέων".

Παράλληλα γνωστοποίησε ότι από του χρόνου η αρμοδιότητα για τα μαθητικά δρομολόγια θα ανατεθεί στους δήμους, δηλώνοντας προβληματισμένος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στη συγκέντρωση βρέθηκαν και κάτοικοι από τη Λαγκάδα, που διαμαρτύρονταν για την έλλειψη υπεραστικής συγκοινωνίας και στο χωριό τους.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγονταν κανονικά στην οδό Πολυτεχνείου, ενώ υπήρχε και δύναμη της αστυνομίας.

Μετά τη λήξη της κινητοποίησης, σύμφωνα με πληροφορίες, οι γονείς των μαθητών και μαθητριών του σχολείου στο Πυργί αποφάσισαν από Δευτέρα τα παιδιά να επιστρέψουν κανονικά στο σχολείο. Ωστόσο δηλώνουν αποφασισμένοι να παρακολουθούν την εκτέλεση των δρομολογίων με την απαραίτητη προϋπόθεση παρουσίας συνοδού, αναμένοντας και την εξέλιξη της διαγωνιστικής διαδικασίας. 

Πάντως στην παρούσα φάση φαίνεται ότι υπάρχει -έστω και συγκρατημένη- αισιοδοξία, ότι θα έχουμε ενδιαφερόμενους για την εκτέλεση μαθητικών δρομολογίων.

Σχετικά Άρθρα