Χίος, Δευτέρα 19 Αυγούστου

Επιτυχής η "απόβαση" της Axion Hellas στα Ψαρά

Μεταξύ άλλων, εκτεταμένες επισκευές στο Φυλάκιο της περιοχής
Δείτε τις Φωτογραφίες
Δευ, 25/09/2017 - 10:26

Τα μέλη της Αxion Hellas είχε τη χαρά να υποδεχθεί ο δήμος Ψαρών αλλά και ολόκληρη η τοπική κοινωνία του νησιού το διήμερο 20-21/9.

Όπως ενημερώνει με δελτίο Τύπου ο Δήμος Ψαρών, η πολυπληθής και πολυδιάστατη αποστολή της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης έκανε «απόβαση» με 13 σκάφη στο νησί, στο πλαίσιο του 3ου διάπλου της δράση της για το έτος 2017.  

Μετά την υποδοχή στήθηκαν τα προσωρινά ιατρεία σε δημοτικά και σχολικά κτίρια και προσφέρθηκαν δωρεάν ιατρικές εξετάσεις, από έμπειρο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είκοσι (20) και πλέον διαφορετικών ειδικοτήτων, σε όλους τους κατοίκους.

Πραγματοποιήθηκαν ομιλίες στην Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του δήμου με βασικό θέμα: «Πρόληψη και Υγεία» και συγκεκριμένα: «Πρώτες Ιατρικές Βοήθειες», «Τεστ Παπ και εμβόλιο HPV για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας» και «Ενημέρωση για την εθελοντική προσφορά του μυελού των οστών».

Πολύ σημαντικές ήταν επίσης οι επιμορφωτικές δράσεις με αποδέκτες κυρίως τους μαθητές του νησιού μας όπως: «Σέβομαι την διαφορετικότητα» σε συνεργασία με την Ολυμπιακή Εκεχυρεία και το British Council, διάδραση με τις ολυμπιονίκες Βιργινία Κραβαριώτη και Σοφία Παπαδοπούλου, ενημέρωση για την βέλτιστη διατροφή στη φάση ανάπτυξης/εφηβείας και αθλητισμού καθώς και παιχνίδι με θεατρικό αυτοσχεδιασμό για τα παιδιά του νηπιαγωγείου. Πολύ ενδιαφέρουσα και επίκαιρη ήταν και η ομιλία από εκπρόσωπο του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την ασφαλή χρήση του Internet.

 Σύμμαχος της όλης προσπάθειας της Αxion Hellas ήταν και το «Όλοι μαζί μπορούμε» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ που πρόσφερε φαρμακευτικό υλικό στο ιατρείο του νησιού μας.

Η παρουσία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη, που για μια ακόμη φορά επισκέφτηκε το νησί, λάμπρυνε και ενίσχυσε τη δράση της Αxion Hellas στα Ψαρά. Ο αρχηγός μαζί με τον διοικητή της ΑΣΔΕΝ αντιστράτηγο Νικόλαο Μανωλάκο και το διοικητή της 96 ΑΔΤΕ ταξίαρχο Δημόκριτο Κωνσταντάκο επισκέφτηκαν το στρατιωτικό φυλάκιο των Ψαρών, όπου ήδη έχουν ξεκινήσει εκτεταμένες επισκευαστικές εργασίες με χρηματοδότηση της Αxion Hellas, τα ιατρεία και την αίθουσα των πολιτιστικών εκδηλώσεων του δήμου συνομιλώντας με κατοίκους του νησιού και ιδιαίτερα με τους μικρούς μαθητές.

Ο Δήμος Ψαρών ευχαριστεί θερμά τον πρόεδρο Βασίλη Πατέρα καθώς και όλα τα μέλη της Αxion Hellas για την πολυεπίπεδη προσφορά τους στο νησί και στους κατοίκους του.

«Το ταξίδι αυτό ήταν μια έμπρακτη απόδειξη αγάπης, ενδιαφέροντος, προσφοράς και αλληλεγγύης στα ακριτικά μέρη της πατρίδας μας», καταλήγει η ανακοίνωση του Δήμου.

