Χίος, Δευτέρα 6 Ιουλίου

Έσβησε η πυρκαγιά στα Ψαρά, χιλιάδες τα καμένα στρέμματα

Κυρ, 07/06/2020 - 07:46
φωτο αρχείου

Έσβησε χθες το βράδυ η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, από άγνωστη αιτία σε δύσβατη περιοχή Νοτίως του Μοναστηριού.

Λόγω των ισχυρών Νοτίων ανέμων πήρε μεγάλες διαστάσεις καίγοντας δύσβατες θαμνώδεις εκτάσεις.

Η φωτιά αντιμετωπίστηκε αρχικά από τους κατοίκους, που είχαν στη διάθεση τους ένα Πυροσβεστικό όχημα του Δήμου. Κατάφεραν όμως να μεταφέρουν σε ασφαλείς περιοχές μελίσσια ενώ περιφρούρησαν τον χώρο, σβήνοντας μικρές εστίες πέριξ του Μοναστηριού.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, αποτελούμενες από ένα πεζοπόρο τμήμα, που στάλθηκαν αμέσως από τη Χίο με το ΠΑΦ 070 του Λιμενικού Σώματος, δεν ενήργησαν, καθώς το πλοίο δεν μπορούσε λόγω των Νοτίων ανέμων να προσεγγίσει το Λιμάνι των Ψαρών.

Ενεργοποιήθηκε τότε εναέρια βοήθεια, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον περιορισμό της πυρκαγιάς, αποτελούμενη από δύο Πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Θεσσαλονίκη και το Super puma που εδρεύει στη Χίο, που ενήργησε διπλά, διότι πρώτον μετέφερε άλλο 9μελές πεζοπόρο τμήμα πυροσβεστών και δεύτερον διότι κοτσάρισε κάδο και ενήργησε και ως πυροσβεστικό!

Αργά το βράδυ με την πτώση των ανέμων, αναχώρησε από το Λιμάνι της Χίου Ψαρά Γκλόρι, μεταφέροντας στο νησί τρία πυροσβεστικά οχήματα.

Με όλες αυτές τις δυνάμεις, συν την καθοριστική πτώση των ανέμων, η πυρκαγιά σβήστηκε νωρίς το πρωί. Τα πυροσβεστικά οχήματα και οι πυροσβέστες παραμένουν στο νησί για λόγους ασφαλείας, ενώ η καιόμενη έκταση, που υπολογίζεται σε 2500 στρέμματα κυρίως θάμνων, που όμως παίζουν πρωτεύοντα ρόλο για την παραγωγή του περίφημου μελιού των Ψαρών.

Σχετικά Άρθρα

Συζητώντας με τον Κυριάκο Ζοάνο, Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Χίου
Κυρ, 05/07/2020 - 09:35

Έχουμε πάρει μόνο στην εκπομπή «Αυτοπροσώπως» 436 συνεντεύξεις, χώρια τις αμέτρητες άλλες σε διάφορα ρεπορτάζ.

Ε, πρώτη φορά, ακούσαμε αιρετό, να του εκθέτεις ένα σοβαρό πρόβλημα στο χώρο του και να λέει, αμέσως και κοφτά, «Φταίω εγώ».

Αναφερόμαστε στον Κυριάκο Ζοάνο, Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, που έδωσε συνέντευξη στον Γιάννη Τζούμα, στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV, στην εκπομπή «Αυτοπροσώπως» και θα μεταδοθεί την προσεχή Πέμπτη στις 7.00 και στις 11.00 μ.μ.

Ο Κυριάκος δεν είναι… επαγγελματίας της πολιτικής, απλά του αρέσει να προσφέρει, όχι παντού, εκεί που ξέρει ή μπορεί να μάθει, δεν τον πτοούν οι δυσκολίες, δεν απογοητεύεται εύκολα, πιστεύει ότι ο κόσμος απεχθάνεται τα ψέματα και πιστεύει σε ανθρώπους.

Ένας απ’ αυτούς, που τον εμπιστεύεται με κλειστά μάτια είναι ο Δήμαρχος Σταμάτης Κάρμαντζης.

Γιατί; Η απάντηση του απλή.

_ Τον εκτιμώ γιατί ξέρει τι θέλει, ξέρει μέχρι που μπορεί να φτάσει και κάνει αυτό που λέει. Εμένα αυτά μου φτάνουν.