Σχετικά Άρθρα

Στα... όπλα από αύριο οι κυνηγοί και "βολές" από τον Πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Χίου στο 2ο σύλλογο που δημιουργήθηκε τοπικά
Δευ, 19/08/2019 - 16:32

 

Επανέρχεται στις 22 εξόδους το κυνήγι της πέρδικας με τον Πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Χίου, Γιάννη Μεννή να δηλώνει στο Ράδιο «Α» ότι «το κυνήγι δεν είναι θέμα πολιτικής παρέμβασης» και να καταγγέλλει  αυτό που έγινε πέρσι με την μείωση των εξόδων στις 16.

Όπως είπε, υπάρχουν μελέτες που τεκμηριώνουν πως πρέπει να ρυθμίζεται το κυνήγι σημειώνοντας ότι στο μεγαλύτερο τμήμα της Ελλάδας, ακόμα και στα Ψαρά και τις Οινούσσες οι έξοδοι για την πέρδικα είναι 32.

Και φέτος, ειδικά για την πέρδικα, η κυνηγετική περίοδος ξεκινά στις 15 του Σεπτέμβρη και ολοκληρώνεται στις 30 Νοεμβρίου με έξοδο κάθε Σαββατοκύριακο, ενώ το κυνήγι του λαγού αρχίζει επίσης στις 15/9 και ολοκληρώνεται στις 10 Ιανουαρίου 2020 (κάθε Τετάρτη και τα Σαββατοκύριακα).

Όσον αφορά τις κυνηγετικές άδειες μέχρι το πρωί, παραμονή της έναρξης του κυνηγίου, είχαν κατατεθεί 470, αριθμός που πλησιάζει - όπως είπε- στα συνήθη επίπεδα για την πρώτη ημέρα. Το κόστος της ανέρχεται στα 104,68 ευρώ, αυξημένη κατά 5 ευρώ σε σχέση με πέρσι για την περαιτέρω ενίσχυση της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μισθοδοσίας των 258 θηροφυλάκων πανελλαδικά αλλά και σε φιλοθηραματικό έργο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο σύνολο του κόστους έκδοσης της άδειας 65 ευρώ καταλήγουν στην Κυνηγετική Ομοσπονδία και στον τοπικό κυνηγετικό σύλλογο (για την ακρίβεια στο σύλλογο Χίου 15 ευρώ). Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του όταν ρωτήθηκε αν έχει μειωθεί ο αριθμός των αδειών που εκδίδουν μέσω του συλλόγου τους απάντησε θετικά και "όπλισε" κατά του 2ου συλλόγου που έχει δημιουργηθεί στη Χίο μιλώντας για «παρασύλλογο» με τον οποίο μάλιστα υπάρχει και δικαστική διαμάχη. Όπως υποστήριξε ο εν λόγω σύλλογος δεν λειτουργεί καθόλη τη διάρκεια του έτους (εκείνοι, είπε, έχουν εξυπηρετήσει μέλη του για την έκδοση γενικής άδειας, επειδή τα γραφεία είναι κλειστά), ενεργοποιείται μόνο κατά την περίοδο έκδοσης των αδειών και επί της ουσίας απαρτίζεται από εκείνους που δεν κατάφεραν να εκλεγούν στη διοίκηση του Κυνηγετικού Συλλόγου, πάντα κατά τα λεγόμενα του κου Μεννή.   Τέλος ανέφερε ότι η διαφορά κόστους έκδοσης της άδειας, μεταξύ των δύο συλλόγων,  είναι της τάξεως των 5 ευρώ, λέγοντας ενώ εκείνοι από τα έσοδα που έχουν πληρώνουν θηροφύλακες και ενισχύουν φιλοθηραματικές δράσεις, ενώ αντίθετα σημαντικό μέρος των χρημάτων από τις άδειες που εκδίδονται με τη μεσολάβηση του άλλου συλλόγου καταλήγουν στο "Πράσινο Ταμείο" από το οποίο δεν υπάρχει αντίστοιχη δραστηριότητα.