Ο Κυριάκος Ζοάνος γεννήθηκε στην Λίμνη αλλά μεγάλωσε στο Βαρβάσι, τελείωσε Τεχνικό Λύκειο και μπαρκάρισε Μηχανικός στα πλοία με θαλάσσια υπηρεσία 9 μήνες και 15 μέρες.

Στην… 16 τον χτύπησε το βέλος του έρωτα και έριξε άγκυρα στα μαγαζιά του πεθερού του, Ομογενή του Καναδά, μέχρι που έμεινε δικό του το κατάστημα, που δουλεύει οικογενειακά 25 χρόνια, το Μπόουλιγκ της Προκυμαίας.

Μαμούνι στην δουλειά, δεν φοβάται να ανεβεί στο σκάφος του Λιμενικού Ταμείου, όταν του το ζήτησε ο Δήμαρχος, εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό του, γιατί ακόμα και αν δεν ήξερε, θα μάθαινε.

_Αν μου έλεγε να πάω στο Ομήρειο, θα του έλεγα, όχι, δεν ξέρω και δεν θα μάθω, στο Λιμάνι είναι διαφορετικά.

Και τι γίνεται με το Λιμάνι ή τα Λιμάνια; Ο Κυριάκος Ζοάνος απαντά σε όλα, από το κυκλοφοριακό αγκάθι της Προκυμαίας, από τα μικρά Λιμανάκια, που σε λίγο δεν θα έχουν, κατά την άποψη του, κανένα πρόβλημα, από το Λιμάνι των Μεστών, που θεωρεί ιδανικό προορισμό Κρουαζιέρας, μέχρι το Λιμάνι των Καρδαμύλων, που ονειρεύεται να δεί σε δύο χρόνια δρομολόγιο πλοίου στην γραμμή Καρδαμύλων – Πλωμαρίου σε 1,5 ώρα.

Το ίδιο απαντά και στο αγκάθι της αμαρτωλής ράμπας στο REX.

_ Για το τι έγινε πρίν δεν έχω ευθύνη, αλλά επί θητείας μου η καθυστέρηση οφείλεται σε μένα. Δεν είχα εμπειρία, έκανα λάθος, εγώ φταίω, θα ξεκινήσει άμεσα.

Ο Κυριάκος Ζοάνος με μια κόρη Φιλόλογο, μια δεύτερη να σπουδάζει Γεωπονία και ένα γιό στην Γ’ Λυκείου, δεν έχει απέραντο χρόνο, για την ακρίβεια δεν έχει καθόλου γι’ αυτό… βρίσκει. Μιλάει για τα πεζοδρόμια στην Φτωχειά Προκυμαία, για το μπάζωμα στον Χανδρής, για το Λιμάνι Μαρίνα, για τις δοκιμές κυκλοφοριακής αποφόρτισης της Προκυμαίας, μιλάει και για το χόμπι του, που ομολογουμένως και αυτό όπως το «Εγώ φταίω» το ακούσαμε πρώτη φορά.

_Μου αρέσει να βγάζω κοτοπουλάκια και κοκόρια. Δεν υπάρχει για μένα ωραιότερο πράγμα από ένα αυγουλάκι να γεννιέται μια ζωή και να μεγαλώνει.

Και τι τα κάνει τα πουλάκια;

_ Α, τα μοιράζω σε φίλους ή κάνουμε κανένα κοκοράκι σούπα.

Και που τα έχει όλα αυτά;

_Στο σπίτι μου στον Κάμπο και στο Θολόποταμι, που έχω κήπο με ζαρζαβατικά. Όλα δικά μου, τα ποτίζω μόνο νεράκι, τα βγάζω γαι να τρώμε κάτι αγνό, τρώνε και οι ποντικοί, τρώνε και οι λαγοί, μου αφήνουν και μένα τόσα που μοιράζω σε φίλους. Να μετά την εκπομπή στον κήπο μου θα πάω.

Λίγες ώρες μετά, περνάει από την ΑΛΗΘΕΙΑ και αφήνει δυό τσάντες ασήκωτες ντοματάκια, κολοκύθια, μελιτζάνες και παντζάρια.

Πήρα να τον ευχαριστήσω.

_Για να μην νομίζετε κύριε Γιάννη ότι υπερβάλλω.

Ούτε μια στιγμή δεν μας πέρασε από το μυαλό. Ο Κυριάκος είναι αυτό που φαίνεται, απλός και αυθεντικός. Το είδος… σπανίζει.